Pardoseli sportive poliuretanice indoor

Elastice » Elastice | 27 februarie 2012
Cei de o varsta mai inaintata au cu siguranta amintiri placute din sala de sport a liceului (adolescenta ramane o perioada de referinta a evolutiei fiecaruia dintre noi), dar putini pot spune ca nu si-au cenzurat atent miscarile in contextul in care trebuiau sa "zboare" catre cosul panoului de baschet avand ca pista de decolare o pardoseala de cele mai multe ori nepotrivita unei activitati sportive autentice. Parchetul scartaia din loc in loc, devenea alunecos atunci cand aveai mai multa nevoie de aderenta, astfel ca de multe ori senzatia  era ca practici un sport extrem.

Adolescentii si sportivii ar trebui sa aprecieze faptul ca tot ce se amenajeaza acum ca spatiu pentru sport trebuie sa respecte in privinta pardoselilor o serie de norme clare, stabilite la nivel european si insusite de tara noastra. In principiu, este vorba despre Normativul European EN 14904, valabil din ianuarie 2007, care stabileste anumite comportamente ale pardoselilor sportive. Exigentele minime sunt valabile atat pentru salile de sport scolare, cat si pentru cele care trebuie sa faca fata unor competitii de nivel local, regional sau national, ori pentru terenurile de sport de nivel international sau olimpic. Nici salile si terenurile sportive concepute a fi exploatate in regim privat nu sunt ocolite de aceste reglementari, prin urmare toti cei care vor sa amenajeze asemenea spatii (din perspectiva beneficiarului, proiectantului sau antreprenorului) trebuie sa fie atenti la proprietatile produsului final. Suplimentar, conform unei traditii respectabile, fiecare tara europeana are sistemul propriu de standardizare, mai des fiind mentionate normativele pentru pardoseli sportive din Germania, Marea Britanie, Franta, Tarile Scandinave, Olanda. De exemplu, DIN V18032-2, normativa germana, este un reper in acest domeniu, luat in considerare de marii producatori (chiar si de catre cei de peste Oceanul Atlantic) atunci cand isi doresc o confirmare suplimentara a calitatii, fiind prezentat ca o recomandare in fata beneficiarilor.

Reguli de baza

Norma europeana EN 14904 urmareste cateva aspecte referitoare la siguranta sportivului, la practicarea sportului in conditii cat mai bune, dar si exigente de calitate care sa il protejeze pe investitor. Iata, asadar, cele mai importante variabile:

 1. Absorbtia socului (proprietatea suprafetei sportive de a absorbi socul la caderea sportivului, prevenind vatamarea acestuia, dar si de a-i proteja ligamentele in urma unei practici indelungate). Scopul urmarit pentru respectarea celor doua proprietati este ca absorbtia socului sa fie cat mai mare, iar cerintele de buna practica si de securitate a sportivilor stabilesc o limita minima de absorbtie a socului la 25%.
 2. Coeficientul de frecare (proprietatea suprafetei sportive de a asigura aderenta, dar evitand alunecarea sportivului). In acest caz, se stabileste nu doar o limita minima, care sa previna deraparea, ci si una maxima, pentru ca sportivul care aluneca sa nu se raneasca din cauza unei suprafete prea rugoase. Prin urmare, avem un interval al coeficientului de frecare: 0,8 – 0,11.
 3. Deformarea verticala (in legatura cu proprietatile elastice ale pardoselii). Bineinteles, la cadere ar fi bine ca sportivul sa intalneasca o perna moale, dar astfel suprafata nu ar mai fi practicabila. Prin urmare, avem o limita maxima a deformarii: 5 mm.
 4. Energia returnata catre minge ("ball bounce", energia pe care si-o pastreaza mingea dupa ricoseu). Valoarea minima admisa este de 90%.
 5. Rezistenta la abraziune (pierderile suferite de stratul de uzura in urma unui anumit numar de cicluri). Ca reper, se ia in considerare o pierdere de 1.000 mg la 1.000 de cicluri, valoare minima.
 6. Stralucirea suprafetei de joc (luciul). Aceasta trebuie sa aiba valoarea de cel putin 30, pentru a facilita vizibilitatea.
 7. Rezistenta la amprentare (identation). Este specificat sa se permita o amprentare de cel mult 0,5 mm.
 8. Rezistenta la rostogolirea unei greutati (rolling load). Aici avem un minimum de 1.500 N, iar rezistenta la impact trebuie sa fie de peste 8 N/m.
 9. Planeitatea prevede o abatere maxima de 6 mm la rigla de 3 m.
 10. Rezistenta la foc: clasa Cfl.
 11. Emisii reduse de formaldehide (>E1) si pentaclorfenol folosit pentru ignifugare (< 0,1%).

Facand o comparatie, DIN V18032-2 prevede pentru suprafetele sportive elastice o absorbtie a socului de minimum 53%, o elasticitate minima de 2 mm, o deformatie de maximum 15% si un coeficient de frecare de 0,4-0,6. Dupa cum observati, nu doar valorile sunt diferite uneori, ci si parametrii de standardizare.
Mai este necesar sa mentionam ca marii producatori au urmarit sa obtina certificari nu doar pe linie profesionala, ci si de la organizatiile sportive interntionale: FIBA (Federatia Internationala de Baschet), IHF (Federatia Internationala de Handbal), ITF (Federatia Internationala de Tenis), comitetele olimpice ale tarilor de provenienta si multe altele. Acestea sunt garantii in plus pentru beneficiari ca vor avea pardoseli care sa faca fata celor mai drastice standarde. Este cunoscut faptul ca baschetbalistii de pilda au nevoie de o pardoseala cu exigente superioare, din cauza greutatii mai mari a acestor sportivi.

Vremea poliuretanului

Materialele poliuretanice sunt in acest moment "varful de lance" al dezvoltarii acestui domeniu, din motive simplu de inteles. In primul rand, este vorba de calitatea suprafetei, care satisface normativele mai sus mentionate, inclusiv in conditii de performanta deosebita, cum sunt meciurile internationale de baschet. Pretul este relativ accesibil, daca ne raportam la pardoselile pe baza de lemn. Intretinerea usoara, posibilitatea refacerii stratului de uzura dupa o anumita perioada, in conditiile in care firmele care le realizeaza ofera o garantie consistenta - unele ajung si la 10 ani, in functie de grosime, iata alte cateva avantaje. Aceasta grosime a stratului de uzura este un parametru important si datorita faptului ca determina in mod proportional energia returnata mingii. Nu in ultimul rand, se poate vorbi de aspectul ireprosabil, despre gama de culori care poate fi folosita.
Este necesar sa aratam aici ca asa-numitele pardoseli sportive sunt in fond sisteme care includ mai multe straturi si materiale. Sub finisajul poliuretanic sunt depuse sistematic diverse straturi care ii confera pardoselii calitati cu totul specifice, ceea ce le face potrivite unui anumit tip de exploatare. Astfel, se poate constitui un sistem simplu, la care peste substratul de baza (beton, asfalt) se aplica doar o amorsa, un strat poliuretanic turnat in strat gros si inca unul cu rol de matuire si de finisare. Este varianta cea mai simpla, cu elasticitate in punct, care poate acoperi si suprafetele neregulate, devenind potrivita unei sali de sport scolare, sali de fitness, de dans ori multifunctionale. Unele sisteme sunt prevazute cu strat din cauciuc sau alt material (prefabricat) cu proprietati asemanatoare,  sub stratul poliuretanic de uzura. In fond, structura sistemului depinde atat de destinatia salii, cat si de dorinta beneficiarului. De pilda, o sala de gimnastica poate avea pardoseala elastica atat in punct, cat si pe suprafata. Elasticitatea este controlata prin depunerea unor straturi succesive de covoare prefabricate, rasini dure, adezivi si sigilanti. Specialistul care, impreuna cu beneficiarul, va stabili structura, va decide si cum se va comporta pardoseala daca in sala respectiva, gandita pentru practicarea preponderent a gimnasticii, se va desfasura uneori si cate un meci de fotbal, ceea ce inseamna crampoane, un alt tip de frecare, o presiune distribuita diferit. In cazul unei eventuale piste de alergare perimetrale, lucrurile sunt mult mai simple, pentru ca destinatia este clara (si in acest caz, poliuretanul poate fi folosit ca strat de uzura). In concluzie, discutia in detaliu dintre beneficiar si antreprenor sau proiectant va decide eficienta investitiei. Fondurile alocate sunt si ele importante, desigur. In functie de aceste fonduri veti decide daca poliuretanul este cel ales. Variante mai sunt: PVC, gazon sintetic, lemn, cauciuc turnat. Vom vorbi in editiile viitoare despre fiecare.

Sfaturi pentru beneficiari

 1. Verificati portofoliul de lucrari al antreprenorului; nu strica sa mergeti personal sa vedeti o lucrare;
 2. Asigurati-va de colaborarea eficienta a acestuia cu proiectantul;
 3. Informati-va asupra furnizorilor antreprenorului, pentru ca lucrarea dumneavoastra sa nu devina "pista de incercari" pentru niste materiale fara nume si fara viitor;
 4. Alegeti varianta de pardoseala potrivita destinatiei salii de sport, dar mai intai reflectati adanc asupra destinatiei dorite, pentru ca imbunatatirea sistemului este aproape imposibila.


Sisteme profesionale pentru pardoseli