Profilul specialistului în pardoseli

Pardoseli » Evenimente | 31 decembrie 2018

Razvan DobreMunca noastră de zi cu zi are multe provocări – ca orice activitate făcută cu responsabilitate, de altfel. Totuși, cea mai mare provocare a fost (și este în continuare) să oferim încredere. Este dificil, pe o piață în care Dorel a devenit erou legendar național; este și unul dintre motivele pentru care la noi funcționează destul de bine parteneriatele pe termen lung, pentru că, odată constatat succesul unei lucrări, beneficiarul va vrea să lucreze tot cu tine, fără să-și asume riscul unui salt în necunoscut. Sunt oameni care oftează ori de cîte ori își aduc aminte cum au ajuns să aibă o pardoseală dusă la bun sfârșit, câte experiențe nefericite, căutări, luni sau chiar ani de așteptare, și în definitiv recunoștință pentru cel care a venit cu soluția salvatoare.

Deloc întâmplător, cel care vine și salvează o situație este un profesionist, care are o experiență consistentă, participari la cursuri și training-uri (unele în străinătate), care cunoaște piața și își cunoaște propria valoare. Nu bate palma până nu vede situația de șantier, nu vine cu cel mai mic preț și nici nu negociază foarte mult, pentru că știe care sunt riscurile unui compromis, de pildă lipsa unei componente a sistemului de pregătire a stratului suport. Este cunoscut și respectat în branșă - nu prea există necunoscuți printre noi, cineva care vine de niciunde și ”rupe gura târgului”.

În general, preferă să lucreze cu echipe mici, care au o mare mobilitate, deoarece pardoselile trebuie montate/aplicate în funcție și de ceilalți constructori, iar unele lucrări au nevoie de timp (de uscare, întărire, aclimatizare etc.). O echipă este totdeauna bine organizată, are un lider care știe meserie și e capabil să ia decizii. Un profesionist are scule, nu vine pe șantier și întreabă dacă nu are cineva un ciocan. Desfășurarea de forțe a acestuia poate fi impresionantă pentru cineva care nu este la curent cu nivelul la care s-a ajuns azi în domeniu. Interesul pentru dotare și noi materiale se vede în participarea la târgurile de profil, în special cele din Germania, unde ne întâlnim frecvent.

Un profesionist știe cui să ceară un sfat; dacă are îndoieli, se oprește și nu reîncepe lucrul până nu se lămurește; el nu se aventurează să distrugă materiale care pot ajunge la valori considerabile. Dacă a greșit, recunoaște și își asumă greșeala, pentru că ține la reputația lui; nu dă vina pe constructor, pe arhitect, pe vremea de afară, ci pur și simplu nu se apucă de lucru, pentru că știe care sunt riscurile. Un profesionist este conștient unde să se oprească, atunci când este în afara competențelor lui. Rareori vezi pe cineva care să știe să aplice la fel de bine și parchet, și pardoseli elastice, și epoxidice. Desigur, curiozitatea și dorința de a reuși există, dar fiecare vrea să își dea măsura priceperii pe domeniul lui limitat. Este mai sigur și mai corect față de beneficiar, pentru că o pardoseală nu este evaluată doar la finalul lucrării, ci în fiecare zi de după aceasta; este posibil să arate excelent la recepție, iar peste o lună să fie un dezastru.

În România, există acești profesioniști, din fericire, și merită respectați. Este unul dintre motivele pentru care există această revistă care, în curând, va împlini un deceniu. Sa-i urăm ”La mulți ani!”. ”La mulți ani!” și dumneavoastră, la acest început de 2019.

Sisteme profesionale pentru pardoseli