ROMFRACHT – alegerea fibrelor pentru armarea dispersă a betoanelor

Suport si adezivi » Suport si adezivi | 29 decembrie 2016
Ec. Florin Florian,
Director Departament Fibre, Betoane – Romfracht

Fibre armare

«Ce să folosesc, fibre metalice sau fibre polipropilenă?» - iată o întrebare auzită tot mai des în rândul proiectanţilor sau al beneficiarilor. Alegerea fibrei nu este deloc întâmplătoare şi se realizează în conformitate cu specificaţiile fiecărui proiect în parte. Am constatat că uzitarea fibrelor se face haotic, câteodată la recomandarea „prietenului”, de aceea considerăm că sunt necesare câteva lămuriri.

 

În perioada 16 – 21 ianuarie 2017 compania Romfracht este prezentă la târgul BAU Munchen 2017.Ne puteți vizita în Hall A1, stand 134.

 

Dozajul, tipul și lungimea fibrei

Fibrele se împart în două categorii: structurale și nestructurale. Fibrele structurale au rolul de armare dispersă a betoanelor şi pot fi metalice (precum RFC 45/50; RFC 80/60, RFO 1 x 50 și altele) sau polipropilene (Forta Ferro sau RoFero). Dozajul acestor fibre se realizează de către proiectant sau se pune la dispoziţie de noi ca producători.

Vom menționa că sunt câteva aspecte de care trebuie să ţinem cont. În primul rând, lungimea fibrelor se coroborează întotdeauna cu diametrul agregatelor, mai ales la fibrele de polipropilenă. Astfel, avem relația următoare: lungimea fibrelor = min. 2 x diametrul agregatului.

Apoi, tot în alegerea tipului de fibre, trebuie să aveţi în vedere dacă temperatura de lucru a pardoselii este controlată sau nu, sau dacă dimensiunea rosturilor de dirijare a fisurilor este cumva atipică. Toate acestea duc la modificarea dozajului, a tipului de fibră sau a grosimii betonului pardoselii.

Fibrele nestructurale sunt fibre care se folosesc colateral cu altă armare şi sunt complementare cu armarea dispersă. Aici vorbim despre fibre gen RoWhite (fibre pentru eliminarea microfisurilor) sau fibre pentru suprabetonări, şape sau încălziri în pardoseală - RoNet ori RFO 0.75 x 30 (fibre de medie rezistenţă cu rol de armare dispersă, dar care preiau foarte bine contracţiile termice ale betonului).

RoNetsunt fibre fibrilate, iar cu un dozaj de 0,9 kg sau 1 kg/m3 de beton se realizează atât armarea, cât şi controlul şapei; în cazul suprabetonărilor, 1 kg de fibre este suficient să înlocuiască complet plasa sudată.

Fibrele RoWhite nu ar trebui să lipsească din niciun metru cub de beton. Sunt fibre ieftine, cu efecte durabile în beton (măresc durata de viaţă a acestuia şi cresc în special rezistenţa la impact). În tencuieli clasice, mecanizate sau decorative, sunt folosite de toţi producătorii de materiale tip ”ready mix”.

De asemenea, lungimea fibrelor se alege și în funcție de condiţiile meteo la momentul turnării în betoane pentru pardoseli şi de granulometria agregatelor la tencuieli. Pentru orice aspect particular legat de utilizarea produselor Romfracht vă stăm la dispoziții cu informații specializate și consiliere care vă garantează succesul lucrărilor, dar și costuri sensibil mai mici. Avem o gamă de produse suficient de largă pentru a ne adapta soluția fiecărei situații de șatier, fiecărui tip de beton sau tencuială utilizată.

 

Aplicarea corectă

Armarea dispersă a betoanelor pentru pardoseli industriale este uzuală acum în toată România. Optimizarea costurilor și durata de viață mărită a pardoselilor armate dispers a făcut ca sistemul să fie cunoscut de toți constructorii și majoritatea proiectanților. Pentru a aplica corect o pardoseală armată dispers trebuie să ținem cont de mai multe variabile ce pot să apară, precum și de specificațiile proiectului.

·        Pregătirea solului este una dintre cele mai importante etape în aplicarea pardoseliilor. Nu este ceva neobișnuit, doar că trebuie bine determinat gradul de compactare și tipul de agregate folosite la compactare. Toate acestea infuențează determinarea tipului de beton, dozajul de fibre și grosimea pardoselii.

·        Aplicarea foliei de separație după pregătirea stratului suport este necesară, și are un rol major cel puțin până la intrarea în priză a betonului. Este important să avem o suprapunere de minim 10 %, iar gradul de acoperire al foliei să fie cât mai mare. Folia produsă de noi are un grad de acoperire de circa 15 mp/kg, ceea ce duce la economii și la acest capitol.

·        Aplicarea benzii perimetrale se face pe tot perimetrul pardoselii, precum și în jurul stâlpilor, pentru a ne asigura că pardoseala rămâne flotantă.

·        Alegerea betonului, tipului de fibre, precum și a dozajului de fibre se face în funcție de încărcările la care o să fie supusă pardoseala, cum ar fi: încarcări pe picior de raft, încărcări uniform distribuite, încărcări dinamice etc.. Toate acestea, coroborate cu pregătirea solului, duc la calculul de dozaj în care optimizăm grosimea pardoselii, tipul de beton, cantitatea și tipul de fibre ce urmează a fi folosit. Noi punem la dispoziția clienților noștri această calculație, precum și întreg sistemul de aplicare a pardoselii. În prezent producem atât fibre metalice RFC sau RFO, în toată gama, cât și fibre de polipropilenă RoFero ( fibre structurale), RoNet ( fibre pentru șape și suprabetonări), RoWhite (fibre pentru eliminarea microfisurilor).

·        Aplicarea durificatorului de suprafață este importantă. Cu cât clasa betonului este mai mare, cu atât capacitatea lui de a îngloba nisipul cuarțos este mai mică  - este bine de știut acest lucru. În mod uzual este nevoie de 4 kg de Romcuartz pe metru pătrat pentru a avea o acoperire bună. Momentul în care se intervine cu cuarțul este foarte important, la fel ca și metodele de elicopterizare.

·        Aplicarea sigilantului: imediat după dispariția apei de pe beton, este important să aplicăm un sigilant, iar noi comercializăm unul din cele mai performante produse în domeniu. RoSealant este un sigilant performant ce se pretează atât la interior, cât și la exterior, pe betoane crude sau betoane vechi. Acesta îmbunătățește performanțele betonului, cât și durata lui de viață, chiar și în cazul agresiunii saline. Pentru betoanele amprentate este excelent, deoarece le mărește considerabil durata de viață.

·        Tăierea rosturilor: în conformitate cu calculația de dozaj și în funcție de geometria spațiului acoperit cu beton, se stabilește dimensiunea dalajului. Este importantă aplicarea imediată a unui șnur PVC cu formă de brăduț, pentru a proteja muchiile rosturilor. La 30 de zile după aceasta, se poate aplica mastic RoFlex.

 

Se înţelege că toate recomandările făcute de noi au ca bază ani de cercetare şi deosebit de multe încercări de laborator. Suntem mândri de proiectele noastre realizate în întreaga lume - în aproape toată Europa, dar şi în ţări precum Israel, Madagascar sau alte state africane. Produsele Romfracht sunt cunoscute pe plan mondial, prezenţa noastră la târgurile de profil cum ar fi Big 5 Dubai sau BAU Münich - Germania aducându-ne, de fiecare dată, noi provocări și satisfacții. Suntem mereu în trend, conectaţi la tot ceea ce este nou în domeniul betoanelor armate cu fibre, aducem în permanenţă inovaţii şi soluţii moderne pentru constructori şi ne implicăm în realizarea de proiecte oferind know-how-ul aferent.

 

Romfracht SRL
E-mail: florin.florian@romfracht.com
Tel. direct: 004031.403.08.92

 

Sisteme profesionale pentru pardoseli