Pardoseli speciale pentru persoane cu alergii

Parchet » Pardoseli laminate | 25 martie 2020

 

Căpușele, ciupercile și bacteriile de toate tipurile sunt un coșmar pentru orice persoană, dar mai ales părinte de copil alergic. Zonele în care acestea se pot acumula sunt de regulă ținute sub strictă observație. Din acest motiv trebuie să acordăm multă atenție celei mai mari suprafețe cu care copilul intră în contact – pardoseala.

 

La alegerea unei pardoseli antialergene pornim de la un adevăr – pardoseala ușor de curățat ne ușurează viața. Nu vom elimina 100% praful și insectele, dar le putem reduce la un număr nesemnificativ. Vom aborda deopotrivă soluțiile foarte populare și mai puțin uzitate. Am omis deliberat subiectul covoarelor și mochetei – cu efort și investiții serioase ele pot fi acceptabile pentru alergici, dar nu fac obiectul discuției de față. Să ne concentrăm așadar pe ce avem cel mai des în locuințele noastre.

 

Gresia pare o alegere simplă, dar atenție să nu cădeți! 

Gresia e cea mai populară pardoseală – datorită suprafeței netede praful nu se așază ușor, iar dacă o face, este simplu de îndepărtat. Acest material este foarte bun și pentru încălzirea în pardoseală. Acest fapt e util pentru alergici deoarece căldura se degajă prin radiație, nu convecție. Încălzirea prin calorifere clasice transferă căldura direct în aerul înconjurător – iar odată cu aerul cald plutesc în atmosferă și particulele nedorite. Încălzirea în pardoseală nu implică mișcări ale fluxului de aer și e astfel recomandată în locuințele persoanelor cu alergii.

 Dezavantajul gresiei rezidă în rosturi, zone în care se acumulează murdărie. Pentru prevenirea dezvoltării micro­organismelor se folosesc mortare antifungice, antibacteriene. Un alt minus pentru gresie este duritatea – a cădea pe gresie nu e doar dureros dar poate fi și periculos la orice vârstă. În final, montajul e un proces costisitor, realizat de profesioniști, care va crește costul total al pardoselii.

 

Înapoi la rădăcini – pardoselile din lemn 

Să ne gândim la ceva apropiat de natură – pardoselile din lemn, cu căldura lor, atingerea firească și silențiozitatea la pășire. Culorile naturale și forma irepetabilă a inelelor lemnului dau încăperii un aspect unic și atemporal. Lemnul are proprietăți antistatice și nu atrage praful, neelectrizându-se.

În cazul alergiilor trebuie să fim atenți la finisaje și chiar la tipul lemnului în sine. Stejarul de pildă, e o alegere mai bună decât speciile exotice ce pot secreta uleiuri alergene.

Cel mai bine e ca lemnul să fie sigilat cu lacuri pe bază de apă, deoarece acestea nu emit mirosuri iritante la aplicare, iar după întărire nu eliberează compuși organici volatili (VOC). Parchetul sigilat cu lacuri întărite chimic are cea mai mare rezistență la zgâriere și impact, dar nu e o soluție pentru alergici deoarece la uscare eliberează emisii dăunătoare, ce pot persista în încăpere câteva luni. La fel și în cazul par­doselilor uleiate, când tipul uleiului folosit determină dacă e sau nu dăunător alergicilor. E important să renovați parchetul periodic, prin rașchetare sau resigilare, dar ambele operațiuni impun să părăsim locuința o perioadă.

 Un alt punct slab pentru parchetul din lemn este ineficiența acestui material pentru sistemele de încălzire în pardoseală, lemnul fiind un excelent termoizolator. La fel ca în cazul gresiei, montajul parchetului trebuie realizat de profesioniști. Astfel, în ciuda numeroaselor avantaje, și parchetul de lemn atât de iubit are dezavantajele sale din perspectivă alergena.

 

Plăcile laminate – varianta eco-friendly... 

Pardoseala laminată este realizată din HDF sau MDF de înaltă densitate, acoperită cu hârtie decorativă și un strat protector. Produsele sunt gata finisate și nu mai necesită sigilare la fața locului. Stratul protector de uzură al plăcilor e de regulă inert chimic și complet sigur pentru sănătate.

 În plus, panourile pot fi ușor montate, chiar în regim do it yourself. Singurul lucru de verificat rezidă în adezivii sintetici din conținut, care pot avea urme de formaldehidă.

 Să subliniem că plăcile laminate existente în locuința unei persoane cu alergie necesită  aspirare și curățare zilnică, deoarece praful depozitat pe suprafața lor se ridică ușor la pășire, cauzând reacții alergice. Nu exagerați cu apă la curățarea zilnică – laminatul e sensibil la umezeală și se umflă ușor. Sunetul produs la pășirea pe laminat poate fi deranjant, dar acesta rămâne o soluție dintre cele mai economice

 

Plăcile de pardoseală  cu conținut mineral, sau cum să combini focul cu apa

Pardoselile vinilice în general sunt o soluție optimă pentru alergici. Ușor de curățat asemenea gresiei, dar cu proprietăți fonoizolante, sunt antistatice și nu atrag praful. Plăcile de nouă generație cu miez mineral (precum colecțiile Amaron și Liberal din portofoliul Arbiton) sunt durabile și rezistente la umezeală, neconstituind un habitat pentru mizerie. Materialul folosit la producerea plăcilor vinilice e rezistent la fungi, bacterii și microorganisme.

 Pardoselile cu compoziție minerală (sau SPC-colecțiile Amaron și Liberal) nu sunt doar rezistente la apă, dar nici nu au emisii de VOC, fiind o soluție ideală pentru încălzirea în pardoseală. La căutarea produselor adecvate, trebuie să fim atenți la emisiile de formaldehidă și VOC. Dacă produsele sunt calitative, au valori corespunzătoare în fișa tehnică. 

E important de știut că din perspectiva senzației la pășire pardoselile minerale se apropie cel mai mult de cele din lemn. Variantele HD Mineral Core au în plus o fonoizolare excelentă a sunetului de pășire (RWS) și la căderea obiectelor (IS). Astfel, dacă cei mici scapă o jucărie pe jos aceasta nu va afecta pardoseala. În fine, versiunea de față are și avantajul montajului facil, inclusiv în regim do it yourself. Un dezavantaj îl constituie disponibilitatea produselor în magazinele de specialitate, dat fiind ca sunt produse apărute de puțin timp, nu au câștigat popularitate. 

 

Trecere succinta in revista a tipurilor de pardoseli pentru alergici

Calitatile pardoselii  

Gresie

Parchet masiv    

Laminat    

Placi vinilice cu miez mineral

Usor de curatat

R

 

R

R

Antistatic
(nu atrage praful)

 

R

 

R

Nu elibereaza emisii daunatoare
(Formaldehyde, lacuri chimice)

R

 

 

R

Incalzire in pardoseala

R

 

R

R

Rezistenta la apa
(rezistenta la apa si umezeala)

R

 

 

R

Silentiozitate
(sunete la pasire)

 

R

 

R

Atingere placuta si calda

 

R

 

R

Posibilitate de montaj do it yourself

 

 

R

R

 

 

 

https://arbiton.com/ro/   

 

Sisteme profesionale pentru pardoseli