Profile elegante pentru o nouă clădire rezidențială pe Broome Street, Soho, New York

Parchet » Pardoseli laminate | 31 decembrie 2018

 

Soho nu a fost întotdeauna o zonă rezidențială căutată în new York – abia în anii 1960 s-au refugiat aici artiștii moderni și i-au conferit farmecul actual: un cartier popular, creativ, cu străduțe înguste și pitorești, numeroase magazine de artă, restaurante și galerii. Acolo, pe strada Broome 565, colț cu W. Broadway, se găsește prima clădire rezidențială a unui celebru arhitect deținător al premiului Pritzker. Grație ferestrelor rotunjite și de mari dimensiuni, apartamentele de lux ale clădirii oferă o panoramă magnifică asupra orașului și a râului Hudson.

 

Ferestrele mari și parchetul de calitate reclamau un profil special

A fost o adevărată provocare să se obțină o conexiune perfectă deopotrivă optic și tehnic între

parchetul de calitate și ferestrele de mari dimensiuni cu colțuri rotunjite. S-a impus dezvoltarea unor profile elegante de pardoseală care să poată fi montate fără adeziv sau șuruburi, permițând totodată mișcările de dilatație și contracție firești ale lemnului. În decurs de 6 luni, Küberit, liderul global al pieții de profile din aluminiu, a dezvoltat o serie de profile de dilatație, pentru colțurile interioare și exterioare, precum și conectori speciali pentru condițiile structurale neobișnuite ale lucrării. În total au fost aplicate 870 profile drepte din aluminiu și 300 curbate, pentru a urmări marginile rotunjite ale ferestrelor, precum și peste 1100 elemente de mascare a rosturilor.

 

Fără șuruburi, fără adeziv, doar prin clipsare

Cu fațada sa vitrata distinctivă, clădirea de 30 de etaje se înalță peste structurile industriale tipice cartierului Soho, construite la sfârșitul secolului al XIX-lea când zona a devenit cartierul general al industriei textile. Clădirea cu apartamente de lux nu contrazice acest context istoric nici prin arhitectură și nici prin materialele folosite. Sub parchetul de 20 mm se găsește o fonoizolație de 10 mm ce asigură o atmosferă liniștită locatarilor. La o întâlnire desfășurată la față locului, constructorul ne-a expus cerințele echipei de arhitecți: provocarea constă în dezvoltarea unor profile de pardoseală cu un rost de expansiune care să se poate așeza direct pe parchet – astfel, cele aproximativ 300 de ferestre cu margini rotunjite reprezentau o adevărată piatră de încercare. Mai mult, se dorea o soluție atractivă vizual pentru trecerile între profilele adiacente.

 

Rosturile de expansiune din neopren au fost realizate manual

Pornind de la aceste cerințe ale arhitecților, Olaf Holtschmidt, șeful diviziei de dezvoltare, a creat un model special modificând profilul unghiular Küberit 237 – și adaptându-l la raza exactă a ferestrelor curbate. Pentru rosturile de expansiune, Küberit a ales neoprenul pentru a satisface cerințele tehnice ale con strucției.

Rosturile din neopren au fost atașate de tocurile ferestrelor astfel încât să preseze asupra acestora când parchetul se dilată, deci fără a fi fixate în șuruburi sau adeziv. În plus, se impunea o soluție atractivă vizual pentru trecerile între profile, Küberit realizând în acest scop colțuri speciale din aluminiu, deopotrivă interioare și exterioare, precum și conectori corespunzători ca aspect și funcționalitate cu profilele curbate. Echipa Küberit a construit un dispozitiv special menit atașării

rosturilor de expansiune din neopren de profilele drepte sau curbate. Totuși, acestea au trebuit să fie montate manual la colțuri sau în zonele de racordare. Dar proiectarea atentă și grija pentru detalii au fost răsplătite – toate profilele special realizate pentru această lucrare s-au potrivit perfect.

 

Despre Küberit Profile Systems GmbH & Co. KG

În calitate de principal producător de profile pentru pardoseli, protecție muchii de trepte și pereți la nivel mondial, Küberit reprezintă 155 de ani de calitate și progres. Satisfacția clienților, perfecțiunea, inovația și păstrarea tradiției sunt parte integrantă a filozofiei corporative Küberit. Investițiile constante în cele mai noi tehnologii și certificări garantează o calitate ridicată a produselor și serviciilor. Küberit este primul producător de profile certificat în conformitate cu DIN EN ISO 9001: 2015, din septembrie 2016.

 

www.kueberit.com/ro

Sisteme profesionale pentru pardoseli