Renovarea unei case vechi

Suport si adezivi » Pardoseli uscate | 20 decembrie 2012

Renovarea unei case vechi

Pardoseli flotanteO casă superbă din București, amplasată într-o zonă cu aer de început de secol XX, a avut nevoie de o renovare radicală, iar beneficiarul a ales pentru pardoseli un sistem uscat de la Knauf, cu atât mai mult cu cât în mansardă a optat pentru încălzire în pardoseală. Este vorba despre o mansardă spațioasă, perfect izolată spre exterior cu vată minerală și cu lemnăria lăsată aparentă. Așa cum am menționat, a fost montat un sistem de încălzire în pardoseală cu apă ca agent termic, instalația fiind încastrată în polistiren și optimizată cu placă de aluminiu pe întreaga suprafață, pentru uniformizarea transferului termic. Atât sistemul de încălzire în pardoseală, cât și pardoselile uscate (cu o conductivitate termică de 0,29 W/mpK), sunt concepute inclusiv pentru planșee din grinzi de lemn, așa cum a fost cazul pentru utilizarea de față.

Lucrarea avansează rapid: o suprafață de 100 mp poate fi acoperită de o echipă de 4 oameni în maximum două zile, plus organizarea de șantier. Deasupra se poate veni cu orice strat final (parchet, gresie etc.), în cazul de față potrivit încălzirii prin pardoseală.

Etapele lucrării  1. Perimetral, se aplică o bandă fonoizolantă din vată minerală. Apoi, se așează primul rând de plăci, una lângă alta, începându-se din partea opusă ușii, dintr-un colț. Când este nevoie, plăcile se debitează cu ajutorul unui ferăstrău pendular.
  2. În vederea unei amplasări întrețesute a plăcilor din cel de-al doilea strat, se marchează liniile pentru marginile acestora. Centrul plăcii superioare se suprapune peste punctul de întâlnire al celor 4 colțuri ale plăcilor din stratul inferior. Apoi, se prepară adezivul pentru lipire, care este aplicat progresiv în zonele unde vor fi așezate plăcile. Imediat după aceea se trece la așezarea plăcilor respective.
  3. Se fixează prima placă în șuruburi, după o schemă prestabilită, astfel încât cele două straturi să formeze un corp compact. Se continuă în acest mod până la acoperirea întregii suprafețe, cu completările din plăci debitate. Rosturile se chituiesc cu același material folosit ca adeziv (se usucă în circa 4 ore). La final, se decupează și se îndepărtează surplusul de bandă fonoizolantă.

Knauf Vidifloor 135

Sistemul de pardoseli uscate Knauf Vidifloor 135 este format din două straturi de plăci din ipsos armat cu fibre celulozice, cu grosime de 10 mm sau 12,5 mm fiecare și dimensiuni 1.500 x 1.000 mm. Acestea sunt montate cu rosturi decalate, după un sistem
propriu, lipite între ele pe șantier cu adeziv dedicat Knauf Aqualine, Knauf Systemkleber sau Knauf Uniflott și prinse în șuruburi speciale.
Atunci când sistemul nu este montat peste încălzire în pardoseală, se recomandă fie folosirea argilei expandate ca strat inferior, pentru nivelare și fonoizolare, fie polistiren expandat cu densitatea 20 kg/mc sau vată minerală de înaltă densitate. În cazul unui substrat din lemn (scândură), argila expandată este așezată peste un strat de carton sau folie din polietilenă. Unde stratul de argilă depășește 10 cm grosime, se va introduce un material de separație (gips-carton sau OSB).

Avantajele unui sistem Knauf Vidifloor
  • este un montaj uscat, care nu mai necesită șapă umedă;
  • se execută rapid, cu scule obișnuite, fără mari pregătiri de șantier, Knauf putând furniza o soluție personalizată, cu toate accesoriile necesare unei lucrări speciale;
  • are o greutate relativ mică, poate prelua fără probleme anumite sarcini mecanice și rigidizează întregul ansamblu, ceea ce îl face potrivit structurii pe grinzi;
  • rezistența la scaunul cu rotile este garantată fără a mai fi nevoie de straturi suplimentare;
  • se poate monta inclusiv în spații umede, cu o emulsie hidroizolantă Knauf Flächendicht;
  • datorită materialelor componente, panourile sunt rezistente la foc și umiditate, iar rezultatul final este un strat natural, cald, netoxic și cu proprietatea de a permite transferul de vapori.

Knauf Gips
City Gate Building – South Tower
Pia]a Presei Libere nr. 3-5 Bucure[ti
Tel.: +40 21 650 0040; Fax: +40 21 650 0048
www.knauf.ro

Sisteme profesionale pentru pardoseli