Proiecte de excepție cu URSA GLASSWOOL TSP

Pardoseli » Lucrari de referinta | 11 iunie 2019

 

Clădirile rezidențiale sunt considerate în mod eronat ”mai ieftine”, pe considerentele că instalațiile, finisajele sau izolațiile pot fi mai puțin calitative decât, să zicem, la un hotel, sau un imobil de birouri. În fond, locuința ar trebui să fie cea mai confortabilă, pentru că ea reprezintă căminul, locul în care oamenii se relaxează, se odihnesc, petrec momente importante ale vieții. Iar pentru aceasta, au nevoie de intimitate, netulburați de zgomotul străzii și, mai cu seamă de vecini. Cei care cumpără o locuință sunt tot mai preocupați de acustica imobilului, în special de zgomotele structurale, care pot deveni obositoare. Aceste zgomote structurale sunt cauzate, în cele mai multe cazuri, de obiecte scăpate pe jos, pași, mutarea obiectelor de mobilier. Problema se poate rezolva, simplu și cu cheltuieli nesemnificative pentru dezvoltator, prin simpla acoperire a pardoselilor, sub stratul final, cu un sistem de dală flotantă peste un strat de vată minerală URSA GLASSWOOL TSP. Este ceea ce au făcut și constructorii unor imobile de locuințe din București și Sibiu, câteva dintre numeroasele lucrări de referință realizate cu acest material în toată țara.

 

Izolarea fonică a pardoselilor este recomandată de toți specialiștii în acustica construcțiilor, din motive de confort și de bună vecinătate; totul se poate rezolva cu un simplu strat de vată minerală de sticlă, peste care se toarnă o șapă în sistem de dală flotantă. Este genul de lucrare care poate fi abordat atât în faza de construcție a imobilului, cât și ulterior, atunci când se renovează. În cazul unei clădiri existente, dacă tot trebuie schimbată vechea pardoseală ca strat final, iar pentru noua pardoseală este necesară o șapă de calitate, de ce să nu intervenim și cu un strat de vată minerală? Densă, suficient de rezistentă la compresiune pentru a face față solicitărilor zilnice, aceasta absoarbe sunetele nedorite, protejându-l pe cel de dedesubt, și în plus asigură o izolare termică bine-venită pentru confortul și economia de energie a locuinței. Sunt avantaje pentru orice tip de clădire, nu doar rezidențială.

Izolarea fonică între etaje nu este deloc o practică nouă. În clădirile vechi, antebelice, încă putem vedea cum sub stratul final de pardoseală se așeza un strat de zgură sau alt material mineral poros, care să absoarbă sunetele și să reducă pierderile de căldură, destul de importante la nivelul pardoselii (până la 15% din totalul pierderilor unei încăperi). Peste acesta era turnată șapa sau un sistem de pardoseală tip terazzo, întregul sistem ajungând la grosimi considerabile, de 20 cm și chiar mai mult. Din fericire, azi nu mai trebuie să apelăm la această soluție, care ridică mult cota pardoselii și încarcă structura clădirii. Cu doar câțiva centimetri de vată minerală densă dar ușoară, se obțin rezultate spectaculoase, perfect ecologice: eticheta Blue Angel, prezentă pe produsele URSA.

 

În imaginile din aceste pagini, puteți vedea modul de execuție al unui sistem de dală flotantă cu strat fonoabsorbant de vată minerală  URSA GLASSWOOL TSP, unul dintre cele mai performante produse de acest gen de pe piața europeană, prezent și în România de câțiva ani. Lucrările au fost executate pentru imobile de locuințe al căror dezvoltator și-a demonstrat grija pentru detalii, fonoizolarea fiind un aspect pe care puțini îl luau în calcul până acum, dar pe care beneficiarii îl apreciază tot mai mult. Vata minerală a fost utilă atât în interiorul apartamentelor, cât și în spațiile comune; considerate foarte prețioase din perspectiva calității locuirii, acestea pot fi uneori și foarte zgomotoase, de aceea protejarea vecinilor de zgomotele de aici este s-a dovedit necesară. Terasele care pot deveni locuri de socializare, căile de acces, parcările pentru biciclete, spațiile comerciale de la parter ar putea crea disconfort locatarilor, ca și zgomotele propagate pe verticală, între apartamentele de la etaje succesive.

Sistemul este suficient de adaptabil pentru a aborda orice formă a încăperii, oricât de complexă, pentru toate tipurile de spațiu: baie, bucătărie, living, dormitor, holuri etc. Practic, vata de sticlă acoperă toată suprafața utilă a apartamentului.

Dezvoltatorii responsabili apelează la aceste materiale performante pentru că ele reprezintă în fond o investiție, pe care beneficiarii le apreciază și sunt dispuși să plătească prețul optimizărilor unui proiect.

 

Etapele de lucru sunt simple, nu foarte diferite de cele ale execuției unui strat suport de pardoseală în sistem clasic:

1.     Se prelucrează stratul suport(placa de beton), astfel încât să fie curat și relativ drept - dedesubt nu se formează spații, iar stratul de vată minerală apare ca o suprafață regulată, plană. De asemenea, se stabilesc cotele până la care se va ridica întregul sistem de dală flotantă, eventual folosind o nivelă cu laser.

2.     Se instalează o bandă perimetrală pentru pereți, care să întrerupă transmiterea sunetului către structura construcției (neapărat bucată separată); aceasta trebuie să ajungă sub plăcile termoizolante și 1 - 2 cm deasupra șapei, trecându-se inclusiv peste străpungerile pentru țevi și golurile de uși (care apoi se decupează).

3.     Se poziționează plăcile termoizolante URSA GLASSWOOL TSP (evitând îmbinările în cruce), cât mai apropiate unele de celelalte, pentru a obține cele mai bune rezultate acustice și termice. În funcție de nevoi, plăcile de vată minerală se pot debita; dacă pe placa de beton sunt pozate țevi de instalație, se realizează un strat de umplutură sub plăci.

4.     Se așază o folie de polietilenă, care separă și protejează vata minerală de scurgerea mortarului turnat deasupra. Cum este nevoie de mai multe benzi de folii, acestea se suprapun circa 15 cm, iar îmbinările se lipesc cu bandă adezivă astfel încât să se obțină o protecție continuă, fără cute și etanșă. Este obligatoriu ca străpungerile să fie cât mai bine protejate, etanșate, astfel încât apa intervenită accidental sau în mod curent (băi, bucătării) să nu pătrundă prin șapă către stratul de vată minerală, deteriorând-o.

5.     Se prepară șapa, în care se adaugă opțional fibre de sticlă pentru armare, și aceasta se toarnă peste folia de polietilenă, nivelând bine, la început cu lopata, grebla și dreptarul. În funcție de suprafață, se lasă rosturi de dilatare care să reducă tensiunile interne ale materialului (altfel, poate crăpa). În cazul unor sarcini mai mari pentru pardoseală, se poate arma șapa cu plasă de oțel, așezată pe poziție înainte de turnarea mortarului. Înălțimea șapei trebuie să fie de cel puțin 5 cm și depinde de caz, de încărcările prevăzute în proiect ori de faptul că există sau nu încălzire în pardoseală. Șapa se poate nivela eventual prin elicopterizare, asigurând astfel uniformizarea perfectă.  Deasupra se poate interveni cu orice tip de strat final - parchet, laminat, gresie, PVC etc., tipul de acoperire neinfluențând gradul de percepție sonoră a celor de dedesubt.

 

Prin modul în care este conceput acest sistem, se creează o barieră împotriva propagării zgomotelor către spațiile inferioare. Practic, vata minerală atenuează prin absorbție undele sonore, inclusiv cele structurale, de impact. URSA GLASSWOOL TSP este la fel de utilă și în cazul structurilor sau planșeelor din lemn, caz în care poate fi folosită, în loc de șapă umedă, o șapă uscată cu nut și feder. Grosimea stratului de vată minerală este cel recomandat de producător, în raport cu intensitatea sunetelor care intervin. Avantajul URSA este că specialiștii pot oferi sfaturi și consiliere pentru fiecare proiect în care sunt folosite aceste produse.

 

 

URSA GLASSWOOL TSP reprezintă plăci din vată minerală de sticlă, de mare densitate, recomandate şi folosite în special pentru izolarea termică şi fonică (la zgomotul de impact) a pardoselilor cu dală flotantă, inclusiv pentru sistemele de încălzire în pardoseală, şi pot fi acoperite cu orice tip de strat final: plăci ceramice, mochetă, parchet, PVC ş.a.m.d.. Plăcile URSA GLASSWOOL TSP sunt folosite cu succes în numeroase proiecte de imobile multietajate, unde este necesară păstrarea unui nivel redus de zgomot între niveluri: clădiri rezidenţiale, clădiri de birouri, spaţii comerciale, unităţi hoteliere etc. Fiind vorba despre un produs din vată minerală de sticlă, are un comportament excelent la foc şi, datorită densităţii mari şi compresibilităţii reduse sub sarcină, este folosit inclusiv pentru pardoseli de trafic intens. Poate fi furnizat cu grosimi diferite, în funcţie de necesitate: între 20 şi 50 mm (respectiv 15 – 45 mm sub sarcină). URSA GLASSWOOL TSP este un material absolut necesar în lucrările de înaltă calitate, unde spaţiile au nevoie de un confort ridicat şi se doreşte o perioadă mai îndelungată de viaţă a pardoselilor.

 

Conductivitate termică (λD)

0,033 W/mK (EN 13162)

Reacţia la foc, conform normelor Euroclass

A1 (EN 13501-1) – incombustibil

Temperatura maximă de utilizare

200 °C

Rigiditatea dinamică pentru grosimi mai mari de 25 mm

maxim 7 MN/mc

Sisteme profesionale pentru pardoseli