Pardoseli » Pardoseli istorice

Despre Minsk și case recuperate din istorie

07 septembrie 2019
Câți dintre dumneavoastră au auzit de pictorul bielorus Walenty Wańkowicz? Probabil foarte puțini... Mai puțini decât bielorușii care au auzit de... Nicolae Grigorescu? Tot ce e posibil. Dar nu despre pictură e vorba, ci despre casa pictorului. Aflată în centrul Minskului, casa aceasta are niște pardoseli admirabile: parchet și dușumele din lemn de stejar, păstrate impecabil. Și, pentru că tot am ajuns la Minsk, să spunem câteva cuvinte și despre acest oraș, a cărui atmosferă ne poate fi familiară, dar... numai un pic. Cum am ajuns acolo? O să vedeți.

Vechi pardoseli din case interbelice

07 septembrie 2019
Zilnic auzim - și simțim după propriile nevoi, când căutăm pe cineva priceput - că meșterii noștri sunt în Italia, Spania, Marea Britanie etc., pe unde i-a dus mirajul Vestului și senzația apăsătoare că provin dintr-o țară și o economie care nu le oferă prea multe șanse... E un fapt pe care nu-l combatem, sperăm doar să punem umărul la creșterea unor tineri talentați, serioși și dedicați meseriei lor.

Piatra și potențialul ei nebănuit

07 septembrie 2019
Atemporală, nobilă, elegantă, piatra naturală impresionează oriunde este folosită. Sunt renumite pardoselile din piatră, măcar prin faptul ca rezistența lor excepțională ne permite să le admirăm în starea originală după secole și chiar milenii. Le întâlnim și azi peste tot, iar atunci când sunt puse în contextul estetic potrivit, sunt neprețuite. Dar un pavaj perfect neted din piatră necesită eforturi majore, inclusiv financiare, de aceea deseori apelăm la variante mai accesibile, din beton precomprimat, compozite etc.

Catedrale din South West England

11 iunie 2019
În sudul și sud-vestul Angliei a existat între secolele al VI-lea și al X-lea un puternic regat anglo-saxon, numit Wessex, sau ”Regatul Saxonilor de Vest”. La un moment dat, chiar a reușit unificarea Angliei, integrând Londra, în pofida puternicilor vikingi invadatori. Romanii fuseseră interesați de regiune anterior, pentru resursele importante de argint și plumb, dar se retrăseseră cam prin anul 409. Creștinați după secolul al VII-lea, amestecați cu vikingii, locuitorii acestui spațiu și-au păstrat o identitate locală proprie, chiar și în cadrul Angliei unificate sub altă coroană, identitate pe care și-o proclamă și azi, prin dialecte și obiceiuri.

Bazilica Sfântul Ștefan din Budapesta

14 martie 2019
Neoclasicismul a fost apreciat în mod deosebit de maghiari în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și chiar mai târziu, fiind asociat cu epoca de aur a arhitecturii lor; uneori este considerată o arhitectură ”națională” maghiară, cu o evidentă componentă universalistă. Fiind un stil eclectic, au putut fi integrate fără probleme motive baroce, gotice și, desigur, renascentiste. Un alt stil major al epocii, Secession, era mai degrabă de influență vieneză și reflecta caracterul cosmopolit al marilor orașe imperiale, aducerea lor în modernitate.

SINGURA REVISTA DE SPECIALITATE DIN DOMENIU

Vezi toate numerele revistei
Sisteme profesionale pentru pardoseli