Recondiționare parchet masiv - Cercul Militar Brașov

Parchet » Parchet | 28 februarie 2012
Rămânând în domeniul arhitecturii militare, vă prezentăm o lucrare migăloasă de restaurare a parchetului masiv de stejar existent în clădirea Cercului militar din Brașov.

Conceput de arhitectul Constantin Iotzu în perioada interbelică drept o sinteză a abordării moderne cu stilul romanesc din primele decenii ale secolului XX, clădirea Cercului Militar din Brașov are statut de monument istoric și de aceea lucrările de restaurare au reclamat în mod deosebit atenție, migală și pricepere. Cea mai mare parte a intervenției s-a realizat în Sala Coloanelor, în suprafață de peste 500 mp și  beneficiind de o arhitectură și finisaje deosebite, parchetul existent aici fiind din stejar.

Situația de pornire

Parchetul existent în clădire nu era cel original interbelic, fiind montat la sfârsitul anilor 50, prin prindere în cuie pe dușumea oarbă, aceasta din urmă așezată pe umplutură de zgură.
In principala sală a clădirii, cea a Coloanelor, lucrările de recondiționare a parchetului erau imperativ necesare în urma unei inundații parțiale cauzate de spargerea unui calorifer. În plus, existau multe zone de parchet desprins, rupt sau complet deteriorat.

Soluția tehnică

După o analiză tehnică succintă a stării parchetului existent și tinând cont de faptul că Sala Coloanelor nu se putea elibera pentru un timp îndelungat, necesar unei operații de înlocuire completă a suportului existent și a pardoselii, s-a optat pentru adoptarea unei soluții de compromis, constând în repararea și recondiționarea parchetului din lemn masiv.

Restaurarea

Din suprafața totală de peste 500 m² a Sălii Coloanelor au fost înlocuiți aproximativ 110 m² de parchet. Desigur, în zonele în care se impunea schimbarea parchetului a fost înlocuită respectiv consolidată în prealabil dușumeaua oarbă. Ulterior, suprafața a fost recondiționată, rașchetată și lăcuită.
Merită remarcat  modul în care s-a rezolvat restaurarea modelulului brâului central și lateral, executat inițial din lemn de nuc, dar înlocuit parțial cu stejar în decursul repetatelor intervenții și  de reparații anterioare – acesta a fost adus la nuanța potrivită prin băițuire.
Cât privește durata de execuție a lucrărilor, aceasta reprezintă o reușită a  montatorilor (firma LG PARQUET din Brașov): cele două echipe implicate (6 persoane la restaurare și tot 6 la recondiționare lucrând în total trei săptămâni și izbutind astfel să se încadreze în timpul disponibil bugetat pentru această intervenție.
Sisteme profesionale pentru pardoseli