Bona

ULTIMELE STIRI

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...

Compania Elis Pavaje lansează un concept estetic de design exterior

Amenajarea curții și grădinii a devenit în zilele noastr...

Sketch to Reality Awards

Sketch to Reality Awards este o competitie adresata oricarui...
Pardoseli moderne pentru școli de muzică

Pardoseli » Lucrari de referinta | 29 februarie 2012
Pardoseli moderne pentru scoli de muzica

Unitățile de învățământ au nevoie, prin excelență, de pardoseli rezistente, cu aderență bună, ușor de curățat și nu foarte dure la impact. De asemenea, trebuie luată în calcul și latura estetică, mai ales pentru un liceu de arte frumoase: o școală de muzică din Sectorul 3 al Capitalei. Nu în ultimul rând, s-a ținut cont de acustica spațiilor, de folosirea unor materiale care să nu producă reverberații.


Timp de 40 de zile, o echipă de montatori a acoperit circa 3.350 mp de pardoseli: PVC (cea mai mare parte), mochetă, parchet, cauciuc. Provocarea acestei lucrări a fost timpul relativ mic alocat montajului, în condițiile în care, în paralel cu pregătirea suportului și montajul, se executau și alte operațiuni de amenajare. De asemenea, trebuie spus că spațiile în care a fost efectuat montajul au avut dimensiuni diferite, fiecare fiind proiectat diferit, cu unghiuri de mai multe mărimi. Dar, cu toate că timpul a fost foarte scurt, s-a reușit finalizarea lucrării la termenul stabilit, datorită unei colaborări și sincronizări foarte bune între echipele care au pus umărul la realizarea acestui obiectiv.

PVC – 2.800 mp

Construcția acestui imobil fusese realizată în timp record, conform părerii specialiștilor (în mai puțin de 12 luni). În consecință, șapele de ciment cu grosime destul de mare, în medie peste 8 cm, executate mecanizat și cu o planeitate foarte bună, nu au avut suficient timp de uscare.
S-a optat pentru un covor PVC de trafic intens aplicat peste o autonivelantă cu rezistență mare la amprenatare, întrucât este vorba despre un spațiu public, foarte solicitat și cu perspectiva de a fi mobilat. Unele spații erau prevăzute pentru dans, ceea ce presupune iarăși o abordare specială. Montajul nu a fost simplu, întrucât sălile nu au avut unghiuri drepte, fiind proiectate pentru o cât mai bună acustică și izolare fonică. Întregul sistem a fost furnizat și pus în operă de Alveco Montaj, care a putut acorda o garanție reală acestei lucrări.
Ținând cont de informațiile de mai sus și de faptul că montajul finisajului pardoselii este destul de sensibil la umiditatea din stratul suport, s-a ales soluția corectă pentru astfel de situații:
  • șlefuirea șapelor pentru îndepărtarea stratului superficial sau a laptelui de ciment cu o mașină monodisc Single;
  • hidroizolarea șapelor cu rășină epoxidică și formarea unei ”chei mecanice” cu nisip de cuarț (granulație 0,7-1,2), împrăștiat peste al doilea strat de rășină;
  • turnarea unui compus autonivelant pe bază de ciment (obligatoriu sub covorul PVC) cu rezistența de 26 N/mmp și uscarea ultrarapidă a acestuia;
  • după 24 de ore de la uscarea autonivelantei, s-a trecut la montajul covorului PVC pentru trafic intens; s-a folosit un adeziv special, cu o foarte bună priză.
Covorul din PVC a acoperit spațiile destinate amenajării unor săli de clasă și zonele de acces (holurile), respectiv sălile de dans, cu o suprafață totală de aproximativ 2.800 mp. Acesta a fost înconjurat perimetral cu plinte din MDF furniruit, alternativă superioară din punct de vedere estetic față de o simplă ridicare în scafă a PVC-ului. Baza plintei a fost etanșată la îmbinarea cu covorul PVC. Astfel, i-a fost conferită lucrării o notă de eleganță și o corespondență cromatică în raport cu ușile.

Alte materiale

În anumite încăperi cu rol administrativ (birouri, secretariat), s-a optat pentru mochetă compactă în rolă. Motivația este simplă: mocheta reduce foarte bine zgomotul de pași. Pentru pregătirea suportului, a fost ales același sistem ca și la montajul covorului PVC, sistem pus în operă de fapt și pentru sala de concert. În sala de concert cameral, a fost montat parchet din lemn masiv de frasin, folosindu-se un adeziv bicomponent și un finisaj ecologic, pentru trafic intens.
La exteriorul clădirii, pe terasele circulabile, deoarece nu exista posibilitatea încărcării cu șapă peste hidroizolație, s-a optat pentru montarea unor dale din cauciuc reciclat prevăzute cu alveole de scurgere pentru drenarea rapidă a apei. S-a ales această soluție pentru că, dalele din cauciuc fiind moi și flexibile, nu agresează suportul existent, respectiv hidroizolația.
Cu ajutorul fotografiilor prezentate în acest articol, vă puteți face o idee asupra părții estetice a lucrării. Cât despre calitatea materialelor și montajului, numele actorilor implicați este onorant. 

Beneficiar: Primăria Sectorului 3, București
Arhitect: LTFB Studio
Furnizor PVC: Tarkett
Furnizor sistem de aplicare și montaj: Alveco Montaj
Sisteme profesionale pentru pardoseli