Recomandări privind umidificarea încăperilor

Parchet » Parchet | 28 februarie 2012
Periodic, umiditatea aerului scade sub limite normale, efectele fiind resimţite inclusiv de piesele din lemn aflate în locuinţele nostre, fie că este vorba de parchet, mobilier sau tâmplărie. Înainte de a alege umidificatorul corect, e bine să fim informaţi cu privire la eficienţa acestor aparate, metodele de dezinfecţie ale apei, consum etc.

Cum poate fi adus aerul la o umiditate normală într-un mod igienic şi sigur?

Cele mai recomandate sunt umidificatoarele cu „sistem de evaporare activ“. Există două variante:
1. Apa este condusă cu ajutorul unei pompe în partea de sus a umidificatorului. Picăturile de apă se preling de-a lungul unui filtru, ajungând înapoi în recipientul pentru apă. Un ventilator trece aerul uscat prin acest traseu al apei, rezultatul fiind atât un aer umidificat optim cât şi o absorbţie însemnată a prafului. Acest proces este folosit la modelele PH 27 si WDB 500.
2. Al doilea procedeu de „evaporare activă“ constă într-un filtru care îmbracă un tambur rotativ umidificator-soldec(comparabil cu roata unei mori). Motorul tamburului va roti filtrul prin apa din recipientul umidificatorului, ventilatorul absorbind totodată aerul uscat şi trecându-l peste suprafaţa umedă a filtrului, pentru a fi eliminat în încăpere cu umiditate crescută. Modele: WDB 450 şi WDB 600.
Consumul de energie electrică este des neglijat de beneficiari. Umidificatorul model WDB 600 are un consum scăzut de energie electrică, de numai
64 Watt (aprox. consumul unui bec). Cele mai multe modele de umidificatoare necesită circa 400 - 500 Watt.

Nivelul de zgomot:

Capacitatea de umidificare depinde de suprafeţele care intră în contact cu apa şi de cum este dimensionat ventilatorul umidificatorului. Un ventilator de capacitate scăzută reuşeşte să elimine în aer o cantitate redusă de umiditate. De aceea, umidificatoarele casnice sunt destinate umidificării încăperilor mici sau medii.
Pentru a obţine un amestec de aer umed și o recirculare optimă a aerului, umidificatorul va lucra în intervalul de zgomot necesar acestei recirculări.
În vederea păstrării unui nivel de zgomot cât mai scăzut, umidificatoarele echipate cu lampă UV sunt prevăzute cu mai multe trepte de turaţie a ventilatorului.

Cum putem evita apariţia legionellelor și altor elemente patogene în recipientele  umidificatoarelor? Există metode eficiente pentru a evita răspândirea lor?

Este important să conştientizăm că în cuvele umidificatoarelor se dezvoltă bacterii şi viruşi. Cele mai eficiente metode de dezinfectare: creşterea temperaturii peste 70 °C sau aportul de raze ultraviolete în apa umidificatoarelor (cf. normelor sanitare din Germania). Deoarece încălzirea apei în recipientele umidificatoarelor este greu se realizat (implicând costuri enorme ale curentului şi efecte adverse), experţii în domeniul sănătăţii recomandă utilizarea lămpilor cu lumină ultravioletă.

Ce înseamnă lumină ultravioletă (UV)?

bacteriiLungimea de undă a razelor UV este capabilă să descompună şi să distrugă structura celulară a virusurilor şi bacteriilor. Spre deosebire de alte metode de dezinfectare (precum clorul), această variantă este inodoră (nu emană mirosuri neplăcute).

Există alternative la dezinfectarea apei folosind lampa UV?

Nu există o metodă de sterilizare asemănătoare. Substanţele chimice folosite la dezinfectare, precum clorul, au dezavantaje considerabile şi afectează aparatul respirator. O unitate UV acţionează împotriva a 10.000 de microorganisme!

Dacă rosturile dintre elementele parchetului s-au mărit considerabil, Soldec vă oferă posibilitatea închirierii sau cumpărării direct din stoc a umidificatoarelor. Cu ajutorul acestor dispozitive corect alese, parchetul îşi revine în 2-3 săptămâni.
Sisteme profesionale pentru pardoseli