Deko

Profile de pardoseala

Parchet » Pardoseli laminate | 20 decembrie 2012

Profilul de trecere practic si estetic

Profile de pardoseala

Profilele pentru pardoseli nu fac excepție de la regula aplicabilă oricărui material sau accesoriu consacrat al acestui domeniu, având în același timp un rol practic și unul estetic. Important este ca aceste elemente de pardoseală să fie luate în calcul din ambele perspective și să fie aleasă varianta optimă în funcție de solicitarea mecanică și designul interior. Folosirea unei variante profesionale rămâne cea mai bună soluție - ne recomandă producătorul german Küberit.

Una dintre greșelile care se fac frecvent (și nu doar în domeniul pardoselilor) este ca termenul de „accesoriu” să fie asociat cu cel de „opțional”. Nimic mai fals! Numai dacă ne gândim la aspectul unei pardoseli, la modul în care poate fi decorată și înnobilată aceasta cu un profil de trecere bine ales și corect dimensionat, vom avea un argument solid. O pardoseală care nu este neapărat de calitate premium va arăta cu mult mai bine
dacă este marcată de câteva profile aspectuoase. În plus, marginea unei pardoseli supuse traficului va avea totdeauna de suferit dacă nu este protejată.
De aici încolo, se poate vorbi despre calitate: un profil de trecere trebuie să aibă aceeași durată de viață cu pardoseala căreia îi este destinat. Nu rareori vedem cum aceste accesorii cedează sau se desprind cu mult înaintea pardoselilor, devenind un fel de consumabile din cauza unor alegeri nepotrivite. Trebuie să accentuăm gradul ridicat de solicitare provenit din trafic, cât și faptul că profilele pentru pardoseală sunt prevăzute deseori ca spații de rost, unde se acumulează tensiuni cauzate de variațiile dimensionale ale materialelor de acoperire, considerabile în cazul pardoselilor flotante. Profilele trebuie să îmbine așadar rezistența mecanică și flexibilitatea, realizând practic o articulație a pardoselii – nu este mai puțin adevărat că și prețurile lor sunt foarte variate, în funcție de proprietăți, complexitatea sistemului, calitatea oferită de un anumit producător (de preferință unul spe cializat, și nu orice prelucrător de metal, PVC sau MDF). Așadar, profilele de trecere se pot monta între pardoseli:
  • de tipuri diferite (parchet – mochetă, parchet – PVC, PVC – cauciuc etc.);
  • similare (același tip de material, diferite modele sau grosimi);
  • identice (pot avea și rolul de rosturi de dilatare pentru suprafețele mari).

Definitorie pentru tipul constructiv al profilului este diferența de nivel între cele două acoperiri, diferență de nivel care poate proveni din cotele straturilor suport sau din grosimea materialelor sau sistemelor pentru pardoseală delimitate (de pildă când sub un strat de parchet sau mochetă mai trebuie amplasat un strat termoizolant sau alt fel de substrat). Este și motivul pentru care avem două tipuri de profile: fără diferență de nivel și cu diferență de nivel. Cele cu diferență de nivel sunt de regulă mai com plexe șI doar uneori au o singură componentă, pentru a se fixa perfect pe cele două suprafețe. În realitate, diferențele de nivel sunt greu de prevăzut după un standard și, dacă se dorește o închidere perfectă (în care să nu se acumuleze murdăria), este nevoie de un sistem care să permită o anumită flexibilitate, precum sistemul cu două componente – un profil de bază și încă unul superior, care va rămâne aparent.
Uneori aceste sisteme mai sunt numite și ”inteligente” datorită acurateții cu care se conformează liniilor pardoselilor. Sunt fixate în șuruburi și/sau dibluri, iar în cazul pardoselilor încălzite este preferată varianta lipită cu adeziv, pentru a nu risca deteriorarea instalațiilor îngropate. Șuruburile pot rămâne aparent sau, datorită sistemului constructiv, pot fi acunse. Ca materiale, se poate opta pentru aluminiu, oțel inox, alamă, bronz, PVC ori MDF, cu sau fără bandă antiderapantă din cauciuc amplasată în partea superioară.
Desigur, profilul superior va asigura caracterul decorativ al sistemului și va fi tratat special din punctul de vedere al cromaticii și rezistenței la agresiuni chimice. Finisajul mai poate fi determinat prin benzi decorative autoadezive care se aplică la finalul montajului, mascând șuruburile – aici posibilitățile privind designul sunt nenumărate, benzile fiind printate digital, în conformitate cu ultimele tendințe estetice.
Sisteme profesionale pentru pardoseli