O pardoseală stabilă şi durabilă e mai mult decât ce se vede!

Parchet » Pardoseli incalzite | 12 septembrie 2017

 

www.arbiton.com

 

Fără un substrat bun și un underlay de calitate, nici cel mai scump laminat nu va fi performant – confortul de zi cu zi e dat de montajul corect și underlayul potrivit.

 

SUBSTRAT

Montajul pardoselii poate începe doar după încheierea tuturor lucrărilor de finisaj și structură, camera este uscată și cu o temperatură între +18 și +23 grade C, inclusiv a substratului. Pardoseala se montează pe un substrat uscat, umiditate maxim 2%, curat, cu planeitate bună, deviația maximă admisă fiind de 2 mm la 200 cm.

 

BARIERĂ VAPORI

Toți producătorii de laminat recomandă instalarea barierei de vapori ca protecție permanentă la umiditatea substratului, lipsa ei fiind de multe ori motiv de refuz la garanție. Folia hydro utilizată pentru bariera de vapori trebuie să fie dintr-o membrană specială cu SD>75m (parametru care a

înlocuit grosimea).

 

Pont

Nu folosiți orice folii obișnuite din plastic. Pliați folia hydro cu suprapunere de 20-30

cm și sigilați-o cu bandă rezistentă la umezeală, ridicând-o la perete 3–4 cm. Altă metodă constă în folosirea unui underlay “2-în-1” sau “3-în-1” cu barieră de vapori integrat ce conține totodată o suprafață adezivă. Toate produsele Arbiton Secura Aquastop (3in1) au bariera de vapori SD=150!

 

UNDERLAY

 

De regulă, o unitate de cazare (hotel, pensiune, hostel, cabană turistică, aparthotel) este izolată fonic fată de exterior, prin zidurile clădirii, prin sisteme specifice prevăzute în proiect, care au și rol termoizolant. Rămâne problema fonoizolării între încăperi aflate la același nivel și mai ales între niveluri. În cele mai multe cazuri deranjează zgomotele venite de deasupra, de la etajul superior: sunete pătrunzătoare de pași, de obiecte trântite, convorbiri pe un ton mai înalt, aparatura audio-video cu sunetul dat mai tare (în general sunete de frecvență înaltă).

Indiferent dacă în etapa de construcție a fost prevăzut un sistem fonoizolant între niveluri, este bine de știut că un underlay de calitate pentru pardoselile flotante îmbunătățește cu mult confortul sonor al camerelor inferioare, al camerelor în care este montat și, privind lucrurile în ansamblu, în întreaga construcție.

Dintre materialele pentru underlay, concepute pentru preluarea denivelărilor din stratul suport, pentru confort la păsire și un montaj mai sigur al pardoselilor flotante, este oricând de preferat să le alegeți pe cele care au și proprietăti fonoizolante ridicate.

 

Înaintea montajului pardoselii, alegeți și instalați un underlay adecvat destinației încăperii – rolul său e de a crește confortul la pășire și de a prelungi dura bilitatea pardoselii. Poate de asemenea oferi protecție la frig sau poate conduce căldura, dacă sunt pe poziție pardoseli încălzite. În plus, underlayul oferă excelente proprietăți de fonoizolare, aspect esențial la hoteluri, spații comerciale și clădiri office. Performanța under layului depinde decisiv de materialul din care e realizat, pe piață fiind întâlnite următoarele:

 

-      Underlay din poliuretan cu minerale (PUM) – standardul maxim, ce asigură fonoizolarea optimă, rezistență mare la compresiune și durabilitate. Rezistența termică minimă îl recomandă drept soluția optimă pentru spațiile cu sistem de încălzire în pardoseală.

-      Polistiren extrudat (XPS) – ideal pentru preluarea micilor neuniformități ale substratului, poate avea până la 6 mm grosime. Rezistența termică mare îl face un izolator termic perfect, fiind folosit peste spații neîncălzite.

-      Polietilenă cu densitate mare (PEHD) – recomandat pentru încălzire în pardoseală și pentru performanțe bune de fonoizolare.

-      Underlayuri tradiționale – cunoscute de mult timp, au numeroase neajunsuri.

Plută – slab fonoizolant și cu tendința de a se măcina în timp, nemaiprotejand pardoseala.

“Fibre de lemn – se sfărâmă ușor și produc praf și murdărie, deși material cu duritate și greutate

considerabile, nu are rezistență la compresiune Ambele absorb umezeala și nu sunt adecvate pentru sisteme de încălzire în pardoseală.

Underlayul e disponibil într-o varietate de formate – plăcile sunt cele mai populare, dar deși ușor de montat, lipirea rosturilor necesită mult timp și manoperă mai ales pe suprafețe mari. Underlayul în rolă e adecvat pentru spațiile întinse. Cel mai rapid și ușor de montat este underlay-ul pliat, denumit smart. În gama Arbiton sunt 7 produse smart care îndeplinesc multiple funcții și acoperă orice nevoie de termoizolare, confort acustic, confort termic și rezistență la trafic:

- Secura Max Smart Zip 5mm,

- Secura Max Aquastop Smart 5mm,

- Secura Max Aquastop Smart Zip 5mm,

- Secura Extra Aquastop Smart 3mm,

- Secura Extra Smart 3mm,

- Secura Aquastop Smart 2,2mm,

- Secura Smart 2,2mm

 

 

Cum alegem underlayul optim? Răspundeţi la întrebări

-       Doriți un sistem de încălzire în pardoseală?

Dacă da, alegeți unul cu cea mai mică rezistență termică: MULTIPROTEC 1000 (PUM) sau Optima Thermo (PEHD). Căutați pictograma FLOOR HEATING pe ambalaj.

-       E nevoie de izolare suplimentară față de suport? Camera unde montați este situată peste un garaj/subsol?

Alegeți oricare din produsele Arbiton Secura Max din polistiren (XPS) cu grosimi de 5 sau

6mm., asigură o bună izolare termică și în plus pot prelua până la 4-5mm din denivelările șapei.

-       E importantă fonoizolarea pentru spațiu?

Cele mai bune variante fonoizolante sunt cele din PUM (Multiprotec Acoustic) și PEHD

(Optima Expert Aquastop), XPS ca a treia opțiune.

Sisteme profesionale pentru pardoseli