Pentru birouri și spații cu aparatură de înaltă fidelitate

Pardoseli » Lucrari de referinta | 18 iunie 2017

Pardoseala birou

În noiembrie anul trecut a fost deschis în municipiul Cluj-Napoca sediul unei prestigioase companii germane specializate în soluții tehnologice și științifice în industria biotehnologică, Stratec Biomedical. Pardoselile de mochetă și PVC, cu proprietăți particulare, mai ales din perspectiva conductivității electrice și a emisiilor de substanțe organice volatile, au fost montate cu ajutorul unor adezivi Wakol, materiale de asemenea cu proprietăți speciale din aceste puncte de vedere, obținute cu exigențe sporite pentru a respecta cele mai stricte norme de protecție a mediului. Adezivii Wakol au fost furnizați de firma Executiv Trading din Satu Mare, unic importator al acestor produse în România, care a asigurat și consultanța tehnică prin domnul Ioan Bodor.

 

Finisaje speciale

Este vorba despre un imobil pe mai multe niveluri și cu o parcare subterană, având o arhitectură deosebită, nu departe de centrul istoric al urbei. Aici lucrează aproximativ 70 de oameni, în diferite departamente, care au activități specifice muncii de birou, crează softuri, proiectează aparatură, fac teste medicale de înaltă fidelitate sau dezvoltă reactivi pentru colectarea, stabilizarea și purificarea ADN-ului. Investiția de circa 3 milioane de euro a vizat atât o structură modernă a clădirii, cât și finisaje de cel mai înalt nivel calitativ, cu caracteristici particulare, dată fiind destinația (aparatura de înaltă sensibilitate existentă sau adusă în timp aici). Trebuie menționat faptul că pardoselile conductive și disipative, capabile să preia și să elimine încărcările de electricitate statică (nedorite în zonele cu aparatură, în care orice influență exterioară, oricât de mică, poate afecta funcționarea sau fidelitatea), trebuie să aibă aceste particularități atât la nivelul stratului final, cât și la nivelul straturilor de montaj – adeziv, șapă etc. Aceste materiale au de asemenea și proprietatea de a nu emite substanțe organice volatile în timpul și mai ales după montaj, lucru de dorit din aceleași considerente (aerul viciat poate influența măsurătorile aparatelor), dar și pentru a proteja sănătatea angajaților. 

 

Bine de știut

Pardoselile conductive au o rezistență foarte scăzută, pentru a transmite sarcina electrică rapid (mai ales dacă sunt prevăzute cu sistem de împământare ori puse în contact cu un element de construcție cu potențial scăzut).

Pardoselile disipative, dacă sunt prevăzute cu sistem de împământare ori puse în contact cu un potențial scăzut, permit disiparea sarcinii electrice.
Pardoselile antistatice minimizează sarcina generată de contact/separare ori frecare cu alt material, de exemplu tălpile pantofilor, rotile etc. O astfel de pardoseală nu e în mod necesar și disipativă ori conductivă electrostatic. Aceste pardoseli sunt folosite deopotrivă în aplicații domestice și publice, fiind caracterizate de voltajul unei persoane ce pășește pe ele, valoare ce nu trebuie să depășească 2 kV.

Având în vedere structura loc și finisajele, oricare dintre aceste trei tipuri de pardoseli au nevoie de întreținere specială, cu metode și produse recomandate de producători.

 

Adezivi în funcție de stratul final

Ritmul lucrărilor de construcție a fost destul de alert, clădirea fiind executată în timp record – aproximativ 9 luni. La realizarea pardoselilor, pentru 2081 mp au fost alese materiale elastice și textile – PVC și mochetă, exectantul lucrării fiind firma Stadt Construct din Cluj.

În faza inițială, spațiul a avut nevoie de câteva intervenții de reabilitare a stratului suport, în acest sens fiind folosită șapa de reparații WAKOL Z 645, produs cu întărire și uscare foarte rapidă (se poate acoperi și după 3 ore, în condiții ideale de temperatură și umiditatea aerului), fără tensiuni interne după întărire și uscare, aplicabilă cu grosimi de până la 50 mm.

În anumite spații de birouri, pe 150 mp, s-a montat mochetă sub formă de rolă, peste un strat de  underlay (aici nu a fost necesară eliminarea electricității statice). Pentru montaj s-a utilizat WAKOL D 3308, un adeziv pentru pardoseli textile sau cu suport de pâslă, fără conținut de solvenți, cu priză foarte bună, chiar la grosimi mari ale mochetei. Este utilizat deseori în lucrări la care timpul de ventilare trebuie să fie scurt, având o consistență ridicată.

În spații cu aparatură de specialitate, pe 391 mp, a fost aplicată o pardoseală disipativă Gerflor Mipolam Accord cu ajutorul adezivului WAKOL DL 3365 StarLeit (adeziv universal, pentru pardoseli elecroconductive, de asemenea fără conținut de solvenți).

Pentru o suprafață de circa 1.430 mp, amenajată ca birouri și zone de tranzit, a fost ales un covor PVC eterogen Gerflor Taralay Impression, montat cu adeziv WAKOL D 3320 - adeziv de semicontact, fără conținut se solvenți. În aceste zone sunt foarte importante rezistența la uzură (la poansonare în special) și confortul acustic asigurat – atenuarea zgomotelor provocate de pași. Stratul final și materialele de montaj sunt la fel de importante în conceperea acestui sistem.

Anumite porțiuni de covor PVC eterogen Gerflor Element (110 mp) au fost aplicate cu adeziv pentru PVC în dale sau PVC design, WAKOL D 3330, de asemenea un produs care protejează mediul. Acesta a fost aplicat cu o rolă specială, livrată împreună cu adezivul.

 

Dincolo de design

Concepția arhitecturală în zonele de birouri se bazează pe spații deschise, delimitate de vitraje personalizate. Cu ajutorul materialelor menționate, a fost creat un mediu de lucru funcțional, sigur, atractiv și ușor de întreținut. Pardoselile realizate în acest sistem sunt deosebit de rezistente în timp, inclusiv la scaunele cu rotile sau deplasarea unor obiecte masive, nu afectează în mod nedorit activitatea angajaților și permit în continuare personalizarea prin mobilier sau decorațiuni. Culorile deschise înseamnă atât luminozitate, cât și curățenie perfectă. În același timp, sunt permise fără probleme schimbările de amplasament al mobilierului și renovările periodice. În definitiv, este un loc care impresionează și vorbește despre designul simplu, minimalist al spațiilor în care se dezvoltă noile tehnologii ale momentului. Este liniștitor să se știe însă că sub finisaje sunt folosite acele materiale care asigură securitatea locului și buna lui funcționare. 

Sisteme profesionale pentru pardoseli