Parchet clasic pentru birouri de lux

Parchet » Parchet | 17 iulie 2014
Birouri de lux

De data aceasta, vorbim la rubrica ”Lucrarea ediției” despre acoperirea cu parchet a pardoselii unui spațiu în care urma să se amenajeze birouri - o lucrare derulată de Alveco Montaj SRL din București, în primăvara acestui an (martie 2014), interesantă atât prin soluția aleasă, având în vedere destinația, cât și nivelul ridicat de calitate la care trebuia să se ridice.

Parchet clasicUn spațiu pentru birouri este totdeauna o provocare pentru montatorul de pardoseli, pentru că va trebui să aducă în echilibru câteva elemente obligatorii: rezistența la solicitări (trafic, mobilier),  gestionarea traseelor unor instalații (curent electric, internet, telefonie),  estetica și tipul stratului de uzură cerut de beneficiar. Bineînțeles, mai sunt și alte criterii, dar în cazul nostru acestea ni s-au părut cele mai importante. Beneficiarul și arhitectul care a conceput designul au optat pentru parchet masiv din stejar cu stratul de uzură de 10 mm. Având în vedere că a fost vorba de spații cu utilizări diferite (birouri, zonă de meeting etc.), însumând circa 200 mp, s-au montat mai multe modele de parchet, uneori combinate în cadrul aceleiași încăperi, pentru a spori efectul pardoselii asupra amenajării.

Versailles, Chevron, Palermo, șah
După cum vedeți în imagini, standardele de lucru au fost foarte ridicate. Imobilul, amplasat în zona centrală a Bucureștiului, cu multe clădiri interbelice sau mai vechi, inclusiv de la sfârșitul secolului al XIX-lea, este compus din mai multe corpuri de clădire din diverse perioade care necesitau consolidare, restaurare și alte tipuri de lucrări, care s-au și realizat în cea mai mare parte înainte de montarea parchetului. Standardele erau stabilite nu doar în virtutea acestui fapt, ci și pentru că beneficiarul a vrut să amplaseze aici niște birouri exclusiviste, care să ofere un mediu de lucru atractiv, să producă impresie asupra vizitatorilor. Stilul eclectic bogat din exterior se regăsește și în interior, unde găsim ancadramente pentru uși, coloane aparente, basoreliefuri, elegant îmbinate ca forme, texturi și culori. Eleganța trebuia, deci, să se regăsească și la nivelul pardoselii, printr-un parchet care să indice fără echivoc atmosfera vintage. Avem aici cele două mari modele clasice de parchet: Versailles și Point de Hongrie (numit și Chevron sau ”os de pește” – ”arêtes de poisson” în original)
Astfel, în cele două camere mari s-a ales un model de parchet tip Versailles, practic o variațiune în care modulul cuprinde un număr mai mare de piese de mici dimensiuni 0,67 x 0,67 m, iar în camerele mai mici modelul Chevron. Aceste covoare de parchet au fost amplasate central, iar perimetral au fost înconjurate de model șah (uneori numit mozaic), cu un efect optic important asupra încăperilor. Pe una din suprafețe s-a montat și parchet Palermo, un model de asemenea clasic, compus din plăci triunghiulare și trapezoidale. Au fost montate plinte de lemn, iar între încăperi, în zonele de uși, s-au dorit praguri dintr-o singură bucată de lemn, pe toată deschiderea, motiv pentru care au fost utilizate piese de dușumea. Instalațiile fiind trecute prin planșeu, au existat și doze de pardoseală, cu uși de vizitare placate cu parchet, din același model, pentru a rezulta o suprafață unitară, continuă.

Un sistem flexibil
Particularitatea și, în același timp, provocarea acestei lucrări a fost faptul că întregul sistem de pardoseală a trebuit să se adapteze unui suport cu rigiditate scăzută, realizat anterior de echipa de constructori, conform proiectului; planșeul are structura din grinzi metalice, deasupra s-au montat grinzi de lemn și, la cererea montatorilor de parchet, s-a intervenit cu două straturi de panouri derivate de lemn lipite între ele cu adeziv bicomponent flexibil. Astfel a luat naștere un suport oarecum similar unei pardoseli de sport, o suprafață flexibilă, care să nu cedeze la vibrații. Parchetul a fost creat și montat ca un puzzle pe șantier, fiind o adevărată provocare pentru beneficiar și încă o experiență în plus pentru echipa de montaj. Nu s-a mers pe varianta panourilor realizate în atelier deoarece s-ar fi mărit foarte mult durata de execuție a pardoselii.
Toate lucrările descrise mai sus au fost realizate de către Alveco Montaj SRL, București, o firmă specializată în execuția, refacerea și reabilitarea pardoselilor din lemn. La acest obiectiv echipa operativă a lucrat sub directa coordonare a domnului Constantin Nemeșu. 
Pentru montarea pardoselilor din lemn s-a utilizat integral Sistemul MAPEI, începând cu adezivul epoxipoliuretanic bicomponent flexibil Ultrabond P902 2K, pentru lipirea panourilor de lemn, și adezivul poliuretanic monocomponent hard elastic Ultrabond P990 1K, cu timp mare de lucrabilitate pentru montajul parchetului în câmp. La chituirea rosturilor a fost folosit liantul ecologic Ultracoat Binder, iar pentru finisajul și protecția parchetului s-a aplicat Ultracoat Oil, un ulei care dă o nuanță aurie parchetului din stejar, special conceput pentru pardoseli de trafic. A urmat sigilantul Ultracoat Oil Care, produs care completează obligatoriu sistemul de finisaj cu ulei Ultracoat Oil. Trebuie menționat faptul că, pentru a menține în timp aspectul deosebit al parchetului, la întreținerea periodică se va utiliza detergentul Ultracoat Cleaner, conceput pentru suprafețe lăcuite, uleiate și pentru suprafețe sintetice.
În mod firesc, s-a folosit tehnica de șlefuire premium PST (Premium Sanding Technology), care constă în utilizarea unei serii specifice de mașini pentru șlefuit și finisat. Astfel, s-a utilizat pentru șlefuirea grosieră și intermediară în câmp mașina cu bandă continuă Hummel, care realizează o foarte bună îndreptare a suprafeței pardoselii. În completare, la margini și colțuri s-a folosit Flip, mașina de șlefuit margini, trepte și colțuri, iar pentru o finisare de excepție a suprafeței parchetului s-a folosit cea mai performantă mașină de șlefuit: Trio, echipată cu trei discuri de șlefuire care lucrează concomitent și realizează un tip de finisare care nu poate fi egalat de nici o mașină monodisc. Mașinile utilizate la tehnologia de șlefuire premium sunt realizate de producătorul de marcă Lägler. 
Astfel a luat naștere unul dintre cele mai interesante spații de birouri din București, o amenajare vintage pusă la punct ca dotări, cu o iluminare bine dozată, care pune în valoare un parchet de stejar cât se poate de... clasic.

Info
 • Lucrare: Sediu birouri București, montaj complex de parchet masiv din stejar, modele Versailles, Palermo, Chevron și șah
 • Desfășurarea lucrărilor: martie 2014
 • Suprafață: 200 mp
 • Sistem de montaj și finisare MAPEI
 • adeziv bicomponent  Ultrabond P902 2K
 • adeziv poliuretanic monocomponent Ultrabond P990 1K
 • liant ecologic pentru chit de rosturi Ultracoat Binder
 • ulei Ultracoat Oil
 • sigilant pentru ulei Ultracoat Oil Care
 • detergent pentru întreținerea periodică a parchetului Ultracoat Cleaner
 • Executant: Alveco Montaj SRL, București

Sisteme profesionale pentru pardoseli