Bona

ULTIMELE STIRI

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...

Compania Elis Pavaje lansează un concept estetic de design exterior

Amenajarea curții și grădinii a devenit în zilele noastr...

Sketch to Reality Awards

Sketch to Reality Awards este o competitie adresata oricarui...
Pardoselile tehnice suprainaltate la cladirile moderne

Pardoseli » Comerciale | 27 februarie 2012
Pardoselile suprainaltate fac parte tot mai mult din peisajul obisnuit al cladirilor de birouri moderne. Proiectate initial pentru a raspunde unor nevoi specifice centrelor de date prin anii '60 - '70 ai secolului trecut, unde problema cablurilor si a sistemelor de racire a trebuit rezolvata cat mai simplu si mai eficient, acestea au fost adoptate ca solutie ideala si in cazul imobilelor de birouri, unde si-au dovedint eficienta atat pentru mascarea si protejarea instalatiilor electrice, telefonice, sanitare si, mai nou, din zona IT, cat si pentru conceperea unor sisteme de ventilatie/climatizare la care pardoselile suprainaltate si tavanele suspendate sa isi aduca impreuna aportul pentru folosirea judicioasa a spatiului. Astfel, in functie de anotimp, se face ventilatie prin tavan, recirculandu-se aerul prin pardoseala, sau se distribuie aer cald prin pardoseala, care este apoi absorbit prin tavan. Pardoselile suprainaltate in sistem special pentru ventilatie, cu panouri perforate, permit montarea acestor instalatii fara ca utilizatorul sa resimta prezenta tuturor cablurilor si tubulaturilor necesare. Dar acesta este un caz particular. Montarea pardoselilor suprainaltate aduce cu sine suficiente avantaje pentru a le face dorite indiferent de traseele sistemelor de ventilatie. Ideea folosirii acestor spatii de sub pardoseala pedonabila nu este noua – un singur argument este suficient: Colosseumul de la Roma, care avea sub arena un sistem complex de canale si cai de acces, nebanuite de spectatorul din arena. Ca sa nu mai vorbim de incalzirea prin pardoseala prezenta in multe dintre casele romane, incepand cu secolele II – III i. Hr., concept care a fost dezvoltat in urmatoarele secole din Israel pana in Marea Britanie.

Un sistem flexibil

Pentru a intelege oportunitatile pe care le ofera aceste sisteme de pardoseli, le vom face o scurta descriere. In principiu, lucrurile stau destul de simplu: pe o structura metalica sprijinita de pardoseala initiala, se aseaza panouri din diverse materiale: PAL cu densitate mare, sulfat de calciu sau beton (acoperite pe ambele fete cu inox sau aluminiu), metal, sticla etc. Aceste doua componente de baza sunt suficiente pentru a asigura orizontalitate si rezistenta la solicitarile inerente unui trafic mediu si intens, asa cum se poate intampla in cladiri de birouri, centre de date sau in anumite spatii tehnice. Peste structura astfel creata se poate aplica orice tip de finisaj, dar exista si posibilitatea montarii de panouri cu finisaj obtinut direct in fabrica, ceea ce reprezinta un avantaj nesperat pentru cei care isi doresc o lucrare rapida, lipsita de complicatii.

Structura metalica, respectiv elementul portant al panourilor, este formata din suporti verticali (picioare si capete), respectiv traverse care sa ajute la rigidizare. Suportii din otel ambutisat, care in anumite cazuri pot fi folositi fara aportul traverselor, au capete concepute pe diferite categorii de inaltimi, pentru a da posibilitati cat mai mari de suprainaltare a pardoselii. Reglarea inaltimii este un aspect deosebit, atat pentru a permite mascarea tuturor instalatiilor, cat si pentru a obtine orizontalitatea atat de mult dorita, cu ajutorul unui reglaj fin pe filet. Pentru amortizarea vibratiilor, sunt utilizate deseori, in zona de contact a structurii metalice cu panourile, garnituri din diverse materiale neconductive, polietilena sau cauciuc de exemplu.

Panourile realizate, asa cum am spus, din diferite tipuri de materiale, trebuie sa aiba si ele anumite caracteristici. Din motive de eficienta a montajului si de rezistenta, cele mai frecvente dimensiuni sunt de 600 X 600 mm. Grosimile variaza si ele, in functie de material. Daca pentru PAL cu densitatea de 700 kg/mc avem grosimi de 28 sau 38 mm, pentru sulfat de calciu este suficienta o sectiune de 34 mm. Izolarea fonica si comportamentul termic, electric sau la foc sunt prevazute conform normativelor pentru pardoseli stabilite la nivel european si national. Totusi, fiecare dintre variante are rolul si avantajele sale. PAL-ul este mai bun izolator termic (aici nu trebuie uitat nici pretul scazut), sulfatul de calciu are un comportament mai bun la foc (0, dupa normativele germane, comparativ cu B1 pentru PAL). Finisajul contribuie in cea mai mare masura la izolarea fonica (32 dB minimum), ca si la comportamentul electric – izolant, antistatic, disipativ, conductiv, in functie de necesitati. Canturile ABS prezente la unele panouri garanteaza integritatea marginilor si o estetica riguroasa.

Finisajul poate fi unul simplu: film transparent pentru panourile din sulfat de calciu, folii de otel sau aluminiu, laminat plastic. Variantele "evoluate" sunt acoperite cu PVC, linoleu, cauciuc, mocheta, parchet, ceramica, marmura sau granit natural. Beneficiarul poate in egala masura sa opteze pentru una dintre variantele mai simple, pentru a-si alege ulterior finisajul, sau poate solicita din start finisajul dorit. Desigur, prima solutie ofera mai multe oportunitati estetice, dar nu trebuie uitat ca pardoselile suprainaltate au nevoie de un finisaj fragmentat, daca se doreste o interventie rapida asupra instalatiilor de dedesubt (o mocheta sub forma de dale poate fi solutia).

Accesoriile sunt importante pentru ca ofera posibilitatea de acces catre instalatiile mascate, sau sunt parti componente ale sistemelor de ventilatie si climatizare. Dozele se incastreaza in dalele pardoselii si pot deservi conexiunile la retelele de voce si date, sau alimentarea cu curent electric. Sunt amplasate de regula in proximitatea punctelor de lucru, dispun de prize si intrerupatoare, iar finisajul capacului este identic cu cel al intregii pardoseli. Exista si sisteme care presupun amplasarea prizelor si intrerupatoarelor pe coloane si semicoloane, deci acestea nu mai sunt mascate sub pardoseala.

Asa cum am spus, din categoria accesoriilor fac parte si panourile perforate pentru ventilatie (cu sau fara reglarea debitului de aer), ca si grilele de absorbtie sau refulare a aerului, eventual cu tava de colectare a prafului.

Tot ca accesorii mai pot fi intalnite treptele sau rampele si, nu in ultimul rand, ventuzele cu ajutorul carora se pot indeparta panourile.

Avantaje ale sistemelor de pardoseli tehnice suprainaltate:

 • Amplasarea tuturor instalatiilor, inclusiv sanitare, dedesubtul suprafetei pedonabile
 • Posibilitatea alegerii unei plaje largi de suprainaltare, in functie de necesitati
 • Accesul rapid la retelele de distributie pozate sub pardoseala, prin ridicarea panourilor si cu ajutorul dozelor incastrate in cadrul sistemului
 • Montaj rapid si posibilitatea utilizarii imediate a suprafetei de calcare
 • Proprietati antiderapante, antistatice, ignifuge, antialergice etc., caracteristici obtinute cu ajutorul finisajelor pardoselii
 • Prin intermediul panourilor pedonabile si finisajelor, dar si structurii sistemului, se poate opta pentru grade diferite de rezistenta la abraziune, impact, zgarieturi, presare
 • Posibilitatea alegerii unei varietati mari de finisaje pentru pardoseala – lemn, piatra naturala, mocheta, PVC, aluminiu etc.
 • Reamenajarea rapida a spatiilor
 • Reducerea cheltuielilor de intretinere, interventie si modificare a instalatiilor si a cladirii in general
 • Intretinere si igienizare usoara

Recomandari

Vom mentiona aici cateva reguli de montaj, nu pentru specialisti, care stiu foarte bine ce au de facut, ci pentru potentialii beneficiari sau pentru antreprenorii care au nevoie de contractarea unei asemenea lucrari:

 1. Montarea pardoselii va fi ultima lucrare de amenajare a spatiului.
 2. Suprafata suport trebuie sa fie curata, uscata, ferma, fara crapaturi sau goluri, fara pete de substante chimice, in special grasimi, uleiuri, produse inflamabile.
 3. Lucrarile de montaj nu se pot executa in afara unor limite de temperatura (5-30°C) si umiditate (40-75%).
 4. Daca sub pardoseala suprainaltata sunt amplasate tevi de alimentare cu apa sau agent termic, este necesara o buna izolare termica a placii de beton.
 5. Distribuirea prizelor, conductelor de apa si instalatiilor de ventilatie trebuie proiectata in paralel cu structura metalica a pardoseliii suprainaltate.
 6. Executia instalatiilor va fi terminata cand va incepe montajul pardoselii.
 7. Beneficiarul trebuie sa asigure spatii de depozitare pentru montator, precum si surse de energie electrica si apa.


Sisteme profesionale pentru pardoseli