Pardoseli călduroase și silențioase cu URSA GLASSWOOL TSP

Pardoseli » Lucrari de referinta | 31 decembrie 2018

 

Izolarea fonică a pardoselilor este recomandată de toți specialiștii în acustica construcțiilor, din motive de confort și de bună vecinătate; nu rare sunt cazurile în care apar discuții între vecini din cauza obiectelor căzute pe pardoseală, a zgomotelor de pași care străbat clădirea pe verticală, a sunetelor de diverse tonalități care ajung de la un etaj la altul, stricând liniștea căminelor și buna conviețuire. Totul se poate rezolva cu un simplu strat de vată minerală de sticlă, peste care se toarnă o șapă în sistem de dală flotantă. Este genul de lucrare care poate fi abordat atât în faza de construcție a imobilului, cât și ulterior, atunci când se renovează. În cazul unei clădiri existente, dacă tot trebuie schimbată vechea pardoseală ca strat final, iar sub aceasta este se toarnă o șapă (necesară de cele mai multe ori, pentru un montaj optim), de ce să nu intervenim și cu un strat de vată minerală? Densă, suficient de rezistentă la compresiune pentru a face față solicitărilor zilnice, aceasta absoarbe sunetele nedorite, protejându-l pe cel de dedesubt, și în plus asigură o izolare termică bine-venită pentru confortul și economia de energie a locuinței. Sunt avantaje pentru orice alt tip de clădire: imobil de birouri, hotel, instituție etc.

 

În imaginile din aceste pagini, puteți vedea modul de execuție al unui sistem de dală flotantă cu strat fonoabsorbant de vată minerală  URSA GLASSWOOL TSP, unul dintre cele mai performante produse de acest gen de pe piața europeană, prezent și în România de câțiva ani. Lucrarea a fost executată pentru un imobil de locuințe al cărui dezvoltator și-a demonstrat grija pentru detalii, fonoizolarea fiind un aspect pe care puțini îl luau în calcul până acum, dar p care beneficiarii îl apreciază tot mai mult. Performanțele produsului au fost valorificate în numeroase proiecte, în special ansambluri rezidențiale și hoteluri, unele prezentate de-a lungul timpului în revista noastră.

 

Etapele de lucru sunt simple, nu foarte diferite de cele ale execuției unui strat suport de pardoseală în sistem clasic:

1.     Se prelucrează stratul suport(placa de beton), astfel încât să fie curat și relativ drept - dedesubt nu se formează spații, iar stratul de vată minerală apare ca o suprafață regulată, plană. De asemenea, se stabilesc cotele până la care se va ridica întregul sistem de dală flotantă, eventual folosind o nivelă cu laser.

2.     Se instalează o bandă perimetrală pentru pereți, care să întrerupă transmiterea sunetului către structura construcției (neapărat bucată separată); aceasta trebuie să ajungă sub plăcile termoizolante și 1 - 2 cm deasupra șapei, trecându-se inclusiv peste străpungerile pentru țevi și golurile de uși (care apoi se decupează).

3.     Se poziționează plăcile termoizolanteURSA GLASSWOOL TSP (evitând îmbinările în cruce), cât mai apropiate unele de celelalte, pentru a obține cele mai bune rezultate acustice și termice. În funcție de nevoi, plăcile de vată minerală se pot debita; dacă pe placa de beton sunt pozate țevi de instalație, se realizează un strat de umplutură sub plăci.

4.     Se așază o folie de polietilenă, care separă și protejează vata minerală de scurgerea mortarului turnat deasupra. Cum este nevoie de mai multe benzi de folii, acestea se suprapun circa 15 cm, iar îmbinările se lipesc cu bandă adezivă astfel încât să se obțină o protecție continuă, fără cute și etanșă. Este obligatoriu ca străpungerile să fie cât mai bine protejate, etanșate, astfel încât apa intervenită accidental sau în mod curent (băi, bucătării) să nu pătrundă prin șapă către stratul de vată minerală, deteriorând-o.

5.     Se prepară șapa, în care se adaugă opțional fibre de sticlă pentru armare, și aceasta se toarnă peste folia de polietilenă, nivelând bine, la început cu lopata, grebla și dreptarul. În funcție de suprafață, se lasă rosturi de dilatare care să reducă tensiunile interne ale materialului (altfel, poate crăpa). În cazul unor sarcini mai mari pentru pardoseală, se poate arma șapa cu plasă de oțel, așezată pe poziție înainte de turnarea mortarului. Înălțimea șapei trebuie să fie de cel puțin 5 cm și depinde de caz, de încărcările prevăzute în proiect ori de faptul că există sau nu încălzire în pardoseală. Șapa se poate nivela eventual prin elicopterizare, asigurând astfel uniformizarea perfectă.  Deasupra se poate interveni cu orice tip de strat final - parchet, laminat, gresie, PVC etc., tipul de acoperire neinfluențând gradul de percepție sonoră a celor de dedesubt.

 

Prin modul în care este conceput acest sistem, se creează o barieră împotriva propagării zgomotelor către spațiile inferioare. Practic, vata minerală atenuează prin absorbție undele sonore, inclusiv cele structurale, de impact, care sunt foarte deranjante. URSA GLASSWOOL TSP este la fel de utilă și în cazul structurilor sau planșeelor din lemn, caz în care poate fi folosită, în loc de șapă umedă, o șapă uscată cu nut și feder. Grosimea stratului de vată minerală este cel recomandat de producător, în raport cu intensitatea sunetelor care intervin. Avantajul URSA este că specialiștii pot oferi sfaturi și consiliere pentru fiecare proiect în care sunt folosite aceste produse.

 

În cadrul concursurilor profesionale și al evenimentelor destinate montatorilor de pardoseli, participanții asistă la demonstrații de montaj, familiarizându-se cu produsele sistemului cu vată minerală de sticlă URSA TSP. Astfel, ei devin conștienți nu doar de importanța calității stratului suport și a stratului final de pardoseală, ci și de confortul oferit prin adăugarea unui produs care să stopeze zgomotele de impact.

 

Izolarea fonică între etaje nu este deloc o practică nouă. În clădirile vechi, antebelice, încă putem vedea cum sub stratul final de pardoseală se așeza un strat de zgură sau alt material mineral poros, care să absoarbă sunetele și să reducă pierderile de căldură, destul de importante la nivelul pardoselii (până la 15% din totalul pierderilor unei încăperi). Peste acesta era turnată șapa sau un sistem de pardoseală tip terazzo. Din fericire, azi nu mai trebuie să apelăm la această soluție, care ridică mult cota pardoselii și încarcă structura clădirii. Cu doar câțiva centimetri de vată minerală densă dar ușoară, se obțin rezultate spectaculoase, perfect ecologice: eticheta Blue Angel, prezentă pe produsele URSA.

 

URSA GLASSWOOL TSP reprezintă plăci din vată minerală de sticlă, de mare densitate, recomandate şi folosite în special pentru izolarea termică şi fonică (la zgomotul de impact) a pardoselilor cu dală flotantă, inclusiv pentru sistemele de încălzire în pardoseală, şi pot fi acoperite cu orice tip de strat final: plăci ceramice, mochetă, parchet, PVC ş.a.m.d.. Plăcile URSA GLASSWOOL TSP sunt folosite cu succes în numeroase proiecte de imobile multietajate, unde este necesară păstrarea unui nivel redus de zgomot între niveluri: clădiri rezidenţiale, clădiri de birouri, spaţii comerciale, unităţi hoteliere etc. Fiind vorba despre un produs din vată minerală de sticlă, are un comportament excelent la foc şi, datorită densităţii mari şi compresibilităţii reduse sub sarcină, este folosit inclusiv pentru pardoseli de trafic intens. Poate fi furnizat cu grosimi diferite, în funcţie de necesitate: între 20 şi 50 mm (respectiv 15 – 45 mm sub sarcină). URSA GLASSWOOL TSP este un material absolut necesar în lucrările de înaltă calitate, unde spaţiile au nevoie de un confort ridicat şi se doreşte o perioadă mai îndelungată de viaţă a pardoselilor.

 

Conductivitate termică (λD)

0,033 W/mK (EN 13162)

Reacţia la foc, conform normelor Euroclass

A1 (EN 13501-1) – incombustibil

Temperatura maximă de utilizare

200 °C

Rigiditatea dinamică pentru grosimi mai mari de 25 mm

maxim 7 MN/mc

 

Ursa își va prezenta noutățile anului 2019 la târgul BAU München, Pavilion A2, Stand 103.

 

URSA România

Bd. Ficusului nr. 14A, Sector 1, București

Tel.: 0040 21 269 0663; Fax: 0040 21 269 0664

Email: assistance.romania@ursa.com I www.ursa.ro

www.ursa.ro

 

Sisteme profesionale pentru pardoseli