Pardoselile ”calde” și pardoselile ”reci” (II)

Parchet » Pardoseli exterioare | 18 iunie 2017

Ioana MirceaIoana Mircea, Urbanist Peisagist
Continuăm articolul despre pardoseli exterioare, început în ediția trecută, vorbind despre pardoselile ”reci” și ”semireci”, clasificate așa după inerția lor termică, un aspect important în special pentru confortul la călcare. Avem în vedere așadar pavajul, betonul amprentat,  pietrișul stabilizat și terazzo, cele mai întâlnite tipuri de pardoseli din această categorie, care rămân soluții viabile pentru amenajarea spațiilor exterioare, din considerente estetice, economice și de rezistență în timp.  Pardoseala exterioara 


Pavajul este probabil cea mai cunoscută formă de finisare a teraselor și grădinilor, fie că este vorba despre cel din piatră naturală, sau despre cel din tot felul de pavele din beton sau elemente compozite. Montarea lor se face de obicei pe șapă umedă, semi-umedă sau pe pat de nisip, în funcție de indicațiile producătorului și oferă posibilități nenumărate de așezare, cromatică și texturi. Pentru cei ce își doresc însă ceva diferit, există și alte tipuri de finisaje reci:

 

Betonul amprentat

La mare modă pe la începutul anilor 2000, a devenit din păcate sinonimul kitsch-ului, pe măsură ce fanteziile din ce în ce mai variate ale diverșilor beneficiari au prins contur, iar calitatea executanților de pe piață a scăzut, rezultatul fiind modele hidoase, ce se ciobeau rapid, în decurs de 1-2 ani. „Revoluția” betonului amprentat este oarecum similară celei a gips-cartonului la interior, folosit în maniere care mai de care mai fanteziste și în culori mai stridente. Deși cu o imagine actuală foarte șifonată, betonul amprentat bine realizat poate fi o soluție rapidă de finisare a unor suprafețe pietonale sau chiar carosabile din grădini sau de pe terase. Este un material versatil, ușor de întreținut, ce oferă o gamă cromatică și de texturi foarte diversă, având o bună anduranță în timp – în medie circa 20 de ani pentru uzura medie, fără șocuri mecanice. Se toarnă precum o șapă normala, necesitând un substrat bine compactat, urmând apoi ca pe betonul încă umed să fie aplicate șabloanele cu modelele dorite. La final, se lăcuiește pentru luciu și anduranță.

Problema esențială rămâne însă pe partea de execuție, deoarece o astfel de amenajare poate fi ori o economie reușită, prețul fiind unul relativ redus pe piață, ori un fiasco total din cauza materialelor necorespunzătoare sau a manoperei defectuoase.

 

Pietrișul stabilizat

Este o forma de finisaj ce a revoluționat amenajările, atât pentru exterior, cât și pentru interior. Pietrișul stabilizat face parte din gama finisajelor permeabile, ce permit un drenaj mult mai bun și mai rapid al apelor pluviale, rezolvând astfel una dintre problemele urbane actuale: suprasolicitarea rețelelor de canalizare. A nu se confunda cu pietrișul ranforsat, care presupune așezarea pietrișului peste o țesătură permeabilă și o structură de plastic de tip fagure, care stabilizează suprafața.

Ca mai toate formele de finisaj, pietrișul stabilizat are nevoie de un substrat solid și compact, preferabil o șapă din beton, pe care este turnat apoi amestecul de pietriș cu rășini epoxidice care-l vor lega într-o masă permeabilă și elastică, ce rezistă foarte bine la amplitudini termice mari și uzură îndelungată. Este potrivit atât pentru traficul pietonal, cât și pentru cel carosabil. Spre deosebire de pietrișul obișnuit, folosit uneori în acoperirea aleilor, în pietrișul stabilizat nu se se creează gropi, ca de exemplu când se folosește încălțăminte cu tocuri. Ingeniozitatea produsului mai rezidă în faptul că poate fi turnat atât pe orizontală, cât și pe verticală, putându-se astfel îmbrăca trepte, jardiniere, socluri de casă etc., în orice combinație dorită de culori sau modele.

Pietrișul, de diferite nuanțe și granulații, se poate amesteca în proporții diferite, în funcție de dorința beneficiarului, pentru a crea diverse modele, fără ca suprafața să fie întreruptă de rosturi. Marginile suprafețelor, colțurile și contratreptele sunt ranforsate cu profile metalice, pentru a nu permite ciobirea prin șocuri mecanice.

Turnarea se face foarte rapid, iar uscarea și întărirea suprafețelor astfel finisate durează între 24 și 72 de ore, în funcție de condițiile climatice – temperatură și umiditate în mod special.

Pietrișul stabilizat este o formă rapidă și ușoară de finisare, atât ca metodă, cât și ca greutate, putând fi aplicat chiar și pe acoperișuri-terasă. De asemenea, poate fi turnat în absolut orice formă, inclusiv în locuri greu accesibile - motiv pentru care, deși nu este printre cele mai ieftine metode de finisare de pe piață, este printre cele mai versatile și mai fiabile, având totodată o anduranță garantată de 30 de ani.

 

Terrazzo

Nu este deloc o formă nouă de finisaj - dimpotrivă, se poate vorbi de una clasică, ce revine la modă datorită progreselor tehnologice din domeniul lianților anorganici. Cel mai simplu, terrazzo presupune un material compozit, format din resturi de marmură, cuarț, granit, sticlă sau alte elemente, încorporate într-un liant polimeric sau pe bază de ciment și folosit pentru a finisa podelele sau pereții. Este o metodă creată inițial de meșterii venețieni, ca metodă ieftină de finisaj, ce a prins foarte bine în anii ’20 ai secolului trecut, pe fundalul îmbunătățirii tehnologiei de măcinare mecanică a pietrelor. De regulă, după turnare, suprafața se lustruia până la luciu.

După o pauză de mai bine de 80 de ani, terrazzo revine în forță datorită evoluției lianților, singura limită fiind acum imaginația proiectantului. Astfel, stratul de terrazzo poate fi chiar și de numai 1cm grosime, ușurând mult structura clădirilor și rivalizând cu majoritatea finisajelor de pe piață la acest capitol.

Există mai multe metode de realizare, în funcție de efectul dorit. Una din cele mai spectaculoase este folosirea unor rășini epoxidice transparente, în care se pot îngloba absolut orice elemente, de la resturi de piatră până la sticlă, materiale organice – frunze, scoici etc. sau elemente fluorescente. O a doua metodă este cea a betonului spălat, ce presupune folosirea unui jet puternic de apă pe suprafața turnată cu un beton special, cu solidificare întârziată. În acest mod, materialele înglobate în beton vor deveni mai vizibile, formând tot soiul de modele, obținute intenționat sau în voia hazardului.

Prin utilizarea de separatoare sau tăiere cu jet de apă, se pot realiza chiar modele complexe și medalioane decorative aplicabile ulterior în podele sau pentru finisarea pereților.

Pe fundalul unei problematici din ce în ce mai acute a sustenabilității, această metodă de finisare este totodată o formă de reciclare a agregatelor, de utilizare a resturilor altfel aruncate și de înglobare a unor materiale greu de descompus (precum anumite mase plastice) Prețul unei astfel de lucrări depinde foarte mult de materialele utilizate, atât ca agregate, cât și ca lianți, putând varia apreciabil.

Cu atât de multe metode actuale de finisaj, amenajările teraselor și grădinilor se reduc azi la un balans între bugetul disponibil și creativitatea fiecăruia, existând însă opțiuni suficiente pentru a mulțumi chiar și cel mai pretențios beneficiar.

Sisteme profesionale pentru pardoseli