Romfracht: Armarea dispersă cu fibre din polipropilenă sau fibre metalice a pardoselilor, șapelor, încălzirilor în pardoseală

Suport si adezivi » Suport si adezivi | 11 iunie 2019

 

În ultima perioadă se dorește înlocuirea fierului în structurile complexe, cum ar fi cele din industria auto, unde se poate vorbi de o revoluție în domeniu prin înlocuirea tablei sau a altor componente, care până acum erau din oțel, cu materiale de generație nouă, precum fibra de carbon sau polipropilenă. Și în domeniul costrucțiilor putem vorbi de același fenomen. Echipa de ingineri de laRomfracht a scos pe piață fibrele din polipropilenă pentru armare dispersă RoFero. Sunt fibre structurale de înaltă performanță, certificate CE conform SR EN 14889-2/2007.

 

Munca de cercetare în acest domeniu este laborioasă și a necesitat foarte mult timp și resurse. Pentru a ajunge la performanțele fibrei RoFero a fost nevoie de circa doi ani, iar eforturile au fost consistente atât din punct de vedere uman, cât și financiar. Producerea acestei fibre a necesitat utilaje de înaltă performanță, care pe perioada elaborării rețetelor nu au produs decât loturi experimentale.

Testele de laborator arată că fibrele sunt deosebit de performante și, pentru prima dată în România, a fost atins la un beton C 20/25 cu 2,5 kg fibre RoFero: CMOD 0.5 – fR, j = 3.5; CMOD 1.5- fR, j = 1.6; CMOD 2.5 – fR, j = 1.3; CMOD 3.5 – fR, j = 1.2 . Nu face decât să ne bucure că putem pune la dispoziție constructorilor români fibrele RoFero la parametri net superiori.

Pe lângă performanțele în armarea dispersă, venim și cu prețuri competitive. Aici trebuie să luăm în considerare că ne situăm sub prețul altor competitori din domeniu, deși calitatea fibrelor este net superioară. Faptul că le producem în România, după rețeta dezvoltată în laboratorul nostru de cercetare, duce la posibilitatea de a avea prețuri reale și accesibile. Fibrele RoFero sunt disponibile în saci de hârtie de 500 grame pentru a ușura dozajul, iar lungimile sunt disponibile de 38 mm și 54 mm (lungimea se alege în funcție de agregatele folosite în beton).

Dozajul fibrelor se face simplu în betonieră, cu circa 7 minute de malaxare, sau în stația de betoane. Pentru lucrări mici, unde betonul se face la fața locului în betoniera mică, fibrele se adaugă o dată cu agregatele (este bine să specificați stației de betoane că lucrați cu fibre pentru a adăuga un fluidizant). Dozajul, dacă nu este recomandat anume de un proiectant, sau proiectantul nu știe să îl calculeze, departamentul nostru tehnic pune la dispoziție calculul de dozaj după specificațiile fiecărui proiect, în funcție de caracteristicile stratului suport, încărcări pe picior de raft, încărcări dinamice, încărcări statice, încărcări liniare sau orice alte specificații are proiectul dumneavoastră.   

Binențeles că fibrele RoFero armează dispers, dar ar fi indicată adăugarea a 300 grame /metru cub de fibre RoWhite. Aceste fibre sunt pentru eliminarea microfisurilor și au un rol important în realizarea unei pardoseli impecabile. Atenție: dozajul de 300 grame /metru cub este doar pentru folosirea lor împreună cu RoFero. Orice altă aplicație necesită 600 grame.

Fibrele RoNet au fost create anume pentru armarea șapelor sau încălziri în pardoseală. Acest tip de fibre fibrilate preiau eforturile ce apar din încărcări, precum și contracțiile ce apar datorită diferențelor termice. Consumurile sunt mici, iar costurile nesemnificative față de performațele pe care fibrele RoNet le conferă betoanelor.

Fibrele RoWhite sunt cele mai uzitate fibre în lume, ele fiind ca un aditiv pentru a controla contracția inițială a betonului și pentru a elimina apariția microfisurilor. Sunt fibre cu o densitate mare pe kilogram și astfel pot să crească vâscozitatea betonului. Dozajele sunt mici: 600 de grame pe metru cub de beton.

La fibrele metalice RFC 45/50 sau RFC 80/60 suntem în trend și punem la dispoziție calcule de dozaj, în acord cu Technical Report 34  (Fourth Edition). Suntem mândri să anunțăm că fibrele sunt marcă înregistrată Romfracht.

Ar trebui să ne mândrim cu ”Made in România”!

 

Romfracht SRL

Tel.: +40.21.256.12.08

E-mail: office@romfracht.com

Sisteme profesionale pentru pardoseli