Romfracht: fibre pentru armarea dispersă a betoanelor

Suport si adezivi » Suport si adezivi | 14 octombrie 2016

Ec. Florin Florian,

Director Departament Fibre, Betoane – Romfracht

 

Compania noastră a devenit un jucător important pe piața fibrelor pentru armare dispersă. Acum, când producem toate tipurile importante de fibre, venim și cu prețuri de producător în sprijinul constructorilor și beneficiarilor din România și nu numai.


Utilaj Romfracht
 

Fibre pentru orice tip de beton, cu orice destinație

Dacă până de curând firmele din România se orientau către țările cu vechime în producția de fibre de polipropilenă, iată că apariția unui producător local este binevenită. Cel mai important lucru este că, având la rândul nostru tradiție și experiență în domeniul armării disperse a betoanelor cu fibre,oferim clienților noștri nu doar fibrele, ci și consultanța necesară în alegerea tipului de fibre, conform proiectului, precum și în alegerea dozajului optim pentru a diminua eventualele costuri inutile.

Un alt beneficiu este calitatea. Toate fibrele produse de noi, fie metalice, fie din polipropilenă, sunt certificate CE și testate în laboratoare agrementate. Gama noastra de fibre este completă, incluzând fibre specifice fiecărui tip de aplicație:

·        Fibre metalice cu ciocuri – RFC (domeniu de utilizare: armare structurală dispersă a betoanelor)

·        Fibre metalice ondulate – RFO (domeniu de utilizare: armare structurală dispersă a betoanelor)

·        Fibre de înaltă rezistență din polipropilenă – RoFero (domeniu de utilizare: armare structurală dispersă a betoanelor)

·        Fibre fibrilate de clasa medie din polipropilenă – RoNet (domeniu de utilizare: armare structurală a șapelor)

·        Fibre monofilament din polipropilenă – RoWhite (domeniu de utilizare: se adresează tuturor grupelor de betoane, pentru combaterea microfisurilor și creșterea rezistenței la foc).

 

Toate etapele sunt importante

Armarea dispersă a betoanelor pentru pardoseli industriale este uzuală acum în toată România. Optimizarea costurilor și durata de viață mărită a pardoselilor armate dispers a făcut ca sistemul să fie cunoscut de toți constructorii și majoritatea proiectanților. Pentru a aplica corect o pardoseală armată dispers trebuie să ținem cont de mai multe variabile ce pot să apară, precum și de specificațiile proiectului.

·        Pregătirea solului este una dintre cele mai importante etape în aplicarea pardoseliilor. Nu este ceva neobișnuit, doar că trebuie bine determinat gradul de compactare și tipul de agregate folosite la compactare. Toate acestea infuențează determinarea tipului de beton, dozajul de fibre și grosimea pardoselii.

·        Aplicarea foliei de separație după pregătirea stratului suport este necesară, și are un rol major cel puțin până la intrarea în priză a betonului. Este important să avem o suprapunere de minim 10 %, iar gradul de acoperire al foliei să fie cât mai mare. Folia produsă de noi are un grad de acoperire de circa 15 mp/kg, ceea ce duce la economii și la acest capitol.

·        Aplicarea benzii perimetrale se face pe tot perimetrul pardoselii, precum și în jurul stâlpilor, pentru a ne asigura că pardoseala rămâne flotantă.

·        Alegerea betonului, tipului de fibre, precum și a dozajului de fibre se face în funcție de încărcările la care o să fie supusă pardoseala, cum ar fi: încarcări pe picior de raft, încărcări uniform distribuite, încărcări dinamice etc.. Toate acestea, coroborate cu pregătirea solului, duc la calculul de dozaj în care optimizăm grosimea pardoselii, tipul de beton, cantitatea și tipul de fibre ce urmează a fi folosit. Noi punem la dispoziția clienților noștri această calculație, precum și întreg sistemul de aplicare a pardoselii. În prezent producem atât fibre metalice RFC sau RFO, în toată gama, cât și fibre de polipropilenă RoFero ( fibre structurale), RoNet ( fibre pentru șape și suprabetonări), RoWhite (fibre pentru eliminarea microfisurilor).

·        Aplicarea durificatorului de suprafață este importantă. Cu cât clasa betonului este mai mare, cu atât capacitatea lui de a îngloba nisipul cuarțos este mai mică  - este bine de știut acest lucru. În mod uzual este nevoie de 4 kg de Romcuartz pe metru pătrat pentru a avea o acoperire bună. Momentul în care se intervine cu cuarțul este foarte important, la fel ca și metodele de elicopterizare.

·        Aplicarea sigilanului: imediat după dispariția apei de pe beton, este important să aplicăm un sigilant, iar noi comercializăm unul din cele mai performante produse în domeniu. RoSealant este un sigilant performant ce se pretează atât la interior, cât și la exterior, pe betoane crude sau betoane vechi. Acesta îmbunătățește performanțele betonului, cât și durata lui de viață, chiar și în cazul agresiunii saline. Pentru betoanele amprentate este excelent, deoarece le mărește considerabil durata de viață.

·        Tăierea rosturilor: în conformitate cu calculația de dozaj și în funcție de geometria spațiului acoperit cu beton, se stabilește dimensiunea dalajului. Este importantă aplicarea imediată a unui șnur PVC cu formă de brăduț, pentru a proteja muchiile rosturilor. La 30 de zile după aceasta, se poate aplica mastic RoFlex.

Pardosela este cea mai importantă parte a unei construcții. Călcați zilnic pe ea și, ca urmare, trebuie să arate impecabil. De aceea, Romfracht echilibrează și potențează betoanele turnate prin calitatea produselor, precum și prin modul de recomandare pentru aplicarea lor. Noi întotdeauna recomandăm mixarea fibrelor, pe baza unei expertize consistente; de 17 ani studiem atent comportamentul fibrelor în betoane și putem zice că suntem specialiști în domeniu.

 

Armarea șapelor cu RoNet (*** ai machetica)

RoNet este o fibră din polipropilenă 100% virgină, sub forma unei rețele de fibre, utilizată în principal pentru ranforsarea șapelor, suprabetonări sau betoane masive. Este disponibilă în variantele de lungime: 3 mm, 19 mm, 38 mm și 54 mm. Este o fibră de rezistență medie, non-corozivă, inertă chimic și 100% rezistentă la substanțe alcaline.

Avantaje

-          Armarea dispersă, a fiecărui centimetru cub de beton;

-          Înlocuirea completă a plasei sudate;

-          Dispersie mai bună decât a fibrelor metalice;

-          Cantitatea necesară de armatură este mult redusă - avantaj important mai ales în turnările la etajele superioare;

-          Economie de timp - armarea se face prin simpla amestecare a fibrelor în beton;

-          Îmbunătățirea caracteristicilor fizice ale betonului: reducerea contracției plastice, reducerea posibilității apariției fisurilor, creșterea rezistenței la impact, creșterea rezistenței la compresiune și la uzură, creșterea durabilității pe termen lung;

-          Posibilitatea măririi distanței dintre rosturi sau, în functie de proiect, posibilitatea turnării fără rosturi.

 

Aplicații:proiecte ”Slab-on-Grade”, pardoseli încălzite, alei pietonale, dale prefabricate, borduri, trotuare, rampe, bazine de apă, stații de tratare a apei, alte tipuri de proiecte

Dozajul recomandat este de 0,9 kg/m³ de beton. Se adaugă fie direct în stația de betoane, fie în cifă, caz în care se malaxeaza la viteză medie timp de 7 minute. Nu necesită schimbări în rețeta betonului sau în modul de manipulare. În cazul dozajelor mari, se poate utiliza un fluidizant pentru beton.

 

 

Despre fibrele metalice

Deși fibrele metalice erau folosite deja în toate proiectele mari din Europa (porturi, tuneluri, diguri, autostrăzi etc.), acestea au început să fie utilizate în România abia după revoluție, la început doar în proiectele implementate sau finanțate de investitori străini. Prezentă în acest domeniu din 2007, compania Romfracht este astăzi cel mai important producător de pe piața românească, având o capacitate de producție de circa 2.800 tone/lună. 

Avantajele fibrelor metalice sunt semnificative și duc la economisiri majore ale resurselor, precum și la îmbunătățirea armării betonului. Vorbim de o armare structurală dispersa net superioară armării clasice cu oțel beton ori plasă sudată.
Avantaje:

-          Armare dispersă - armează fiecare centimetru cub de beton

-          Logistică – necesită o cantitate redusă de fibre, față de fier beton ori plasă sudată

-          Manipulare - armarea se face direct în stația de betoane sau în cifă

-          Îmbunătățește caracteristicile betonului – rezistența la compresiune, elasticitatea etc.

 

Despre fibrele din polipropilenă

Fibrele de polipropilenă înlocuiesc tot ceea ce înseamnă armare clasică cu oțel beton, plasă sudată, ori fibre metalice. Este o tehnologie relativ nouă, ce ajută la reducerea timpului și a costurilor necesare construcției, și totodată la obținerea unei ranforsări net superioare celei clasice. Folosind pentru armare fibre din polipropilenă, obțineți economii importante față de orice alt tip de armare (1kg de Forta Ferro este echivalentul a 10 kg de fibre metalice!). Aplicarea lor este simplă: se aruncă cu tot cu ambalaj (care este solubil în apă) în betonieră, iar betonul se toarnă gata armat. Datorită greutății reduse (între 0,6 kg și 7,5 kg/m3), dispare orice cost legat de confecționarea, montarea și transportul armăturii clasice.

 

Romfracht SRL
E-mail: florin.florian@romfracht.com
Tel. direct: 004031.403.08.92


Sisteme profesionale pentru pardoseli