Pardoseli » Pardoseli istorice

Catedrala Sfântul Martin din Bratislava

03 iulie 2018
Pe treptele acestei catedrale din capitala Slovaciei au urcat, între 1563 şi 1830, nu mai puţin de 11 regi (şi regine) din Casa de Habsburg, respectiv 8 consoarte sau consorţi, pentru a li se ceremonia şi confirma ascensiunea la tronul Ungariei. Inclusiv Maria Terezia a fost încoronată aici ca Regină a Ungariei, fiind de asemenea suverană a Austriei, Boemiei, Transilvaniei, Croaţiei şi a altor teritorii din Europa.

Durham - istoria unui oraș surprinsă în pavaj

07 martie 2018
Piețele publice sunt de cele mai multe ori, pe filieră europeană, locuri unde devin vizibile simbolurile unui oraș, ale unui spațiu urban, având un rol extrem de important pentru identitatea comunității respective, chiar dacă aceste piețe au în mod frecvent și un scop practic imediat, de pildă comercial. Iată cum comunitatea unui orășel din nord-estul Angliei, Durham, a decis ca, în cadrul unei renovări a pieței centrale, să se insereze în pavaj și plăci în care sunt inscripționate momente din istoria locului.

Mozaicul Catedralei Mitropolitane din Timișoara

07 martie 2018
Dacă am trece în revistă cele mai valoroase pardoseli din România, la loc de cinste ar trebui menționat mozaicul din interiorul Catedralei Mitropolitane din Timișoara, realizat după desenele pictorului român Catul Bogdan. Executată din plăci de diverse culori, această spectaculoasă pardoseală preia modele de pe covoarele tradiționale românești, în speță bănățene, întregind unitatea de concept a unui edificiu monumental inspirat de arta și arhitectura ecleziastică autohtonă ortodoxă.

Podurile pavate din Veneția Nordului

19 decembrie 2017
Bruges este considerat cel mai important oraș turistic al Belgiei, deși are o populație de nici 120.000 de locuitori. Zona istorică a urbei, având circa 20.000 de rezidenți, atrage anual 2-3 milioane de turiști (sau peste 7 milioane, dacă ar fi puși la socoteală și cei care vin doar pentru o zi). Sunt circa 400 de hectare în centru cu clădiri vechi, unele medievale, care au determinat înscrierea orașului în Patrimoniul UNESCO.

Hatfield House – un reper al renascentismului englez

12 septembrie 2017
La Hatfield House pot fi admirate pardoseli din lemn masiv impresionante, realizate din plăci de stejar montate în șah, sau urmând modele complexe, care fac trimitere la monarhia britanică sau la heraldica nobilimii care a deținut domeniul în ultimele secole. De asemenea, pot fi observate dușumele din lemn de aceeași esență, scări monumentale cu balustrade sculptate, conform uzanțelor stilului Iacobin care a luat naștere aici la începutul secolului al XVII-lea.

SINGURA REVISTA DE SPECIALITATE DIN DOMENIU

Vezi toate numerele revistei
Sisteme profesionale pentru pardoseli