Provizorii sau permanente: pardoselile exterioare din mase plastice

Parchet » Pardoseli exterioare | 22 decembrie 2015

Pardoseli pentru parcari

Pe măsură ce sunt descoperiți noi aditivi pentru sporirea rezistenței la razele UV, variații de temperatură, solicitări mecanice și umiditate, masele plastice își fac loc tot mai des în realizarea pardoselilor, în special în spații bine ventilate sau exterioare – ca măsură de precauție privind emisia de substanțe volatile toxice, aspecte prevăzute în norme. Vă prezentăm în continuare un asemenea tip de pardoseală întâlnit din ce în ce mai frecvent în parcări și zone pietonale din Europa și America de Nord, având caracter provizoriu sau permanent.

Aceste pardoseli au fost concepute inițial pentru spații de evenimente, corturi sau alte amenajări cu caracter provizoriu (precum zone de șantier sau tabere de campanii militare), fiind realizate din plăci de material plastic unite cu ajutorul unor sisteme tip balama. Plăcile sunt angrenate pe principiul ”șenilei”, acest model constructiv permițând asigurarea unei suprafețe continue și fără cel mai mic obstacol care să pericliteze siguranța traficului. Balamalele sunt proiectate astfel încât să se minimizeze vălurirea excesivă, ceea ce permite utilizarea în condiții de siguranță și pentru scaunele cu rotile.

 Conferă o stabilitate deosebită, se mulează pe stratul suport, oricare ar fi acesta (beton, pământ, iarbă, nisip, zăpadă, pietriș sau pe macadam) și reprezintă o alternativă la execuția unei acoperiri permanente din asfalt, beton, rocă sau lemn. Faptul că sistemul este format din plăci de dimensiuni reduse ajută la dispersarea sarcinii; în plus, este destul de rezistent – poate suporta o sarcină statică de peste 50 de tone pe metrul pătrat, produsul în sine fiind relativ ușor (sub 5 kg/mp).

Datorită formei oarecum boltite, aceste plăci pot proteja în bună măsură gazonul peste care sunt așezate, fiind folosite deseori pe stadioane, la evenimente; după îndepărtarea lor, iarba își revine în câteva zile. Masele plastice în general sunt rezistente la impact și au o excelentă stabilitate dimensională la variații de temperatură, iar elasticitatea permite dilatarea gheții în limite destul de mari. Din punctul de vedere al rezistenței la foc, ignifugare este o condiție importantă, respectată de producătorii responsabili. În același timp, suprafața rezultată este una cu o bună aderență și nu reflectă lumina într-un mod care să deranjeze. Produsele petroliere pot constitui o problemă, atunci când sunt vărsate accidental și în cantități mari, dar orice element deteriorat se poate înlocui imediat fără probleme. Oricum, vorbim de un material reciclabil sută la sută, iar în țările dezvoltate circuitul acesta al colectării și refolosirii materiilor prime chiar funcționează.

Un mare avantaj intuit și urmărit de cei care au proiectat sistemul a fost de fapt rapiditatea realizării acoperirii, fără niciun instrument special, și posibilitatea recuperării după un timp (deși unele suprafețe rămân cu caracter permanent, până la degradare sau la schimbarea destinației spațiului respectiv). De asemenea, este o acoperire care permite drenarea apei datorită felului în care sunt extrudate piesele, umiditatea migrând către stratul suport sau, atunci când stratul suport este greu permeabil (dar cu o ușoară pantă), către sistemul de drenare al zonei respective.

Antreprenorii din construcții au început să folosească tot mai des sistemul din motive de timp: căi de acces sigure, rapid executate, rezistente inclusiv la trafic de mare tonaj și, deseori, recuperabile pentru a fi reamplasate după încheierea lucrărilor.

În imaginile de aici, surprinse în Marea Britanie, puteți vedea varianta neagră, folosită pentru parcări exterioare sau acoperite și pentru zone pietonale, dar cei care le produc pot furniza și alte culori, de regulă standardizate. Desigur, culorile mai deschise au o durată de viață mai lungă. Plasticul fiind un material aproape inert la umiditate, pământ sau murdăria obișnuită, curățarea se face cu un simplu furtun de apă, în condițiile unui drenaj bine proiectat. Iată așadar, în linii generale, un produs pentru pardoseli pe care cu siguranță îl vom întâlni și în România în următorii ani.

Sisteme profesionale pentru pardoseli