Bona

ULTIMELE STIRI

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...

Compania Elis Pavaje lansează un concept estetic de design exterior

Amenajarea curții și grădinii a devenit în zilele noastr...

Sketch to Reality Awards

Sketch to Reality Awards este o competitie adresata oricarui...
Pardoselile uscate: ușoare, rezistente, cu montaj rapid

Pardoseli » Rezidentiale | 28 februarie 2012
Pardoseli uscateVă prezentăm de această dată, în cadrul acestei rubrici, o lucrare complexă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, este vorba despre renovarea unei case vechi - și știm cu toții că renovările sunt deseori imprevizibile ca tehnici de lucru necesare și costuri. În al doilea rând, a fost pus un operă un sistem de încălzire în pardoseală pe o suprafață destul de mare, care trebuia acoperit în mod optim pentru a permite montarea stratului final al pardoselii.

Casa este superbă, amplasată într-o zonă cu aer de început de secol XX, din București, iar beneficiarul a vrut să o facă și confortabilă. În acest scop, au fost prevăzute lucrări de refacere a pardoselilor în tot imobilul (încă nefinalizate în momentul în care am făcut acest reportaj). Contează mai puțin pentru noi istoria acestei clădiri, cert este că, în momentul renovării, meseriașii aveau de acoperit pardoseli din beton, lemn (scânduri pe grinzi), sau alte... urmări ale amenajărilor locatarilor anteriori.

Peste încălzire în pardoseală

Ceea ce vă supunem atenției acum este mansarda spațioasă, perfect izolată spre exterior cu vată minerală și având lemnăria lăsată aparentă. După lucrările de mansardare, aici a fost montat un sistem de încălzire în pardoseală cu apă ca agent termic și folie de aluminiu pe întreaga suprafață, pentru uniformizarea transferului termic. Dedesubt, se pot vedea stratul de polistiren expandat care să împiedice drumul căldurii spre structura planșeului din grinzi și mai jos o membrană fonoizolantă. Atât sistemul de încălzire în pardoseală, cât și pardoselile uscate (cu o conductivitate termică de 0,29 W/mK), sunt dintre cele concepute pentru planșee din grinzi de lemn. Meseriașii au început cu montajul unei pardoseli uscate într-o cameră delimitată prin pereți din gips-carton pe structură metalică, de asemenea cu încălzire în pardoseală. Tema era clară: o pardoseală stabilă, rezistentă, peste care să fie montat parchet laminat de cea mai bună calitate.

Avantajele sistemului

Sistemul de pardoseli uscate montat la această lucrare este format din 2 straturi de plăci din ipsos armat cu fibre celulozice, cu grosime de 12,5 mm fiecare și dimensiuni 1.500 x 1.000 mm. Acestea au fost montate întrețesut, lipite între ele pe șantier și prinse în șuruburi speciale.
Avantajele sistemului sunt clare: în primul rând este vorba despre un montaj uscat, care nu mai necesită șapă umedă. Este rapid, cu scule obișnuite, fără mari pregătiri de șantier. Apoi, are o greutate relativ mică, poate prelua fără probleme anumite sarcini mecanice și rigidizează întregul ansamblu, ceea ce îl face potrivit structurii pe grinzi. Datorită materialelor componente, panourile sunt rezistente la foc și umiditate, iar rezultatul final este un strat natural, cald, netoxic și cu proprietatea de a permite transferul de vapori.
Atunci când nu este montat peste încălzire în pardoseală, producătorul recomandă fie folosirea argilei expandate ca strat inferior, pentru nivelare și fonoizolare, fie polistiren expandat cu densitatea 20 gk/mc sau vată minerală de înaltă densitate. În cazul lucrării de față, unde în întreaga clădire sunt și alte tipuri de substraturi, se va apela la argilă expandată așezată peste un strat de carton (pentru substrat din scândură de lemn) sau folie din polietilenă (substrat de beton), Unde stratul de argilă depășește 10 cm grosime, se va introduce un material de separație (gips-carton sau OSB).
După cum ne-au spus meșterii, o suprafață de 100 mp poate fi acoperită de o echipă de 4 oameni în nu mai mult de două zile, poate trei cu organizarea de șantier. Iar deasupra se poate veni cu orice strat final – parchet de orice tip, gresie etc.. Important este ca montatorul să știe despre ce este vorba și să cunoască comportamentul materialelor, astfel încât pardoseala uscată și parchetul, de exemplu, să nu fie afectate reciproc de procesul de montaj al celuilalt, din cauza umidității în general. Iată de ce o comunicare între parchetari și montatorii de pardoseli uscate este absolut necesară.

  1. Se așează primul rând de plăci, una lângă alta, începându-se din partea opusă ușii, dintr-un colț. Când este nevoie, plăcile se debitează cu ajutorul unui ferăstrău pendular.
  2. În vederea unei amplasări întrețesute a plăcilor din cel de-al doilea strat, se marchează liniile pentru marginile acestora. Centrul plăcii superioare se suprapune peste punctul de întâlnire al celor 4 colțuri ale plăcilor din stratul inferior. Apoi, se prepară adezivul pentru lipire, care este aplicat pe rând în zonele unde vor fi așezate plăcile. Imediat se începe așezarea plăcilor respective. Pe tot parcursul acestei etape, este necesară curățenia exemplară a suprafeței.
  3. Se fixează prima placă în șuruburi, după o schemă prestabilită, astfel încât cele 2 straturi să formeze un corp compact. Se continuă în acest mod până la acoperirea întregii suprafețe, cu completările din plăci debitate. Rosturile se chituiesc cu același material folosit ca adeziv (se usucă în circa 4 ore). La final, se decupează și se îndepărtează surplusul de bandă fonoizolantă. Apoi, sunt așteptați parchetarii.


Sisteme profesionale pentru pardoseli