Pardoseli » Pardoseli istorice

Mănăstirea Curtea de Argeș

14 septembrie 2015
Pentru români (și cu o notă particulară pentru constructorii de la noi), biserica Mănăstirii Curtea de Argeș are un statut special: așa cum se arată în Balada Meșterului Manole, este acel edificiu care se lasă construit cu greu, cerând mai mult decât pricepere, cerând sacrificiu. Deși este vorba despre o legendă, cu incertitudini firești, povestea este acceptată ca atare probabil datorită frumuseții acestei construcții, care nu poate fi justificată decât într-un context mistic, fabulos.

Pavajele exterioare, din Antichitate până azi

27 iunie 2015
Pavarea străzilor, a căilor de acces de orice fel, a piețelor sau curților a fost dintotdeauna un etalon al civilizației unei societăți, indiferent de materialul folosit. Este una dintre cele mai vechi forme de amenajare a pardoselilor, care a reflectat atât tendința spre urbanism, cât și dorința de a comunica, a face comerț, a explora lumea, nu în ultimul rând de a o stăpâni - trebuie să ținem cont de faptul că marile imperii au construit drumuri în primul rând cu scop militar.

Palatul din Queluz

24 martie 2015
Am ales să vorbim în continuare despre un palat important pentru istoria Portugaliei și, întrucât a fost construit în perioada de glorie a acestei mari puteri coloniale, pentru istoria Europei și a Lumii Noi. Ceea ce este interesant la acest edificiu rococo, pe care unii l-au numit ”Versailles-ul Portugaliei”, este numărul mare de tipuri de pardoseli folosite – fiecare spațiu are un material anume, pus în operă cu mare acuratețe, după un design specific, adaptat la restul amenajării interioare.

De la Apulum la Bălgrad, Alba Carolina și Orașul Reîntregirii

12 ianuarie 2015
Este fără îndoială cea mai amplă și spectaculoasă lucrare de renovare a unui ansamblu istoric și arhitectonic din România, care s-a desfășurat în ultimii 15 ani și continuă, deoarece se găsește permanent ceva de cercetat, de scos la iveală, de restaurat sau de modernizat, de pus în valoare din punct de vedere turistic sau istoric.

Acropole – Atena: întoarcerea la istorie

01 octombrie 2014
Acropola din Atena este în acest moment muzeu în aer liber, un imens sit arheologic și șantier de restaurare. Numai un istoric sau arheolog specializat pe acest subiect poate spune cărei epoci aparține fiecare construcție sau ansamblu arhitectural, dar nici așa lucrurile nu sunt foarte clare...

SINGURA REVISTA DE SPECIALITATE DIN DOMENIU

Vezi toate numerele revistei
Sisteme profesionale pentru pardoseli