Să învățăm și să ne perfecționăm tot timpul

Pardoseli » Evenimente | 07 septembrie 2019

 

Gheorghe PredescuÎn apropierea Bucureștiului, la Adunații-Copăceni, am vizitat un atelier bine dotat cu utilaje moderne, în care echipa condusă de domnul Gheorghe Predescu realizează scări personalizate din lemn, scări pe care le putem vedea în amenajări exclusiviste din țară și nu numai. Stând de vorbă cu proprietarul atelierului, am putut afla câteva lucruri interesante din acest domeniu special, care duce prelucrarea lemnului în zona măiestriei și a rafinamentului, cu perspectiva permanentă de a adăuga unei amenajări personalitate și naturalețe.

 

1.     Domnule Gheorghe Predescu, spuneți-ne câteva cuvinte despre activitatea dumneavoastră.

Întreprinderea individuală Predescu Georghe este una dintre firmele care, datorită profesionalismului, a reușit de-a lungul timpului să-și modeleze produsele în funcție de evoluția pieței și de nevoile clienților. Cu o experiență de peste 50 de ani în domeniu, în regim particular, născut practic cu dalta și ciocanul în mână, am continuat de fapt o tradiție moștenită din tată în fiu de-a lungul câtorva decenii.

 

2.      Cum v-ați început activitatea în acest domeniu și cum ați pornit afacerea?

Dacă ar fi să facem un scurt istoric, putem porni cu anul 1953, când Predescu Marin și-a părăsit localitatea natală și a ajuns la București, unde și-a făcut ucenicia, urmând să se mute într-un sat de la marginea Capitalei, unde cu multă pricepere și iscusință și-a întemeiat un atelier de tâmplărie, dar și o familie. Băiatul cel mai mare a fost și cel care i-a călcat pe urme tatălui, reușind cu timpul să-și dezvolte propria afacere. Este vorba despre mine, desigur.

Dacă la început produsele principale erau ușile și ferestrele din lemn, fabricate într-un mic atelier de la periferia Bucureștiului, pe vremea când nici nu se auzise de ”termopane”, s-a ajuns ca în ultimii ani afacerea să se extindă. Obiectul principal de activitate este în prezent executarea de scări personalizate (din lemn masiv) dar și de foișoare sau mansarde, atelierul extinzându-se treptat cu utilaje performante, competitive cu cele din fabricile mari. Astfel, deși atelierul este axat pe prelucrarea scărilor din lemn, trebuie să precizăm faptul că portofoliul de produse este mult mai extins - practic se poate executa tot ceea ce se poate face din lemn, acceptând orice provocare. Complexitatea lucrărilor reprezintă pentru noi o șansă de a ne pune în valoare profesionalismul și experiența acumulată în domeniu, dar și o sursă de dobândire de noi cunoștințe și de autodepășire, toate acestea având ca scop satisfacerea nevoilor clienților noștri.

 

3.      Ați realizat lucrări în țară, dar și în străinătate. Care este diferența dintre cererile beneficiarilor de aici și de acolo?

 

Comparând mai mult cu clienții noștri francezi, am putea spune că beneficiarii români se implică mult mai mult și mai des în realizarea lucrării. Pe de altă parte, tipologia de client și de lucrare pe care am realizat-o până acum în Franța este diferită. De exemplu, am schimbat o scară istorică care a luat foc, iar cerința clienților a fost bine stabilită încă de la inceput: de a lucra cât mai aproape de modelul inițial. Sarcina mea a fost să respect întocmai cerințele și standardele francezilor.

 

4.      Ați identificat anumite tendințe în execuția scărilor? Ne referim la esențe, modele, dimensiuni pe care le preferă clienții.

 

În Franța, focusul este doar pe zona de arhitectură istorică, iar ca esență folosită, predominant  este stejarul. În Republica Moldova, la Chișinău, am realizat lucrări mai degrabă moderne, prelucrate din parchet stratificat. În România, lucrările sunt atât moderne, cât și istorice. Ca material preferat menționez în primul rând stejarul, dar folosim destul de des și lemn exotic, precum și parchetul stratificat cu strat final din diverse esențe.

 

5.      Care sunt dificultățile acestei meserii?

Cel mai complicat este momentul în care clientul nu are un plan bine stabilit și idei despre ceea ce își dorește de la o scară, dificultatea venind din a-l înțelege și a te face înțeles la rândul tău.

Pe de altă parte, cel mai simplu și mai bine pentru ambele părți este când avem o schiță și un design bine stabilit de către un arhitect sau designer.

 

6.      Care este durata de viață a unei scări bine executate?

O scară bine executată, întreținuta corect și regulat de către beneficiar, poate să dureze mai multe generații.

 

7.      Este costisitoare investiția într-un atelier ca al dumneavoastră? Ce sfaturi puteți da cuiva care vrea sa înceapă o afacere în acest domeniu?

În meseria noastră este nevoie de multe utilaje care să optimizeze timpul, costul și calitatea lucrării. Deci da, investiția poate fi considerată mare, dacă vrei să oferi produse de calitate și să fii competitiv pe piață. În acest sens, cel care vrea să aibă succes trebuie să își cumpere utilaje de bună calitate, eventual accesând fonduri europene, și, foarte important, să găsească oamenii potriviți care să îl ajute.

 

8.      Există un ”război al prețurilor” între scările personalizate ca ale dumneavoastră și cele prefabricate, modulare, mai ieftine. Cum ați reușit să va convingeți clienții?

O scară executată la comandă nu se va compara niciodată cu o scară prefabricată din punct de vedere calitativ, dar și ca preț. O scară executată la comandă se poate face pe dimensiunile și cu design-ul dorit, pe când la o scară prefabricată trebuie să te adaptezi acesteia. Automat, alegerea vine de la exigențele și puterea financiară a clienților.

 

9.      Ce vă doriți pentru viitor din punct de vedere profesional?

Clienți hotărâți și serioși, iar din punctul nostru de vedere să ne adaptăm cât mai bine cerințelor acestora și să oferim mereu soluții inovative. Să învățăm și să ne perfecționăm tot timpul.

 

 

WWW. L U C R A R I I N L E M N . R O

pgh@lucrariinlemn.ro; 0722 733 216

Adunaţii-Copăceni, Str. Crinului, nr. 1A, Giurgiu, cod postal 087005

Sisteme profesionale pentru pardoseli