Pentru un șantier fără dificultăți – pardoselile uscate Knauf Vidifloor

Suport si adezivi » Sape | 25 mai 2012
Pentru un șantier fără dificultăți – pardoselile uscate Knauf Vidifloor

Un șantier fără umiditate excesivă în pardoseli, fără așteptări de zile și săptămâni până la montarea stratului de uzură, este visul oricărui aplicator. Constructorii și montatorii de pardoseli au nevoie zi de zi de soluții eficiente, ingenioase, pentru a le ușura munca de șantier, pentru a preda beneficiarului o lucrare rapidă, rezistentă, adaptată nevoilor lui.

Sunt situații în care logistica de șantier, starea suportului, termenul de predare, instalațiile
existente (țevi, cabluri, încălzire prin pardoseală) nu sunt avantajate de folosirea unor șape umede. De asemenea, arhitecții au nevoie de soluții care să reprezinte drumul cel mai scurt și mai sigur către un rezultat previzibil, de materiale care să le permită să se „joace” cu spațiile și suprafețele neconstrânși de dificultăți tehnice și beneficiind de avantajele prefabricării.
Pentru acest gen de situații, producătorul german Knauf a proiectat aceste sisteme de plăci în mai multe variante, cu sau fără termoizolație inclusă (polistiren expandat sau vată minerală) dispunând de grunduri, adezivi și mase de șpaclu, șuruburi și agrafe speciale, folii, materiale de umplutură uscată și multe alte accesorii.

Practic, acestea pot fi folosite în orice tip de lucrare în scopul obținerii unui strat suport optim pentru montarea parchetului, mochetei, PVC-ului, linoleumului, gresiei și a altor straturi de în împrejurări curente, specialiștii pot apela la sistemele de pardoseli uscate Knauf Vidifloor. Se pot folosi pentru lucrări noi, la pardoseli moderne cu încălzire, la renovări ale unor clădiri cu planșee ale căror grinzi reprezintă de obicei o provocare pentru montatori. Greutatea redusă a panourilor permite acest lucru.

Sistemele de pardoseli Knauf Vidifloor se bazează pe rezistența mecanică și planeitatea plăcilor de ipsos armat cu fibre celulozice care pot fi montate direct pe șantier. Pentru a uzură, respectând destinația pardoselii prin prisma umidității existente în incintă și a greutății suportate: la o amprentă de 4 x 4 cm, 1kN pe strat de umplutură sau vată minerală și 1,5 kN pe strat de polistiren expandat EPS 20.

Elemente Vidifloor F131 – sunt alcătuite din două plăci de ipsos armat cu fibre celulozice, cu grosimea de 10 mm sau 12,5 mm, suprapuse, lipite din fabrică, decalate una faţă de cealaltă cu 5 cm (formând astfel un falţ foarte potrivit îmbinărilor). Astfel, grosimea totală a panourilor ajunge la 20 mm sau 25 mm, având dimeniuni standard: 0,50 x 1,50 m. La punerea în operă, elementele se lipesc în zona falţului cu adeziv Falzkleber, după care se fixează cu şuruburi speciale Vidifloor. Este un sistem potrivit montarii peste încălzirea în pardoseală, având o conductivitate termică R = 0,29 W/(mK).

Elemente mixte Vidifloor F132 – plăcile sistemului anterior, cu grosimea de 20 mm sau 25 mm, sunt caşerate la partea inferioară cu un strat izolator din polistiren de 20, respectiv 30 mm (Vidifloor EPS) sau vata minerală de 10 mm grosime (Vidifloor VM).
Placi Vidifloor F135 sunt plăci individuale de 10 mm sau 12,5 mm grosime, montate în şantier în 2 straturi succesive, cu rosturi decalate. Al doilea strat se lipeşte de primul cu adeziv Knauf Aqualine, Knauf Systemkleber sau Knauf Uniflott, după care se fixează pe întreaga suprafaţă cu şuruburi speciale Vidifloor, după o metodă de poziționare a acestor șuruburi care să asigure o fixare perfectă. Și acest sistem este potrivit montării peste sistemele de încălzire în pardoseală (R = 0,29 W/(mK).

Sfaturi pentru montaj
  • În cazul planşeelor cu grinzi din lemn şi scânduri sau plăci din material lemnos, plăcile/ elementele Vidifloor nu se vor monta direct pe grinzile de lemn sau pe duşumeaua oarbă;
  • în cazul planşeelor cu grinzi de lemn, se va utiliza cartonul ondulat, neridicat pe pereţi.
  • La planşeele din beton armat se va monta folie PE cu grosime de 0,2 mm, cu  suprapuneri de minimum 20 cm la îmbinări; aceasta se va ridica pe pereţi pe înălţimea constructivă. 
  • La racordul cu peretele se va monta bandă de margine din vată minerală de 10 mm grosime.

Reducerea denivelărilor – soluții concrete
  • Pentru denivelări de 0–15 mm se poate utiliza şapa de egalizare Knauf Nivellierspachtel 415 (cca. 1,8 kg/m² pe mm grosime).
  • În cazul denivelărilor medii, stratul de umplutură poate fi dintr-un amestec de ciment şi nisip umed în raport 1:5, care se lasă să se usuce înainte de aplicarea elementelor.
  • În cazul straturilor de nivelare cu înălţime constantă sau în cazul ţevilor pentru instalaţii dispuse pe planşeu, se va utiliza polistiren expandat cu densitate 20 kg/m³; ţevile se vor căptuşi cu vată minerală, iar plăcile de polistiren se vor decupa corespunzător.
  • Umplutura uscată Knauf Trockenschüttung, cu granulozitate 1–6 mm, greutate circa 5,15 kg/m²/cm grosime și umiditate reziduală 1%, poate fi aplicată în strat de 20 mm. La grosimi de 50 mm se va compacta, iar la grosimi de100 mm, respectiv sub straturile izolatoare din fibre minerale se va acoperi suplimentar cu plăci de gips-carton sau plăci Vidifloor


Sisteme profesionale pentru pardoseli