Bona

ULTIMELE STIRI

Acord de cooperare intre Federatia Maghiara de Atletism si Conica AG

Compania elvetiana Conica, unul dintre principalii producato...

Participă la BIFE-SIM 2020!

ROMEXPO, în parteneriat strategic cu Asociația Producător...

Participă și tu la manifestările expoziționale home & deco ale anului 2020

În perioada 2 – 5 aprilie 2020, în cadrul Centrului Expo...

BIFE-SIM dezvăluie tendințele 2019/2020 în mobilier și design interior!

BIFE-SIM 2019, târg internațional de mobilă, echipamente ...

Compania Elis Pavaje lansează un concept estetic de design exterior

Amenajarea curții și grădinii a devenit în zilele noastr...

Sketch to Reality Awards

Sketch to Reality Awards este o competitie adresata oricarui...

Renovare amplă – pardoseli din lemn interbelice

Finisaje si intretinere » Finisaje si intretinere | 21 ianuarie 2020

 

În ultimul timp se constată un trend ascendent al renovărilor clădirilor vechi din București și nu numai, care poate fi observat printr-o simplă plimbare pe jos. Aproape pe fiecare stradă există măcar o casă în ample lucrări de renovare. Acest fapt nu poate decât să ne bucure pentru că efectiv se salvează de la dispariție unele clădiri superbe care au fost zeci de ani abandonate și abuzate de diverși locatari fără nicio prețuire pentru valoarea spațiului pe care-l ocupau. Vă prezentăm în articolul de față un atare caz de renovare amplă cu accent desigur pe pardoseli, recte parchet din lemn original dar aflat într-o stare foarte deteriorată. Considerăm relevant acest caz din măcar aceste două motive: (1) am avut ocazia de a urmări lucrările de la început și (2) parchetul existent în apartamentul respectiv a putut fi salvat doar într-o singură cameră, în celelalte impunându-se îndepărtarea celui existent și montarea altuia nou.

 

Mai poate fi salvat?

Majoritatea beneficiarilor unor atare lucrări își pun această întrebare la început. E și firesc, de cele mai multe ori aspectul pardoselii este jalnic și mulți se gândesc deja la înlocuire. Totuși, există mari avantaje în păstrarea unui asemenea parchet, atât de ordin estetic cât și funcțional.

Din perspectiva estetică, un lemn nobil și vechi, dacă se reușește renovarea lui, dă accente cromatice și de tonalitate aproape imposibil de reprodus prin înlocuire. Mai ales la casele vechi, impresia de vintage, de armonie poate face diferența. Și există cum spuneam tot mai mulți beneficiari care să-și dorească acest lucru. Paradoxal, cele mai fericite cazuri sunt acelea când foștii locatari au avut covoare sau chiar au aplicat peste pardoseala existentă din lemn masiv diferite straturi de laminat, PVC sau renovare mochetă, în felul acesta protejând mecanic foarte eficient parchetul masiv care ne interesează. Tehnic vorbind, un lemn atât de vechi este cu siguranță stabil dimensional și foarte uscat. Logistic apoi, este preferabil să nu îndepărtezi parchetul existent dacă se poate salva. În cazul caselor vechi, mai ales cele care au trecut prin naționalizare, o întrebare pertinentă privește originalitatea pardoselii – este de bună seamă veche, dar e ea și originală? În decurs de zeci de ani au fost desigur mai multe renovări, s-a păstrat oare originalul sau s-a reaplicat?

În cazul nostru, merită amintit că o probă interesantă a vechimii pardoselii a fost descoperită întâmplător, la îndepărtarea plintelor. În spatele acestora s-au găsit fâșii de ziare vechi, unele dintre acestea, prin conținut și chiar datările existente în acele articole, certificau anul edificării clădirii. Aceasta înseamnă că de la montarea inițială a pardoselii nu sa mai intervenit deloc în zona plintei, excluzând astfel posibilitatea ca parchetul în discuție să fie înlocuit în decursul timpului. Iar aceasta este și o notă maximă pentru calitatea cu care se construia atunci.

Nu mereu se pot găsi însă atare indicii, și de aceea trebuie să avem în vedere câteva aspecte, anume – dacă parchetul respectiv se regăsește și în alte încăperi ale casei, dacă dimensiunea lamelelor este aceeași, dacă gradul de uzură este cât de cât același. Se impune și aici o precizare – de multe ori destinația originală a încăperilor a fost schimbată prin împărțirea apartamentelor mari în unități locative mai mici, sport național în anii naționalizării. Astfel, în cazul prezentat de noi există un parchet foarte umflat și deteriorat în bucătărie - dar în planurile originale actuala bucătărie nu avea această destinație, ci era camera doicii copiilor, deci spațiu de locuit și nu dependință.

În esență, o pardoseală din lemn se poate salva destul de ușor dacă deteriorările sunt doar de suprafață, îndepărtabile prin rașchetare. Dacă sunt de profunzime, adică lemnul e umflat, dacă prezintă denivelări din suport, dacă e putred sau chiar prăbușit în unele zone, salvarea parchetului merită doar dacă beneficiarul își asumă costuri serioase de restaurare profesională sau dacă imobilul e unul cu o valoare de piață sau / și sentimentală care face orice atare calculații mercantile superflue.

 

Situația de pornire

Apartamentul în discuție dispunea de parchet din stejar masiv, montat în model brăduț, în camere și, așa cum am amintit, în bucătărie. Din cauza schimbării destinației spațiilor de locuit, prin parchetul camerei fuseseră trase instalații, acesta fiind îndepărtat pe o porțiune de circa 40 centimetri lățime pe toată latura camerei. În plus, prezenta infiltrații serioase în zona adicentă balconului. Astfel, singurul loc în care se putea spera la o recondiționare a parchetului masiv din stejar era sufrageria, dar și acolo cel puțin vizual starea lemnului era jalnică. Nu au fost defel de ajutor nici lucrările de zugrăveală și refacere a plafonului deteriorat, toate aceste operațiuni murdărind și mai mult parchetul în discuție. În plus, pe colțul încăperii fusese cândva montată o sobă, evident o intervenție ulterioară deoarece aceasta fusese amplasată pe parchet, deci era de dată mai recentă decât clădirea. În zona acestei sobe, pe parchet existau câteva puncte de negru intens, cauzate de degajări termice punctuale repetate. După îndepărtarea destul de anevoioasă a sobei și verificarea stării pardoselii, s-a decis să se încerce restaurarea ei. Câteva considerente avute în vedere la luarea acestei decizii: planeitatea pardoselii, deși murdar și zgâriat, parchetul nu suna a gol, era drept, nu avea lamele ciobite grav sau incomplete.

 

Răbdare la șlefuire și un lac premium

Pardoseala a fost rașchetată de câteva ori cu mașina de câmp, acționând întâi pe diagonala fibrei apoi pe lungime. S-a acționat fără grabă, iar după fiecare operațiune parchetul a început să-și dezvăluie frumusețea. În zonele de margini și sub calorifere s-a acționat cu mașina specială de șlefuit margini. Pentru că se preconiza un trafic destul de intens, beneficiarii au ales să sigilezee cu un lac calitativ, deși au cochetat inițial cu ideea uleierii parchetului. După repetatele operațiuni de șlefuire, parchetul fost chituit și lăsat așa peste weekend, după care a fost reșlefuit, aspirat și lăcuit. Plinta a fost îndepărtată deoarece era incompletă și era greu de realizat un model echivalent. De aceea, arhitectul a sugerat alegerea uneia în nuanță contrastantă cu parchetul, dar în ton cu elementele din lemn existente în apartament – pervazele ferestrelor, ancadramentele caloriferelor, ornamentele ușilor și lambriurile. Aceste elemente din lemn, originale, erau băițuite într-o nuanță foarte închisă și făceau un contrast reușit cu restul amenajarii în tonuri deschise.

 

Aplicare parchet pe mozaic existent

În camerele de serviciu ale apartamentului nu există parchet ci o dușumea din rășinoase destul de deteriorată la momentul actual. Totuși, dorind să modernizeze spațiul, beneficiarii au optat pentru aplicarea de parchet masiv, tot stejar, și în aceste camere mai mici, respectiv pe hol. Înaintea aplicării par chetului propriu-zis, mozaicul în discuție a fost curățat bine de orice resturi de material de la renovarea pereților, aspirat și spălat și lăsat să se usuce până a doua zi. După reaspirare, s-a aplicat o rășină cu rol de legare a prafului și de asigurare a prizei în vederea montării pardoselii din lemn.

Sisteme profesionale pentru pardoseli