Pardoseli sportive

Parchet » Parchet | 19 decembrie 2012
Pardoseli sportive

Doua sali de sport spectaculoase - doua pardoseli speciale

Competițiile sportive importante (de nivel internațional sau național, atunci când sunt organizate sub umbrela unor federații internaționale) se pot desfășura doar pe suprafețe dedicate, concepute după norme speciale. Prima normă din acest domeniu a apărut în 1960 în Germania (DIN 18032), iar din 2001 se lucrează după versiunea DIN 18032/2, care stipulează prevederi speciale relativ la proprietățile pardoselilor sportive. Un alt reper este setul de norme impus de FIBA (Federația Internațională de Baschet) – acreditarea oferită de această organizație este de asemenea o garanție că pe acel teren se pot desfășura competiții sportive de înalt nivel. Normele nu sunt întâmplătoare – este vorba despre siguranța sportivilor și de faptul că li se oferă condiții pentru a performa.

În ultimii ani, au apărut și în România suprafeţe sportive profesionale, graţie parteneriatelor încheiate de firme de montaj românești cu producători de renume din străinătate. Doar în ultima jumătate de an am identificat două asemenea lucrări, pe care ţinem să vi le aducem în atenţie: Sala Polivalentă din Craiova și Sala Clubului Sportiv Dinamo din București. Sunt două lucrări deosebite, realizate după standardele înalte menţionate mai sus. Sistemele sunt asemănătoare până la un punct, în sensul că ambele sunt concepute pe structură și strat final din lemn. Sunt sisteme prefabricate, utilizate pentru săli mari de sport din întreaga lume.

Polivalenta din Craiova


Prima lucrare pe care o prezentăm (am ales absolut aleatoriu) este Sala Polivalentă din Craiova, unde a fost montată o pardoseală din lemn pe suprafața de 1.150 mp. O echipă de circa 6 lucrători au montat această pardoseală în 3 săptămâni (august 2012), ceea ce denotă și rapiditatea execuției acestor tipuri de acoperiri. Ineditul lucrării a constat în faptul că proiectul a prevăzut și încălzire prin pardoseală, de aceea a fost ales un model care să fie compatibil. Ca și în situațiile clasice, sistemul a fost montat direct pe placa de beton (fără folie de PE, desigur), având însă grijă la am plasarea traverselor. Iată cele mai importante etape:
- În primul rând, au fost montate longitudinal, pe direcția lungimii sălii, grinzi prefabricate de lungime fixă, de 36 mm grosime, la distanța între axe de 50 cm (conform tehnologiei prevăzute de producător, cu pernițe de sprijin din cauciuc). Datorită existenței încălzirii prin pardoseală lăsate aparent, a trebuit ca aceste grinzi să evite contactul cu țevile, ceea ce a reprezentat o provocare pentru montatori.
- S-a continuat cu montarea baghetelor din lemn de 97/16 mm prin fixare cu niște cleme speciale în grinzile transversale. Acestea se succed la distanța de circa 137 mm între axe.
- Urmează o folie de polietilenă (0,05 mm), care se petrece cu circa 100 mm în zonele de margine.
- S-a ajuns la montarea parchetului multistrat de foioase (15 mm grosime), cu stratul superior din lemn masiv (3,6 mm), finisat complet. Acesta are stabilitatea asigurată de sistemul nut/feder, respectiv o serie de cleme special concepute care prind parchetul de baghetele transversale. Așa cum ne-au arătat reprezentanții firmei executante, au fost necesare peste 100.000 de puncte de fixare.
- Trebuie spus că parchetul este caracterizat de o sigilare crescută contra umezelii, respectiv de un tratament UV. Conform exigențelor momentului, aceasta a fost obținută fără formal de hide și solvenți.
Înălțimea totală a tuturor straturilor ajunge astfel la circa 67 mm, fără sistemul de cale care trebuie inserate sub structură pentru a asigura planeitatea suprafeței. Foarte importantă a fost de fapt asigurarea planeității cu ajutorul acestor cale, pentru că stratul suport a avut diferențe de nivel de până la 2,5 cm (în timp ce normativele permit maximum 3 mm). În acest scop a fost folosit un laser de mare precizie și abia după ce erorile au devenit acceptabile, suportul a fost rigidizat.
Au mai fost necesare rosturi de dilatație, iar perimetral s-a montat un profil special. În anumite puncte ale suprafeței au fost prevăzute străpungeri cu sisteme de prindere pentru elementele de joc (panourile de baschet de pildă). La final, s-a realizat trasajul liniilor pentru terenul de baschet, cu o vopsea albă specială. Este important de menționat că toate materialele au fost selectate din gama celor acreditate de FIBA (pe lângă normele referitoare la dimensiunile terenului).

Parametri de care trebuie ținut cont în proiectarea și execuția unei pardoseli sportive (pentru teste conform DIN V 18032-2)
 1. Absorbția șocului sau capacitatea de reducție (KA) - capacitatea pardoselii de a absorbi șocul în urma unui impact. Atletul nu trebuie sa fie expus la mai mult de 47% din forța impactului, comparativ cu suprafețe neelastice.
 2. Deformarea standard sau elasticitatea – reprezintă deformarea elastică verticală a pardoselii supuse la încărcări mecanice. Valoarea minimă admisă: 2,3 mm.
 3. Controlul deformării - capacitatea pardoselii de a controla deformarea în plan. Se măsoară pe distanța de 500 mm din punctul vertical de impact (lăsând să cadă o greutate de 20 kg). Deformarea maximă nu trebuie să fie mai mare de 15%.
 4. Reculul mingii– reflectă înălțimea la care mingea ricoșează din pardoseală (comparativ cu ricoșeul de pe o suprafață neelastică). Reculul trebuie să fie de minimum 90%.
 5. Rezistența la alunecare - determină proprietățile pardoselii referitoare la întoarcerile rapide ale sportivului și la prevenirea alunecării necontrolate. Distanța necesară pentru alunecare este între 0,4 și 0,6m.
 6. Rezistența la sarcini rulante (VRL) - reflectă rezistența la sarcini precum tribunele amovibile, coșurile de baschet portabile sau transportul cărucioarelor pentru saltele. Cerința minimă: să reziste la încărcarea pe axă de 1.500 N fără risc de distrugere.

INFO
Obiectiv: Sala Polivalenta din Craiova
Lucrare: montarea unei pardoseli sportive din lemn
Executantul lucrarii: Alveco Montaj
Tipul pardoselii: Singflex Stadium - Boen
Furnizor: Menatwork
Executie: august 2012


Sala Dinamo

Sala Dinamo

Iată și descrierea sistemului de pardoseală montat în sala Clubului Sportiv Dinamo din București (grosimea totală este de 81,6 mm):
 1. Modul cu grinzi suprapuse constând din:
  - tampoane elastice fabricate din granule EPDM (ethylene propylene diene monomer – varietate de cauciuc sintetic) și liant poliuretanic, cu grosimea de 20 mm și o greutate de 700 kg/mc.
  - modul de grindă inferioară de 4.000 x 96 x 17 mm prefabricat, din două grinzi suprapuse cu inserție de tampoane elastice
  - grinda superioară (contragrindă) de 4.000 x 96 x 17 mm, suprapusă perpendicular peste modulul inferior șI prinsă cu capse
 2. Folie de polietilenă de 0,03 mm pentru eliminarea scârțâitului elementelor din lemn
 3. Modulul de parchet, format dintr-o construcție cu placaj BFU 100 (conform cu DIN 68705 partea 3) cu strat de uzură de 5,6 mm din arțar uscat în cuptor și cu sistemul de prindere tip „lambă și uluc” fabricat din placaj, pentru o rezistență mai mare la îmbinare. Placajul este format din șapte straturi de mesteacăn nordic, fixate între ele cu adeziv rezistent la apă. Modulul de parchet se prinde prin fixare cu capse metalice de grinda superioară. Parchetul este finisat din fabrică cu un strat de sigilant, două straturi de nivelant și 5 straturi de poliuretan uscat cu raze UV, ultimul având tratament antibacterian. Trebuie specificate avantajele acestui tip de parchet față de cel masiv: la parchetul sportiv din lemn masiv, lacul se aplică local, în mediu necontrolat contra prafului și murdăriei, ceea ce duce la necesitatea de a reface protecția suprafeței mult mai des.
 4. Plinta are fante pentru ventilația pardoselii, o garnitură din cauciuc integrată pe partea inferioară pentru a preveni scurgerea apei la substructură și acoperă golul de 15 mm dintre pardoseală și perete.
Așa cum ne-au declarat reprezentanții firmei montatoare, sistemul instalat în noua sală a Clubului Sportiv Dinamo depășește parametrii impuși suprafețelor pentru competițiile internaționale de nivel 1, după cum urmează:
 • Absorbția șocului: 64%
 • Reculul mingii: 98%
 • Deformarea standard: 2,6 mm
 • Controlul deformării: 12%
 • Rezistența la alunecare: 0,4 – 0,6 , conform testării metodologice DIN
 • Rezistența la sarcini rulante: 1.500 N
Planeitatea stratului suport pentru o pardoseală sportivă, conform standardului german DIN 18032 partea a II-a, se verifică folosind un poloboc / nivelă cu apă / nivelă laser, iar rezultatele trebuie aduse la urmă toarele toleranțe.
 • Pe o distanţă radială de 1 metru, toleranţa maximă: 3 mm
 • Pe o distanţă radială de 4 metri, toleranţa maximă: 9 mm
 • Pe o distanţă radială de 12 metri, toleranţa maximă: 12 mm
 • Pe o distanţă radială de 15 metri, toleranţa maximă: 15 mm.
Ĭntotdeauna se fac măsurători inclusiv la 100 cm distanţă de colţuri şi 50 cm distanţă de pereţi.

INFO
Obiectiv: Sala Clubului Sportiv Dinamo
Lucrare: montarea unei pardoseli sportive din lemn
Executantul lucrarii: IPSAL
Tipul pardoselii: Berlin 12 Maple - Haro
Executie: octombrie 2012
Sisteme profesionale pentru pardoseli