Rășini MAPEI utilizate pentru pregătirea stratului suport în vederea montajului de parchet sau a acoperirilor elastice

Suport si adezivi » Sape | 17 iulie 2014
Rășini MAPEIExistența Comunității Europene implică printre altele și o piață liberă și foarte dinamică a materialelor de construcții. În acest context, din anul 2008, MAPEI România introducea pe segmentul de materiale destinate pregătirii stratului suport la lucrările de montaj pentru parchet, covor PVC, cauciuc etc., gama de rășini poliuretanice monocomponente fără solvenți Eco Prim PU și, în completare, rășina epoxidică bicomponentă fără solvenți Primer MF EC Plus. Aceste produse nu se concurează, ci mai degrabă se completează, utilizarea lor făcându-se în funcție de situația reală din șantier.

Aceste tipuri de rășini, deși nu conțin solvenți, impun ca la aplicare să se respecte normele uzuale de protecția muncii, întrucât vaporii emanați de produsul proaspăt sunt toxici (echipament de protecție, mănuși, ochelari, inclusiv mască, aerisirea și ventilarea spațiului etc.). După întărire, rășinile sunt inofensive pentru mediu și beneficiar, având o emisie redusă de compuși organici volatili (COV), acest fapt fiind confirmat și de marcajul inscripționat pe ambalaj: GEV EMICODE EC1 R.

Generic, rășinile mai pot fi denumite grunduri sau amorse, și au rolul de a îmbunătăți rezistențele mecanice ale stratului suport (ex. șapa de egalizare). Astfel, o șapă friabilă, cu rezistență mecanică slabă la smulgere, cu lipsă de coeziune, prăfoasă și inconsistentă, după tratarea cu rășină, trebuie să devină „aptă” pentru ca pe ea să putem turna o șapă autonivelantă și apoi să poată fi acoperită cu pardoseli elastice sau să se poata monta parchet. Practic, o șapă de egalizare tratată cu rășini va trebui să aibă la testul de smulgere o rezistență de minim 1,4 -1,5 N/mm2, pentru ca pe ea să turnăm un autonivelant de bună calitate sau să putem monta parchet masiv de mari dimensiuni.
Nu în ultimul rând, prin aplicarea corectă a rășinilor, se va obține și o barieră de vapori (hidroizolare), dacă șapa grosieră are o umiditate de până la 5% măsurată CM și nu are infiltrații continue de umiditate!

Alegerea tipului de rășină poliuretanică sau epoxidică nu este întâmplătoare!
Rășina poliuretanică se aplică numai pe suport poros, asperizat în prealabil, pentru a-i deschide porii, sau pe suport cu o minimă absorbție (șapă de egalizare pe bază de ciment, sulfat de calciu), deoarece rășina poliuretanică trebuie să penetreze și să îl consolideze în profunzimea lui!

Dacă rășina poliuretanică este dată în exces și băltește la suprafața suportului, în contact cu umiditatea atmosferică spumează, iar stratul de rășină intărit este friabil, cu o foarte slabă rezistență mecanică la smulgere, zgâriere sau abraziune.

Pe o șapă puțin poroasă, nerezistentă mecanic, cu microfisuri, fisuri ori cu suprafața compactă, se va alege o rășină epoxidică bicomponentă, care, aplicată chiar și la o grosime de 1-2 mm, va crea un strat coeziv, rezistent la smulgere, compresiune și hidroizolant.

Dacă șapa de egalizare are pe suprafață și mici fisuri, se va prefera utilizarea rășinii epoxidice în locul celei poliuretanice. Rășina epoxidică este în măsură să închidă și să monolitizeze acele fisuri, în timp ce rășina poliuretanică doar le umple!

Este important de reținut că ambele tipuri de rășini (poliuretanice sau epoxidice) se pot utiliza în egală măsură pe șape cu sistem de încălzire încorporat, dar numai cu rol de consolidare / întărire a suprafeței șapei, și nu cu rol de barieră de vapori (vezi aceste precizări în fișele tehnice ale produselor folosite)!

Rășinile poliuretanice sau epoxidice se aplică de regulă în două straturi, iar aplicarea se face în straturi încrucișate pentru a sigila eventualii pori liberi din șapă. La consolidarea în profunzime a șapei, primul strat de rășină se va aplica într-o cantitate mai mare, sau mai precis cât va „suge” suportul, fără ca rășina să băltească pe suprafața lui. După întărirea rășinii, când pe suprafața suportului se poate merge, se va aplica cel de al doile strat de rășină într-o cantitate de 100 -150 g/ m2. Dacă peste șapa tratată este prevăzută și turnarea de autonivelant, pe cel de-al doilea strat de rășină proaspătă se împrăștie în exces nisip de cuarț uscat cu sort 0,7 - 1,2 mm. După întărirea rășinii și aspirarea nisipului, va rezulta o suprafață rugoasă (punte de aderență) pe care se poate turna în siguranță autonivelantul.

Rășinile poliuretanice din gama Eco Prim PU

Pentru a face diferența între două rășini poliuretanice, de la același producător sau în comparație cu alți producători, există câteva elemente cheie, care vă pot indica diferențele majore dintre produse. Comparați, din fișele tehnice ale produselor, datele despre Densitate (notată ca ”greutate specifică” și Fluiditate (notată ca ”vâscozitate” - mPas). Cu cât un produs este mai fluid, cu atât cifrele respective sunt mai mici, iar produsul va avea o putere mai mare de penetrare/ pătrundere în suport. Cunoscând timpii de întărire / de lucru și de așteptare, vom ști ce termen să comunicăm beneficiarului pentru terminarea lucrării.

Astfel, fără a lucra efectiv cu o anume rășină poliuretanică, verificați în fișa tehnică a produsului următoarele date:

Eco Prim PU 1K, rășină poliuretanică monocomponentă, cu întărire lentă, fără solvenți, cu Vâscozitate de 65 (mPas)- deci extrem de fluidă -, cu foarte mare putere de pătrundere în suport, cu conținut de rășină de 100%, peste care, în timp de 3 zile de la întărire, se poate monta parchet cu toate tipurile de adezivi poliuretanici, epoxipoliuretanici sau silanici.
Date tehnice MAPEI - rășină poliuretanică 1K, cu întărire lentă
 • Greutate specifică (g/cm3): 1,05
 • Umiditate maximă din șapa pe care se va aplica rășina: 5% măsurată CM
 • Vâscozitate Brookfield (mPas): 65 (cu cât acest număr este mai mic, cu atât produsul este mai fluid și va avea o capacitate mai mare de penetrare în suport!)
 • Conținut de corp solid: 100%
 • Nu mai este lipicioasă: după 4-5 ore 
 • Pietonabilă la trafic ușor: după 9-10 ore
 • Timp pentru întărire completă: 24 ore
 • Timp de așteptare între straturi: minim 3 ore, maxim 24 ore 
 • Timp de așteptare pentru lipire cu adeziv direct pe rășină: minim 2 ore, maxim 72 ore
 • Timp minim de așteptare, până la aplicarea altor acoperiri (autonivelant), dacă pe rășină a fost împrăștiat nisip de cuarț: 36 ore

Eco Prim PU 1K Turbo, rășină poliuretanică monocomponentă, cu întărire rapidă, fără solvenți, cu Vâscozitate de 300 (mPas), deci mai vârtoasă, cu o bună putere de pătrundere în suport, cu conținut de rășină de 100%, peste care în timp de 2 ore după aplicare se poate monta parchet sau, dacă pe rășină s-a împrăștiat nisip de cuarț, se poate turna șapă autonivelantă!
Date tehnice MAPEI - rășină poliuretanică 1K, cu întărire rapidă
 • Greutate specifică (g/cm3): 1,20
 • Umiditate maximă din șapa pe care se va aplica rășina: 5% măsurată CM
 • Vâscozitate Brookfield (mPas): 300 (produsul este mai puțin lichid decât prima variantă; atenție: suportul se șlefuiește pentru deschiderea porilor!) 
 • Conținut de corp solid: 100%
 • Timpul de peliculizare: 30-40 minute
 • Pietonabilă la trafic ușor: după 60 minute
 • Timp pentru întărire completă: 2 ore
 • Timp de așteptare între straturi: minim 40 minute, maxim 2 ore
 • Timp de așteptare pentru lipire cu adeziv direct pe rășină: minim 2 ore, maxim 24 ore
 • Timp minim de așteptare, până la aplicarea altor acoperiri (autonivelant), dacă pe rășină a fost împrăștiat nisip de cuarț: 2 ore

MAPEI România este în măsură să va ofera o gamă completă de produse specializate, care se constituie în sisteme performante pentru montarea pardoselilor din lemn și a acoperirilor elastice. Materialele sunt accesibile pe tot cuprinsul țării și pe toată durata anului. MAPEI România asigură asistență tehnică și îndrumarea specialiștilor care lucrează în acest sector.

Echipa MAPEI România
www.mapei.ro

Sisteme profesionale pentru pardoseli