Bona

ULTIMELE STIRI

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...

Compania Elis Pavaje lansează un concept estetic de design exterior

Amenajarea curții și grădinii a devenit în zilele noastr...

Sketch to Reality Awards

Sketch to Reality Awards este o competitie adresata oricarui...
Pardoseală PVC în sistem Forbo Eurocol la Spitalul Municipal Fălticeni

Pardoseli » Lucrari de referinta | 25 septembrie 2018

 

Spitalul Municipal din Fălticeni va beneficia în curând de noi spații medicale, amenajate în apropiere de vechiul corp din Str. Mihai Eminescu, existent încă de pe timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1860). O aripă nouă, dotată cu aparatură modernă și finisată după cele mai recente standarde de calitate, se va alătura celor șapte corpuri existente ale unității medicale. În acest context, au fost aplicate și pardoseli PVC pe o suprafață de circa 10.000 mp (în saloane, cabinete, săli de operație, coridoare etc), montate în sistem complet Forbo Eurocol.   

 

Noul corp al spitalului, căruia îi sunt arondate 150.000 de persoane din Fălticeni și zona adiacentă, va avea 250 de paturi, saloane spațioase echipate cu mobilier nou, sisteme de alertare a personalului, băi proprii și tot ceea ce ține de confortul unui pacient aflat la tratament. Practic, este cel mai important proiect al municiplității din ultimii ani, fiind așteptat cu nerăbdare atât de locuitorii acestei zone a Județului Suceava, cât și de medicii dornici să activeze într-un mediu profesional optim. Odată cu aducerea aparaturii noi achiziționate, inclusiv pe partea de imagistică (CT, RMN etc.), va deveni cel mai modern spital din județ. Lucrările s-au desfășurat în ritm alert începând cu finalul anului trecut, astfel încât în acest moment spitalul mai are foarte puțin până la inaugurare. Vor fi disponibile secții și compartiente de Chirurgie Generală, ATI, Primiri Urgențe, Ortopedie, Urologie, ORL, Obstetrică – Ginecologie, Neonatologie, iar unitatea medicală este dotată cu facilități precum o stație de tratare a aerului, punct de transformare, rezervor de apă pentru incendiu, sistem integrat de aer condiționat, adăpostul ALA, șapte lifturi  și centrală termică pe gaz.

La parter, în zona de recepție a fost executată o pardoseală cu marmură alb-roz de Rușchița, ridicată pe pereți și pe stâlpii de susținere, iar în restul spațiilor medicale s-a optat pentru covor PVC Sarlon de la Forbo Flooring Systems (material antibacterian, rezistent la agresiuni chimice, cu o acustică superioară), repectiv PVC conductiv pentru sălile de operație și celelalte spații în care trebuie gestionat potențialul electrostatic al pardoselilor (cele de imagistică și în care este amplasată aparatura de înaltă fidelitate). Trebuie menționat faptul că fiecare secție este marcată cu o culoare unică a pardoselilor PVC, pentru o orientare mai bună, ținând cont și de modul în care influențează culorile diferitele tipuri de pacienți.

Montajul celor 10.000 mp de pardoseli PVC a durat aproximativ 6 luni, zilnic fiind prezentă pe șantier o echipă formată din circa zece persoane (cu inevitabilele înteruperi date de logistica de șantier). Aplicarea a beneficiat de sistem complet Eurocol, de la pregătirea stratului suport din beton, reparațiile acestuia, la adezivi, tratament de suprafață și alte materiale speciale pentru spațiile medicale. Fiind vorba despre o pardoseală de spital, care este supusă frecvent umidității (din operațiuni de cleaning) și sarcinilor mecanice mari (echipamente și mobilier), s-a optat pentru un sistem special, cu o rezistență superioară la toate solicitările care pot apărea în aceste spații. A fost importantă și rapiditatea execuției, timpul de lucru al materialelor, pentru a nu incomoda celelalte lucrări de pe șantier care se desfășurau în ritm crescut. De asemenea, s-au folosit soluții cu emisii reduse de compuși organici volatili (COV), siguri pentru sănătatea pacienților, angajaților spitalului și montatorilor. Iată principalele materiale utilizate, în funcție de situația de pe șantier (calitatea suportului, umiditatea acestuia, destinația spațiului), la recomandarea reprezentanților Forbo Eurocol prezenți pe șantier:

·        Euroblock 021, o rășină epoxidică fără solvenți, cu putere mare de penetrare a stratului suport, foarte utilă pentru consolidarea suprafețelor friabile, crearea unei punți de aderență și sigilarea suprafețelor cu probleme; se aplică folosind rola de burete sau racleta de cauciuc;

·        Euroblock 025, rășină epoxidică întrebuințată ca punte de legătură și barieră contra umidității, în cazul presiunilor și sarcinilor dinamice mari, dar și pentru consolidare; este de asemenea un produs fără solvenți, aplicabil cu racleta și rola;

·        Europrimer Multi Plus 044 -1, amorsă universală cu uscare rapidă și rezistență la umiditate, un produs cu emisii COV reduse, ideal în lucările de aplicare a șapelor autonivelante, mai ales când stratul suport are denivelări mai mari;

·        Europlan Unifill 999, o șapă autonivelantă compozită pe bază de ciment, aplicabilă în straturi de 5 mm, care are tensiuni interne reduse după uscare și rezistă la un regim de trafic optim, inclusiv la tranzitul scaunelor (sau paturilor) cu rotile, ori a altor piese de mobilier sau aparatură mobilă; în plus, emisiile scăzute de substanțe organice volatile îl fac dezirabil pentru unitățile medicale, inclusiv pentru maternități;

·        Eurosafe Star Tack 522, un adeziv în dispersie copolimerică pentru montarea rolelor de PVC, foarte apreciat pe piața din România datorită puterii mari de lipire, fiind folosit inclusiv pe suprafețe neabsorbante sau ca adeziv de contact; se aplică utilizând spatula, se așează rola de PVC și se presează cu rola, rezultând o lipire sigură, uniformă, rezistentă la umezeală și solicitări mecanice.

 

Montajul s-a desfășurat conform normelor în vigoare, cu scafe de pardoseală și ridicarea PVC-ului pe perete, fiind obținută o suprafață continuă, perfect plană, fără rosturi în care să se depună murdăria (cu sudură la cald), fără obstacole și foarte simplu de întreținut.

 

 

Sisteme profesionale pentru pardoseli