Pardoseli » Pardoseli istorice

Bazilica Sfântul Ștefan din Budapesta

14 martie 2019
Neoclasicismul a fost apreciat în mod deosebit de maghiari în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și chiar mai târziu, fiind asociat cu epoca de aur a arhitecturii lor; uneori este considerată o arhitectură ”națională” maghiară, cu o evidentă componentă universalistă. Fiind un stil eclectic, au putut fi integrate fără probleme motive baroce, gotice și, desigur, renascentiste. Un alt stil major al epocii, Secession, era mai degrabă de influență vieneză și reflecta caracterul cosmopolit al marilor orașe imperiale, aducerea lor în modernitate.

Cazinoul din Sinaia

31 decembrie 2018
Oricât de mari ar fi dorința și puterea de a reproduce, este greu să refaci atmosfera unei clădiri dacă destinația ei s-a schimbat. În această clădire renovată, încă se dansează uneori, se discută, se admiră, se petrece; dar nu se mai joacă la ruletă pe case și moșii, nu mai planează în aer aceleași emoții. Putem cel mult să facem o evocare a celor întâmplate aici și să găsim un mod personal de a ne raporta la trecut.

Hampton Court Palace

31 decembrie 2018
Coroana britanică a avut de-a lungul secolelor zeci, poate sute de rezidențe, private sau asigurate de stat, existente încă sau dispărute. Una dintre cele mai faimoase este Hampton Court Palace, din Londra, care are marea calitate de a fi fost deținută de coroană încă din timpul dinastiei Tudorilor, de la Henric al VIII-lea.

La bordul unei nave militare britance, HMS Belfast

25 septembrie 2018
Am vorbit de-a lungul timpului despre pardoselile specifice diverselor mijloace de transport și am convenit că printre cele mai remarcabile sunt pardoselile din domeniul navelor maritime, atât din perspectiva traficului, cât și a agresiunilor apei sărate, deosebit de corozive. În plus, întreținerea permanentă a curățeniei punților este o operațiune comună, aproape obsesivă pentru echipajele navelor – orice pardoseală trebuie să fie curată, să nu alunece, să nu împiedice, să nu devină sursă de boli și să nu favorizeze vreun incendiu, care pe mare este similar cu catastrofa.

Catedrala Sfântul Martin din Bratislava

03 iulie 2018
Pe treptele acestei catedrale din capitala Slovaciei au urcat, între 1563 şi 1830, nu mai puţin de 11 regi (şi regine) din Casa de Habsburg, respectiv 8 consoarte sau consorţi, pentru a li se ceremonia şi confirma ascensiunea la tronul Ungariei. Inclusiv Maria Terezia a fost încoronată aici ca Regină a Ungariei, fiind de asemenea suverană a Austriei, Boemiei, Transilvaniei, Croaţiei şi a altor teritorii din Europa.

SINGURA REVISTA DE SPECIALITATE DIN DOMENIU

Vezi toate numerele revistei
Sisteme profesionale pentru pardoseli