Deko

ULTIMELE STIRI

Elis Pavaje incepe productia in cea de-a treia fabrica, din nordul Moldovei

Bucuresti 20.09.2017. Elis Pavaje demareaza productia la Sec...

Tendințele în mobilă, în lumina reflectoarelor BIFE-SIM 2017

BIFE – SIM, cel mai mare târg internațional de mobilă, ...

BIFE-SIM 2017 vă invită să descoperiți fascinanta lume a mobilei!

BIFE – SIM, cel mai mare târg internațional de mobilă...

ELIS PAVAJE LANSEAZA NOI PRODUSE PENTRU GRADINA

Elis Pavaje a lansat pe piața românească o serie de produ...

Elis Pavaje:lansarea la Stoenești a celui mai mare showroom de pavele, la implinirea a 10 ani

Elis Pavaje a deschis joi, 8 iunie 2017, la Fabrica Stoeneș...

Creștere Bosch cu două cifre la vânzările de scule electrice

Departamentul ”Tehnologie pentru Constructii si Energie”...

Majorare cu 11.7% a cifrei de afaceri pentru compania ELIS PAVAJE in 2016

Bucuresti, 20.02.2017. Compania Elis Pavaje si-a intarit in ...












Parchet triplustratificat și mochetă pentru o locuință caldă, funcțională, modernă

Parchet » Parchet | 17 martie 2017

Amenajare locuinta cu parchet si mocheta

În cartierul Vatra Luminoasă din București există încă străzi cu un aer liniștit, interbelic, unde casele păstrează regimuri de înălțime reduse, de maximum trei niveluri deasupra solului. Renovarea acestora este deseori o provocare, dar le poate transforma în locuințe moderne, cu o funcționalitate optimă, pornind de la o arhitectură (cubistă câteodată) care oferă încă multe oportunități. Vă descriem în aceste pagini o astfel de lucrare care a primit recent Premiul I la Anuala de Arhitectură organizată de Filiala Oltenia a Ordinului Arhitecților din România, categoria ”Arhitectura locuinței”. Vom vorbi, desigur, și despre realizarea pardoselilor de aici, un element cheie în obținerea rezultatelor urmărite de autorii proiectului, echipa condusă de Dr. Arh. Anca Mihaela Constantin, asistent în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București.

 

Proiectul de față a vizat lucrări relativ ample de renovare, printre care refacerea fațadei, a șarpantei acoperișului, o hidroizolare perimetrală a soclului și amenajarea interiorului, pentru arhitectii implicați miza fiind realizarea unui spațiu care să capete sensul de ”acasă”. Astfel, de la o construcție afectată de trecerea timpului, fizic și estetic, cu finisaje exterioare de cărămidă aparentă deteriorate și un aer de casă părăsită, s-a ajuns la un ambient călduros și modern, de influență minimalistă, expresie a luminii și bucuriei de a trăi. Arhitecții au fost încântați de faptul că beneficiarii au fost de acord cu repoziționarea funcțiunilor locuinței (bucătăria la demisol, camerele celor doi copii la mansardă), ceea ce a permis un plus de libertate și creativitate.

 

Amenajări interioare

Construcția are la sol o suprafață construită de aproximativ 85 mp (255 mp suprafață desfășurată pe 4 niveluri – subsol, parter, etaj și mansardă). În urma renovărilor interioare, livingul se remarcă prin lumina naturală intensă, obținută prin mărirea ferestrelor de la parter. Senzația de căldură este amplificată de culorile mobilierului personalizat, de zona de relaxare cu șemineu și de placarea cu lemn care se prelungește pe tavan. Parterul a fost recompartimentat, obținându-se zone de acces și spații de depozitare realizate din materiale ce mențin linia cromatică a pardoselii acoperite cu parchet de stejar, deschis ca nuanță spre alb, după influența scandinavă. În general acolo unde a fost posibil, mobilierul a fost încastrat în zone de nișă și de retragere, obținute prin noile compartimentări, ceea ce constituie unul dintre punctele forte ale amenajării. ”Pentru spațiile cu locuri de depozitare insuficiente, am ales să încastrăm și să utilizăm la maxim spațiul de nișă și de retragere rezultat, oarecum și datorită structurii de rezistență, folosindu-se eficient și spațiul pe înălțime, fără a încerca să le scoatem în evidență. Din contră, am dorit ca finisajul vizibil să fie armonios integrat cu nuanțele pardoselii, astfel încât senzația urmărită este de a continua vizual stratul de finisaj al pardoselii pe pereți, asigurând astfel în egală măsură partea estetică și cea imperativ funcțională”, arată arhitecții Anca Mihaela Constantin și Ionuț Constantin. Tot în zona de parter a fost amplasată o confortabilă canapea colțar de la Ever Art, care vine cu o pată de culoare prin nuanța ei verde crud luminos.

În bucătărie, nivelul scăzut al iluminării naturale este compensat cu ajutorul surselor de lumină orientate spre tavan, iar pata de culoare este asigurată de scaunele în tonuri vibrante, preluate ca accente în zona de mobilier personalizat, din MDF vopsit. Astfel, se face o trecere delicată de la valențele funcționale ale bucătăriei la cele de dining, amplasate în același spațiu. La etaj, în holul existent a fost amenajat un birou, tratat minimalist, fără textură și culoare, doar cu accente date de accesorii și decorațiuni. Zona de noapte (dormitoarele) au căpătat nuanțe pastelate, care să creeze un decor cald și calm, pus în valoare prin accente mici – măsuțe, elemente de decor, corpuri de iluminat. La mansardă, cele două dormitoare ale copiilor se deschid către un spațiu comun, de joacă, iluminat natural. Băile sunt amenajate în tonuri neutre, cu plăci ceramice Venis, Porcelanosa și Keraben, respectiv obiecte sanitare și baterii furnizate de Delta Studio ce mențin linia minimalistă a amenajării. În baia matrimonială s-au folosit plăci într-o cromatică naturală, accentul fiind dat de sticla colorată, iluminată indirect și imprimată cu nuanțe vii. Baia celor mici are o alură veselă, datorită mozaicului colorat, amplasat în zona căzii și a oglinzii, atât pe pardoseală, cât și pe pereți.

 

Pardoseli din lemn și mochetă

Lucrările pentru pardoseli din lemn și mochetă s-au desfășurat în primăvara anului 2016, fiind realizate în interval de circa 2 săptămâni de o echipă Glamour Floors, compusă din 4 aplicatori. În living, dormitoare, birou și chiar bucătărie a fost ales un parchet triplustratificat de la Tarkett, nuanța Oak Nordic White, având dimensiuni de 194 x 2283 x 14 mm. Stratul de uzură este din stejar finisat cu ulei, iar celelalte două straturi din lemn rășinos. S-a optat pentru această variantă din mai multe motive: stabilitatea dimensională, rapiditatea punerii în operă (este un model gata finisat), o textură mată care nu pune în evidență zgârieturile apărute și, nu în ultimul rând, greutatea redusă. În living, o porțiune de tavan a fost placată chiar cu acest material, montat pe o structură metalică cu profil rectangular, etapă destul de laborioasă, dar de mare efect, așa cum ne-au mărturisit montatorii. La montajul parchetului pe pardoseală, peste o șapă autonivelantă de 3 mm, a fost folosit adeziv bicomponent poliuretanic Wakol PU 215,  cu timp de lucru de circa 90 de minute și care poate deveni sigur la călcare după numai 6 ore. Perimetral, au fost realizate plinte de lemn, în aceeași nuanță cu suprafața de câmp. Stratul suport nu a avut nevoie de lucrări deosebite, cu excepția celui de la subsol (unde este amplasată bucătăria). Aici, pentru a preveni umiditatea capilară, montatorii au considerat că este necesară, înainte de realizarea stratului final, aplicarea unei rășini epoxidice bicomponente Murexin EP 70, peste care s-a presărat nisip de cuarț.

Scările au fost acoperite cu mochetă poliamidică de la Balta, iar acolo unde a fost cazul s-au aplicat pe perete plinte din același material, festonat (tivit). Festonul a fost realizat de către firma de montaj, după măsurătorile luate pe șantier. Trebuie menționat că scările au avut nas de treaptă, ceea ce a necesitat un plus de efort și grijă pentru decupaje din partea montatorilor.

Parchetul a fost gata finisat, deci lucrările s-au încheiat relativ rapid, cu o simplă curățenie la locul de muncă. Un aspect important pentru montatori a fost faptul că în timpul aplicărilor au fost amânate toate celelalte intervenții (micile retușuri de final inerente), ceea ce a însemnat că nu au intervenit întreruperi sau schimbări de climat interior care ar fi creat reacții imprevizibile ale materialelor. Rezultatul credem că este unul deosebit, ca privire de ansamblu, dar și dacă am lua în calcul fiecare detaliu.

 

Info

Lucrare: Montaj parchet și mochetă – locuință unifamilială

Locație: Cartier Vatra Luminoasă, București

Șefi de proiect: Anca Mihaela Constantin și Ionuț Constantin

Aplicatori: Glamour Floors

Materiale:

- parchet triplustratificat Tarkett, mochetă Balta

- adeziv Wakol, rășină epoxidică Murexin

 

Sisteme profesionale pentru pardoseli