RESURSE – construind responsabil, Anuala de Arhitectură București 2017

Pardoseli » Evenimente | 18 iunie 2017

Anuala de arhitectura 2017, Bucuresti

Anuala de Arhitectură București 2017 a ajuns la ediția a XV-a și este organizată, ca de fiecare dată, de Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România. Tema acestei ediții este ”RESURSE – construind responsabil”, iar manifestarea se desfășoară în două perioade ale anului: 29 mai - 30 iunie 2017 și 6 octombrie – 10 decembrie 2017, în spațiul public al Capitalei. Revista noastră va fi prezentă la acest eveniment, fiind distribuită gratuit participanților la evenimente.

 

Concursul AAB2017, eveniment de maximă importanță pentru lumea arhitecților, se desfășoară între 29 mai (termenul limită pentru predarea online a proiectelor) și gala de premiere, care este prevăzută pentru data de 22 iunie 2017. Între cele două date, se face preselecția proiectelor (6 – 8 iunie) și jurizarea efectivă (11 - 21 iunie 2017).

Gala de premiere și deschiderea expoziției de proiecte a Anualei de Arhitectură București 2017 vor avea loc joi, 22 iunie 2017, ora 18:30, la noul sediu al Filialei București a Ordinului Arhitecților din România, pe strada Sfântul Constantin nr. 32, Sector 1, București.

 

Secțiunile premiilor de arhitectură

1.      Arhitectura locuinței

2.      Arhitectură civică și corporate

3.      Arhitectură și restaurare

4.      Arhitectură, conversie și reabilitare

5.      Arhitectura spațiului interior

6.      Cercetări și viziuni prin arhitectură, cu 3 categorii

- intervenții și experimente de arhitectură

- carte de arhitectură

- diplomă de arhitectură

 

Juriul este format din arhitecți de prestigiu din țară și străinătate:

·         Pentru primele 5 secțiuni: Arh. Alexandru Beldiman (România) - Președintele Juriului, Arh. Pierre Hebbelinck (Belgia), Arh. Dean Lah ( Slovenia), Arh. Ivan Kroupa (Cehia) și Arh. Köllő Miklós (România).

·         Pentru secțiunea a VI-a, cu cele 3 categorii: Arh. Georgică Mitrache (România) – Președintele Juriului, Arh. Oana Simionescu(România), Arh. Tiberiu Bucșă (România).

 

În cadrul Anualei de Arhitectură se vor acorda de asemenea Premiul Președintelui Filialei OAR București, respectiv Premiul Beneficiarului de Arhitectură – acesta din urmă vizând buna comunicare arhitect – client.

Premiile Publicului vor fi atribuite în luna decembrie 2017, prin intermediul evenimentului ”Arhitecturi pe bicicletă” (desfășurat în octombrie) și a votului online al proiectelor pe site-ul www.anuală.ro. Evenimentul „Arhitecturi pe bicicletă” este realizat pentru a încuraja atât programul de mobilitate urbană, cât și realizarea unor trasee ghidate de arhitectură contemporană în București, adresate publicului larg, folosind bicicleta. La sfârșitul fiecărui traseu, vizitatorii vor fi invitați să voteze obiectivele preferate. Votul online va reprezenta numărul de accesări pe www.anuală.ro, însumat cu numărul de like-uri al proiectelor.

 

Etapa I (29 mai – 30 iunie 2017)

·         Premierea concursului de arhitectură

·         Conferințele „Resurse” cu prezentările juriului de arhitectură

·         Expoziții și evenimente conexe: Expoziția I’M UAU (proiect al UAUIM), Serile de film Urban Eye, lansări de carte și altele;

 

 Etapa II (6 octombrie – 10 decembrie 2017)

·         Arhitecturi pe bicicletă - trasee ghidate de arhitectură;

·         Itinerarea Anualei de Arhitectură 2017 prin cartierele bucureștene;

·         Decernarea Premiilor Publicului în cadrul Serii de Jazz pentru Arhitecți și lansarea Triplului Catalog AAB2015, AAB2016, AAB2017.

 

„Anuala de Arhitectură București 2017 militează pentru o arhitectură responsabilă, o arhitectură de utilitate publică sensibilă la ideea de context, de loc și comunitate. Cum reutilizăm ce deja avem, cum protejăm și revalorificăm ceea ce pare abandonat, cum construim acel nou, atent cu ceea ce deja există? Sunt întrebări ale căror răspunsuri posibil de implementat converg către ideea de resurse: ce resurse putem folosi pentru a realiza aceste lucruri.

«Construind responsabil» se extinde către «viețuind responsabil» într-un oraș, într-un spațiu urban ce aparține deopotrivă individului și comunităților. În acest context, AAB2017 lansează două manifeste pentru spațiu public: accesibilizarea întregii expoziții AAB2017 și tururile «Arhitecturi pe bicicletă», prin care obiectivele expuse în cadrul Anualei vor fi vizitate de către publicul larg prin trasee ghidate făcute pe bicicletă. Accesibilizarea expoziției constă în traducerea Braille a tuturor proiectelor selecționate AAB2017. Toate panourile Anualei, fiind orientate către spațiul public, vor avea un display atașat care va transforma textul proiectului scris de fiecare arhitect participant AAB2017. Acțiunea este o premieră în cultura evenimentelor românești de arhitectură, marcând respectul pentru un mod de viață contemporan, comunitar și european”.

Emil Ivănescu, curator AAB2017

 

 

Detalii actualizate puteți obține permanent accesând:

www.anuala.ro

www.facebook.com/anuala.arhitectura

sau scriind peadresa: contact@oar-bucuresti.ro 

 

Sisteme profesionale pentru pardoseli