Pardoseală electroconductivă pentru producția de componente electronice

Elastice » Elastice | 14 aprilie 2013
Pardoseală electroconductivă pentru producția de componente electronice

O lucrare complexă și de mare responsabilitate este cea executată recent de Princeps Studio pentru cunoscutul grup german Hella, producător de componente electronice și de iluminat pentru autoturisme și alte sectoare industriale, care la sfârșitul anului trecut a demarat o investiție amplă de extindere a spațiilor de producție din Timișoara. Pardoselile au fost realizate în cea mai mare parte cu sisteme complete de la Forbo Flooring și Forbo Bonding, incluzând materiale care să corespundă standardelor acestui sector industrial.

Cerinte, rigori, norme

Spațiul de producție Hella a fost extins în această etapă pe o suprafață de 7.500 mp, urmând ca aici să fie fabricate module de control, senzori și componente electronice de mare sensibilitate, ceea ce a impus rigori suplimentare privind caracterul conductiv al pardoselilor (rezistența electrică/lipsa încărcărilor cu sarcină electrică). Dar această cerință nu a fost singulară: au trebuit respectați și alți parametri, precum rezistența la trafic, aderența, indentația sau rezistența la foc. Stratul final de PVC trebuia să fie rezistent la agresiuni chimice și mecanice, ușor de întreținut și de reparat. Materialul folosit aici pentru zona de producție (Forbo Colorex EC) are aceste proprietăți, petele se pot elimina prin abraziune iar reparația se poate face integral prin sudare. Montatorii de la Princeps Studio au mai avut însă o provocare: timpul scurt de lucru, care prin contract a fost de numai 6 săptămâni, ținând cont de timpii tehnologici de uscare a materialelor din faza de pregătire a suportului. Investiția anunțată în vara anului trecut a trebuit finalizată până la sfârșitul lui 2012, pentru ca spațiul să înceapă a fi utilizat imediat - ceea ce s-a și întâmplat, pe șantier fiind alocați, în perioada execuției pardoselilor, un număr cuprins între 8 și 15 muncitori, în funcție de etapa de lucru în cauză.

Situația pe șantier
Date fiind destinațiile diferite ale spațiilor șI rigorile, au fost necesare 3 tipuri de pardoseli:
 • Aproximativ 5.500 mp de pardoseală din PVC Colorex EC (producător Forbo Flooring), pentru zona de producție efectivă;
 • 700 mp de pardoseală PVC gama Sarlon (producător Forbo Flooring), pentru spațiile adiacente;
 • 1.300 mp mochetă pentru birouri

Stratul de bază a constat într-o placă de beton cu grosimea de 25 cm, cu finisaj elicopterizat, care în momentul începerii lucrărilor avea o umiditate (măsurată cu higrometrul cu carbid) între 3,8 și 4,1% CM. Montajul pardoselilor fiind executat desigur spre finalul investiției, condițiile de lucru au fost cele de iarnă (perioada 20 noiembrie - 31decembrie). Clădirea nu era racordată în acel moment la rețeaua de încălzire, deci a fost necesară folosirea pe tronsoane a tunurilor de căldură, pentru a se obține o temperatură medie de 15°C.; nu în ultimul rând, merită menționată conectarea finală cu spațiul de producție existent, operațiune care trebuia făcută astfel încât să se limiteze la maximum întreruperea fluxului de producție. Dată fiind această cerinţă a beneficiarului, peretele despărțitor dintre cele două incinte, cea veche și cea nouă, a fost demolat peste noapte, iar fluxul de producție a fost reluat imediat a doua zi.

Etape de lucru

Montajul a avut la bază un sistem complet Forbo, conceput special pentru lucrări din domeniul industriei electronice, atât din perspectiva conductivității, cât și a traficului de persoane, mașini și echipamente. Date fiind materialele, au fost parcurse următoarele etape:

Prima etapă
Pregătirea suportului
Placa suport de beton fiind elicopterizată și sclivisită, a fost sablată cu alice metalice pentru a avea o adeziune cât mai bună a materialelor aplicate ulterior. Pentru aducerea la parametrii corecți de montaj, s-a aplicat și o barieră de vapori cu două straturi de rășină epoxidică Forbo 021. Peste cel de-al doilea strat de rășină proaspăt turnat, s-a realizat o agregare cu nisip de cuarț. La finalul acestei prime etape, s-a turnat un system de șapă autonivelantă Forbo 960, în strat de 4 mm, rezistent la trafic industrial.

Etapa a doua
Montajul mochetei
Pentru aceasta, în zona de birouri s-a intervenit cu o amorsă Forbo 044 și mocheta a fost lipită cu adeziv Forbo 509. În cazul plintei, pentru siguranță a fost necesar adezivul neoprenic de contact Forbo 233.

Etapa a treia
Montajul pardoselilor din PVC Sarlon
Aici montatorii au optat pentru adezivul fără solvenți Forbo 522, iar la aplicarea plintei a fost folosit același adeziv Forbo 233.

Etapa a patra
Montajul pardoselilor din PVC Colorex EC
Pentru respectarea cerințelor privind caracterul electroconductiv al pardoselilor în spațiile de producție a componentelor electronice, s-a utilizat un adeziv bicomponent Forbo Euromix PU Extra EL 141 – produs poliuretanic cu proprietăți adecvate, care să aibă în același timp și rezistență la traficul industrial intens. Pentru conducția sarcinilor electrice apărute, s-a folosit bandă de cupru autoadezivă Forbo 801, conectată la împământarea halei, după ce în prealabil au fost efectuate teste de laborator de către departamentul tehnic al Forbo Bonding Erfurt. Conform recomandării Societății Electricienilor Germani, la fiecare 30 mp este necesară o egalizare de potențial. Măsurătorile ulterioare au arătat că pardoseala are caracteristicile optime pentru a fi utilizată conform destinației, fără a influența negativ producerea echipamentelor electronice.

Euromix PU Extra EL 141
 • adeziv poliuretanic bicomponent pentru interior
 • bune proprietăți de umplere
 • pentru lipirea pardoselilor din PVC, cauciuc și linoleum
 • întărire fără contractare
 • culoare gri
 • potrivit pentru utilizarea scaunelor de birou cu role și a motostivuitoarelor
 • rezistent la apă, uleiuri/grăsimi și chimicale
 • fără conținut de solvenți
 • proprietăți conductive ridicate (peste 106 Ω - DIN EN 13415, punctul 6.2).

Caracteristicile materialelor și normele care au fost respectate:

Dimensiunile plăcilor (conform EN 427): 615 x 615 mm
Compatibilitatea cu traficul industrial (conform ISO 10874/EN 685): Clasa 43
Rezistența electrică (conform IEC 61340-4-1, EN 1081(100V), ANSI/ESD 7.1): 5 x 104 ≤ r ≤ 106Ω
Rezistența electrică la testele ESD (conform IEC 61340-4-5, ESD STM 97.1): r < 3,5 x 107Ω
Caracterul antiderapant (conform DIN 51130): clasa r9
Greutate totală (conform ISO 23997/EN 430): 3,2kg/mp
Stabilitatea dimensională (conform ISO 23999/ EN 434): 0,05 % pentru dimensiunea 615 x 615 mm
Indentația reziduală (conform ISO 24343-1/EN 433): 0,035 mm
Rezistența la foc (conform EN 13501-1): Bfl-s1
Caracterul antiderapant (conform EN 13893): μ = 0,60
Conductivitatea termică (conform EN 12524): 0,28 W/(mK)

INFO
Beneficiar: Hella România
Suprafata acoperita: 7.500 mp
Perioada executiei: 20 noiembrie - 31 decembrie 2012
Producator pardoseala PVC: Forbo Flooring
Producator materiale de montaj: Forbo Bonding

Sisteme profesionale pentru pardoseli