Bona

ULTIMELE STIRI

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...

Compania Elis Pavaje lansează un concept estetic de design exterior

Amenajarea curții și grădinii a devenit în zilele noastr...

Sketch to Reality Awards

Sketch to Reality Awards este o competitie adresata oricarui...
Pardoseli din pluta - un lux accesibil si practic

Parchet » Parchet | 28 februarie 2012
Materiale 100% ecologice

Pardoseli din pluta: un lux accesibil si practic

Nu exista material creat de om care sa se compare cu pluta. Structura ei este foarte asemanatoare cu cea a unui fagure de miere: fiecare centimetru patrat e compus din 40 milioane de celule. Acestea, ca si spatiile dintre ele, sunt umplute cu o mixtura gazoasa, similara aerului, care confera plutei proprietati remarcabile in domeniul fono - si termoizolarii.

Ce este pluta?

Proprietatile lemnului de pluta nu au putut fi niciodata reproduse sintetic. Pluta este un material lemnos, care se obtine din coaja stejarului de pluta (Quercus suber). Avand in vedere ca dezvoltarea arborelui de pluta reclama o serie de cerinte speciale (intre care amintim necesitatea existentei unei regiuni calde si insorite, aflate la altitudinea de 100-300m, cu precipitatii anuale cuprinse intre 400/800mm si temperaturi care nu scad niciodata sub 5°C, respectiv un sol cu un "pH" intre 5 si 6), el exista in doar 7 tari din bazinul mediteranean: Spania, Portugalia, Franta, Italia, Maroc, Algeria si Tunisia. Arealul cel mai larg de dezvoltare al stejarului de pluta este in zona Portugaliei, aceasta tara putand fi numita fara nicio indoiala «patria plutei»: detine 30% din padurea de pluta, produce peste 51% si proceseaza circa 75% din productia mondiala de lemn de pluta, fiind si cel mai mare exportator global. Merita amintit si modul de recoltare al plutei: stejarul de pluta este plantat si lasat sa se maturizeze pana la 25 -30 de ani. Din coaja lui, o data la noua ani, se desprinde un strat gros de material neted, poros, impermeabil, elastic si mai usor decat apa, numit pluta. Exploatarea plutei este unul dintre cele mai ecologice procese cunoscute: decojirea arborilor se desfasoara manual, conform unei traditii de sute de ani, pentru a nu provoca daune acestora. Regenerarea scoartei este completa, iar durata de viata de 150 -200 de ani permite exploatarea de 8 - 10 ori a unui arbore.

Pluta in constructii:

Pluta este folosita la fabricarea dopurilor, colacilor de salvare, talpilor de incaltaminte, instrumentelor de pescuit, sau, dupa o serie de prelucrari minime, devine un «ingredient» esential in domeniul constructiilor, ca pluta tehnica pentru izolatii termice si fonice, respectiv ca pluta decorativa. Cunoasteti foarte bine dopurile pentru sticlele de vin ori sampanie, deci puteti oricand sa va convingeti ca acest material nu este defel influentat de mediul acid sau gazos, nici nu absoarbe apa si in plus are o "memorie excelenta": dupa ce scoateti dopul de pluta din sticla, acesta revine imediat la forma initiala. Datorita proprietatilor acustice excepsionale (eliminarea ecoului, diminuarea zgomotului intre camere etc.), pluta se foloseste la amenajarea studiourilor de inregistrari si a cinematografelor. Totodata, placajul din pluta absoarbe vibratiile si protejeaza de undele electromagnetice.

Pluta in constructii:

Pardoseli:
 • Parchet
 • Izolator sub parchet (underlay)
Pereti:
 • Tapet
 • Placi din pluta
Pluta tehnica:
 • Aglomerat alb si negru pentru izolatii fonice si termice
 • Suport pentru utilaje rotative

Pardoseli din pluta

Avand in vedere faptul ca imbraca o gama larga de texturi si nuante, pluta poate constitui o solutie excelenta pentru designul interior. Proprietatile ei satisfac atat cerintele estetice cat si nevoile practice, permitand astfel punerea in opera a numeroase modele de amenajari interioare. Exista cladiri cu varste de peste 100 de ani care au pardoseli din pluta inca functionale. Longevitatea pardoselii de pluta se datoreaza elasticitatii sale. Gratie aceleiasi proprietati, comparativ cu lemnul masiv sau bambusul, pardoseala de pluta este mai placuta la pasire si mult mai silensioasa.
Pentru amenajarea pardoselilor interioare cu pluta sunt disponibile doua categorii de produse:
 • parchetul cu clic, care nu se lipeste, asigurand un montaj rapid si facil
 • pardosea flexibila aplicata cu adeziv, recomandata in spatii cu umiditate ridicata
Parchetul din pluta reprezinta un excelent material natural, realizat din pluta presata fara adaos de substante de lipire, placat la suprafata cu furnir natural de pluta. In esenta, el este compus din trei straturi:
 • substratul din pluta, pentru atenuarea zgomotului de impact (~1mm)
 • stratul intermediar din HDF, profilat pentru imbinarea cu clic
 • stratul superior traficabil, decorativ, din pluta (3-4mm).
In calitate de strat protector se foloseste ceara, lacul sau vinilul ultrarezistent. Astfel, pardoseala acoperita cu parchet din pluta naturala va fi un bun izolator termic si fonic, nu va absorbi mirosurile si murdaria, va fi stabila la actiunea agentilor chimici, se va intretine simplu si usor, oferind o protectie ideala impotriva mucegaiului, ciupercilor, umezelii etc. Iata de ce, asa cum puteti vedea si in fotografiile prezentate, pluta poate fi o optiune si pentru spatiile umede, precum baia ori bucataria dumneavoastra. Totodata, parchetul din pluta este recomandat pentru amenajarea camerei copiilor, dormitoarelor si altor spatii locuibile.

AVANTAJELE PARDOSELILOR DIN PLUTA:

 • Material ecologic 100%
 • Izolator termic
 • Izolator fonic – nivel ridicat de absorbsie al vibrasiilor si zgomotului
 • Material antistatic – nu se depune praf si nu absoarbe mirosurile
 • Stabil la acsiunea agensilor chimici
 • Nu permite aparisia petelor
 • Intresinere foarte usoara
 • Protecsie ideala impotriva mucegaiului, ciupercilor, umezelii etc.

Pentru informatii suplimentare ori pentru a comanda modelul dorit de parchet din pluta naturala, accesati www.corkcenter.ro, portalul dedicat acestui material.

Am apelat la dl. Iacob Adrian, managerul firmei WOOD FLOOR SYSTEMS pentru a ne impartasi cateva "secrete" ale montajului acestui tip de pardoseli. Am aflat astfel ca un aspect capital la montaj rezida existenta unui substrat curat si neted. Pluta se poate monta si pe sape de ciment cu conditia umplerii oricaror eventuale gauri ori neuniformitati din acestea, precum si dupa o aspirare prealabila a particulelor de praf si mizerie.
Montajul standard se realizeaza cu adeziv aplicat cu rola pe suprafasa suport (folositi insa o perie pentru zonele limitrofe peretilor si usilor), parchetul din pluta fiind apoi asezat deasupra. In cazul in care pozitia respectivei lamele de parchet necesita ajustari, acestea sunt posibile inaintea intaririi complete. Montajul se realizeaza pornind de la un perete al incaperii, lasand un spatiu de 1 cm pentru eventuale dilatari ulterioare.
Sisteme profesionale pentru pardoseli