Pardoseală LVT montată în sistem complet Mapei

Pardoseli » Lucrari de referinta | 09 octombrie 2020

 

Complexul Herăstrău din parcul bucureștean omonim este unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute locații HoReCa din oraș, găzduind în prezent un restaurant cu terasă, un hotel și câteva săli de evenimente. Recent a fost renovat amplu, lucrarea implicând montarea a 2000 de metri pătrați de pardoseală LVT. Reușita execuției montatorilor a fost confirmată de acordarea unui premiu la secțiunea Turism & Wellness în cadrul premiilor Grand Prix Mapei pe anul 2019.     

Renovarea a implicat întreg complexul, în speță res­taurantul și sălile de evenimente, spațiul fiind reamenajat complet. Suprafața de pardoseală LVT de trafic intens montată însumează 2.000 mp: 1.000 la etaj, respectiv 1.000 la parter.
Pentru aplicarea finisajului LVT și pregătirea su­portului s-a folosit un sistem complet Mapei, constând în șapa autonivelantă ULTRAPLAN, rășini și amorsele PRIMER MF EC PLUS și ECO PRIM GRIP,  adezivul special ULTRABOND ECO V4SP pentru lipirea în câmp a dalelor LVT, respectiv adezivul de contact pe bază de apă fără solvenți ULTRABOND ECO CONTACT în unele zone unde situația a impus-o. Înaintea montării finisajului, vechile pardoseli existente (mochetă și parchet) au fost deco­pertate, fiind pregătit adecvat suportul constând dintr-o șapă de beton, cu unele zone cu travertin.
Suportul a fost consolidat cu o amorsă specială de reglare a forței și puncte de aderență.

După uniformizarea și egalizarea suportului prin șle­fuire cu disc diamantat, s-a turnat o masă de nivelare Mapei, finisajul din LVT fiind lipit cu un adeziv special dedicat. În final LVT-ul a fost presat mecanic cu role speciale pentru montajul profesional de LVT. 
Un avantaj al acestui tip de pardoseală este că rezistă la umiditate, aspect important având în vedere destinația proiectată. În plus, riscul de accidente e redus, iar eventualele reparații nu reclamă investiții mari nici de timp nici financiare. Cea mai mare provocare – ne povestește managerul firmei Alveco, executantul lucrării – a constat în di­men­siu­nea redusă a elementelor de LVT, și anume 70 x 250 mm. Practic, dacă am număra, am identifica aproape 1.000.000 elemente LVT. În plus, cele mai lungi linii au 27 metri lungime, iar lamelele sunt montate în stilul brăduț, consacrat în cazul parchetului masiv. Fiind un montaj tip brăduț, am avut foarte multe zone de detaliu, colțuri, intrânduri. Există și două încăperi  unde a fost păstrată structura pardoselii vechi din parchet masiv, peste care a fost montat finisajul din LVT și unde la pășire se produce sunetul autentic produs de parchetul masiv. Lu­cra­rea a avut loc pe timp de iarnă, între noiembrie și ia­nuarie, fiind implicați activ 5 lucrători care au executat toate etapele – atât pregătirea suportului cât și montajul propriu-zis. Dealtfel, un montator profesionist trebuie să știe să folosească toate echipamentele și mașinile, să citească fișa teh­nică, să țină seama de umiditate, temperatură și absorb­ție a suportului, ne mai relatează dl Constantin Nemeșu de la Alveco.
 
Lucrare premiată la Mapei Grand Prix 2019, categoria turism & wellness

 

Lucrarea a fost premiată la Mapei Grand Prix 2019, competiție de tradiție orga­nizată de grupul italian la nivel mondial, în care se premiază cele mai reușite lucrări executate cu materiale Mapei. Premiile se de­cernează într-o ceremonie anuală organizată în Italia, la Bologna, în contextul celui mai mare târg mondial de ceramică, Cersaie. Reușita țării noastre este cu atât mai relevantă cu cât lucrarea de la Complexul Herăstrău a concurat cu proiecte de anvergură mult mai mare din străinătate. La atribuirea premiilor juriul are în vedere o serie de criterii de ordin tehnic, precum soluțiile de sistem adoptate, difi­cul­tățile întâmpinate la lucrare, termenul de punere în operă și, deloc în ultimul rând, caracterul eco friendly al proiec­tului, deziderat din ce în ce mai important în toate domeniile.

 

Sistemul complet Mapei utilizat

 • Şapă autonivelantă ULTRAPLAN
 • Amorsă bicomponentă PRIMER MF EC PLUS
 • Amorsă ECO PRIM GRIP
 • Adeziv special pentru LVT ULTRABOND ECO V4SP
 • Adeziv de contact ULTRABOND ECO CONTACT

 

 

INFO

 • Obiectiv – Complex Herăstrău, București
 • Arhitect – Carmen Orzea  
 • Materiale pregătire suport și aplicare – Mapei
 • Executant – Alveco Montaj
 • Lucrări efectuate – pregătire suport, aplicare LVT
 • Suprafața acoperită – 2000 mp

Sisteme profesionale pentru pardoseli