Paroseli din lemn - tendințe 2014

Parchet » Pardoseli laminate | 22 aprilie 2014
Paroseli din lemn - tendințe 2014

Lansările de produse și expozițiile acestui început de an ne permit să discutăm, cu rezervele de rigoare, despre trendurile momentului în privința pardoselilor din lemn și materiale derivate. Fără a avea pretenția că epuizăm acest amplu subiect, vă prezentăm câteva elemente de design care reflectă de fapt nivelul la care s-a ajuns în prelucrarea lemnului, gama extrem de diversă de texturi și culori care pot fi imprimate acestui material.

Din perspectiva relației cu amenajarea generală, putem vorbi de cele două categorii conturate în ultimii ani și care continuă să aibă fiecare adepții ei. Pe de o parte sunt cei care gândesc din start amenajarea în ansamblu, folosind anumite elemente comune atât la nivelul pardoselii, cât și la pereți sau planșee. Ei se sprijină într-o anumită măsură pe avantajele estetice oferite de acoperirile din compozite pe bază de lemn; laminatul, cu varietatea lui de finisaje, ca textură, culoare și dimensiuni, este gândit în aceeași gamă cu celelalte suprafețe, în special sub formă de lambriuri. Pe de altă parte, avem tendința de a face din pardoseală un ”eveniment”, ceea ce acum se traduce prin inserții în suprafața de lemn a unor materiale inedite sau scumpe (marmură, metal, lemn prețios, chiar roci semiprețioase). Tot aici poate fi menționată preocuparea tot mai mare pentru elemente decorative cu rol practic sau estetic: profile de margine sau de treaptă, praguri de trecere, măști, opritoare. În realitate, extremele sunt rareori căutate, cei mai mulți designeri căutând ”aurita cale de mijloc”.

Compoziție, culoare, textură

Ca și compoziție, există vechea preocupare pentru simetrie, dar și căutarea de noi forme pentru plăcile de parchet. Ni se propun, în diverse variante cromatice, compozițiile clasice: Versailles, point de Hongrie, în ”V”, englezesc desigur (chiar în genul unui zid de cărămidă) dar și diverse modele de mozaic, cu forme geometrice poligonale sau curbe. Asimetria este o nouă încercare de testare a pieței, ca și asimetria repetată după anumite tipare. Aspectul inedit mai este dat prin folosirea aceleiași esențe, dar din părți diferite ale trunchiului de copac, ceea ce dă diferențe de culoare interesante.

O notă distinctă vine din partea dimensiunilor pieselor, care sunt mult mai variate. Dacă anii trecuți vedeam lamele de parchet mari (unele chiar comparabile cu un trunchi de copac), anul acesta unii producători s-au reorientat către piese mici, montate în fabrică pe panouri mari sau propuse pentru o aplicare destul de laborioasă pe șantier.

Culoarea a evoluat sensibil, dar pe aceeași axă: natur – rustic - antichizat – patinat - afumat. S-a ajuns cumva la o soluție de mijloc între accentele aproape extreme pe antichizat (vedeam colecții întregi care sugerau recondiționarea, restaurarea sau refolosirea grosieră a lemnului din deșeuri) și pe vopsit uzat/cojit. Acum întâlnim deseori parchet sau dușumele de dimensiuni medii care, sub diverse compoziții, oferă imaginea unei pardoseli recondiționate decent, cu urme aproape imperceptibile de vopsea albă. Ca esență, centrul de greutate revine către stejar (original sau ”sugerat”), dar foarte rar în varianta natur - în majoritatea cazurilor cu o cromatică mult modificată, de regulă în fabrică. Merită să ne extaziem în fața varietății cromatice pe care o poate lua lemnul european în zilele noastre, iar aici meritul este al fabricanților care au dus cercetarea la cote nebănuite, astfel încât începi să crezi că stejarul poate deveni aproape orice, doar cu ajutorul pigmenților, grundurilor și lacurilor. Deși antichizatul ne trimite către culori închise, au fost obținute și nuanțe deschise, spălate, luminoase deseori, multe din gama gri, fără a renunța la efectul interesant al patinei. Tendințele menționate au fost vizibile inclusiv la nivelul texturii. Nu mai întâlnim abundența de denivelări, crăpături, găuri de cari și alte efecte 3D spectaculoase, dar suprafața rămâne în general mată, periată, unori rugoasă, chiar cu urme de finisare deficitară sau imitând tăietura unui ferăstrău greu de stăpânit. Putem spune că este căutată o anumită simplitate de natură artizanală, fără a mai apela la straturi de protecție foarte groase și elaborate, ci urmărind mai degrabă disponibilitatea ulterioară de a putea interveni asupra lemnului, când vorbim de parchet masiv. Se dorește vizualizarea fibrei lemnului parcă mai mult ca oricând, cu atenuare în note de alburiu sau ars, cu imperfecțiuni nemascate, dar nici puse excesiv în evidență. Sunt mai rare situațiile în care sunt căutate culori vii, artificiale, lucru valabil inclusiv pentru producătorii de laminat. Pentru aceștia din urmă, pe lângă abordarea acelorași finisaje de rustic și antichizat, vedem o oarecare înclinare spre rocă, porțelan sau metal, dar sub același semn al discreției.

Întoarcerea la valorile fundamentale

Unii specialiști vorbesc despre aceste tendințe ca despre ceva firesc, o consecință a situației economice actuale, în care se urmărește o întoarcere la valorile fundamentale, la stabilitate, o evitare a exceselor. Putem remarca așadar un tradiționalism unde experimentele sunt bine temperate cu ajutorul noilor tehnologii, încorporate discret. Parchetul masiv sau stratificat, dușumeaua și laminatul, integrate în conceptul de amenajare sau nu, merg către compunerea unor spații familiare, discrete, cu nuanțe, texturi și forme care dau sentimentul de siguranță, liniște și calm. Nu rareori se vorbește despre valențele olfactive ale designului actual; este admirabil cum prin culoare și textură pot fi indicate arome diverse, care nu sunt neapărat ale lemnului, ci și ale cerealelor, mirodeniilor, chiar...ale  trecutului. Antichizatul este aproape mereu însoțit de recondiționare, ceea ce poate sugera cumpătarea, dar și regenerarea. Se pare că rusticul și antichizatul (între care nu mai avem practic o barieră clară) își fac loc tot mai temeinic în proiectele de amenajare modernă, fără a mai simți diferențele temporale sau culturale, nici chiar când este vorba despre esențe exotice sau rare. În majoritatea cazurilor, pardoseala trebuie să fie însoțită de cel puțin câteva elemente de mobilier sau decorațiuni în același stil. Soluțiile oferite sunt generale, fără a face o diferențiere majoră legată de destinație: spațiul de locuit, birou sau sala unui restaurant.

Sisteme profesionale pentru pardoseli