Pardoseli » Pardoseli istorice

Pantheonul parizian si Pendulul lui Foucault

21 ianuarie 2013
Reper al arhitecturii antice, rămas ca prin minune spre a fi admirat și azi, Pantheonul din Roma a fost dedicat celor 7 zeități guvernatoare ale celor 7 planete, pentru ca ulterior să devină biserică. Pantheonul din Paris a fost construit ca biserică dedicată Sfintei Genevieva, ocrotitoarea orașului, devenind apoi loc de odihnă veșnică pentru mari personalități ale Franței.

În stil imperial

20 decembrie 2012
Spațiul balcanic are povestea lui în ceea ce privește tradiția construirii, și din această istorie nu pot lipsi reperele romane, preluate ulterior de arhitectura bizantină. Acestea sunt excelent reflectate de un ansamblu arhitectonic din secolele IV – V după Hristos...

Marea Moschee din Paris - despre marmură, zellige și verde coral

22 august 2012
Declarată monument istoric în Franța și fiind inclusă de către Ministerul Culturii din această țară în „Patrimoniul secolului XX”, Marea Moschee din Paris își revendică arhitectura în stilul hispano-maur, specific nordului Africii și Spaniei stăpânite de aceștia. A fost inaugurată pe 15 iulie 1926, datorită fondatorului ei, Si Kaddour Benghabrit, și are o importanță deosebită pentru comunitatea musulmană numeroasă din zona metropolitană a Parisului, compusă în principiu din maghrebieni (tunisieni, algerieni, marocani).

Alhambra: decorativ, spiritual, artistic

22 august 2012
Spațiul islamic este unul de mare inspirație pentru creatorii de finisaje, având o arhitectură specifică, de sorginte religioasă, dar în care decorațiunile sunt mai importante și mult mai laborios abordate decât volumetria și chiar utilitatea. Un reper în acest sens poate fi considerat ansamblul de clădiri Alhambra din Granada, Spania, esență a spiritualității islamice pe continentul european, în aceeași măsură poate cu Marea Moschee din Cordoba.

Astronomie in marmura la Saint-Sulpice

22 august 2012
Adusă în atenția publicului din lumea întreagă prin bestseller-ul ”Codul lui Da Vinci”, Saint-Sulpice este de multă vreme un reper în arhitectura și existența urbană pariziană. Superba catedrală catolică a fost remarcată datorită unei particularități a pardoselii, în care a fost încastrată o bandă metalică considerată primul ”meridian zero” al lumii, ”Linia rozei”, conform ficțiunii lui Dan Brown.

SINGURA REVISTA DE SPECIALITATE DIN DOMENIU

Vezi toate numerele revistei
Sisteme profesionale pentru pardoseli