Siceram SA se implică în restaurarea incintei fortificate Alma Vii

Ceramica » Ceramica | 13 iulie 2016

Incinta fortificata Alma Vii

Istoric

În negura anilor 1200, hoardele mongole comandate de Kadan și Bătu Han, nepoții favoriți ai lui Ginghis Han, se pregăteau să dea foc Europei Centrale. Într-un cătun minuscul din sudul Transilvaniei, frumoasa săsoaică Alma a strâns în jurul său bărbații și femeile din cele 10 familii alături de care trăia și s-a luptat îndârjit cu invadatorii. Cronica nu menționează ce s-a întâmplat cu Alma și cu tovarășii ei de război, dar satul s-a numit de atunci Alma Vii. Pe dealul unde Alma a înfruntat mongolii a fost construită, după câteva zeci de ani, o mică biserică.

Sat component al comunei Moșna, situat în nordul județului Sibiu, având aproape 400 de  locuitori, Alma Vii a fost atestat documentar la 1289. Cel mai im portant obiectiv turistic al localității îl reprezintă Biserica Evanghelică, o biserică - sală fortificată, ridicată la începutul secolului al XIV-lea, datare susținută de arcul triumfal semicircular.


Incinta fortificata Alma Vii
 

Biserica fortificată

La începutul secolului al XVI-lea biserica a fost fortificată prin supraînălțarea corului cu două etaje de apărare, accesibile printr-o scară mobilă, ultimul susținut pe console de piatră profilate, ce deschid între ele guri de smoală. În secolul al XIX-lea au fost înlocuite bolțile gotice în navă, cu o boltă barocă, iar în cor cu un tavan plat. Tot atunci, respectiv în 1840, a fost construită orga bisericii, amplasată în capătul de vest al sălii, acolo unde a fost ridicată și o anexă în care se află foalele.

Incinta fortificată de plan poligonal este susținută de patru turnuri plasate în cele patru puncte cardinale. Turnul de est este turn de poartă cu cinci etaje, fiind încă vizibil șanțul de culisare a hersei. În turnul de vest a funcționat până în 1914 o cisternă alimentată printr-o aducțiune de apă de pe dealul învecinat.

Aspectul natural medieval al așezării a atras întotdeauna interesul turiștilor, printre aceștia numărându-se și moștenitorul coroanei britanice, prințul Charles de Wales. Prin fundația patronată de prinț, “Mihai Eminescu Trust”, a fost alocată suma de un milion de euro pentru pavarea străzilor și a trotuarelor din Alma Vii. Dealul pe care este amplasată biserica este ușor de apărat în părțile de sud și de vest, unde pantele sunt abrupte. Zidul are la bază o grosime de 1,5 metri, fiind construit din pietre nefasonate și bolovani de râu, subțiindu-se apoi în partea superioară, unde s-a folosit cărămidă. În sec. al XVI-lea, la două secole după ridicarea bisericii, aceasta a suferit câteva modificări, când comunitatea săsească a încercat să supraînalțe corul cu două etaje de apărare și să doteze biserica cu guri de tragere, moment care a reprezentant un punct de cotitură în istoria bisericii. Așadar, biserica începe să fie transformată în biserică fortificată.

Puțin cunoscută, biserica fortificată de la Alma Vii ar trebui să facă parte din itinerariul oricărui turist care decide să facă o vizită acestor zone. Chiar dacă nu este la fel de importantă ca cetatea de la Moșna, Biertan sau Sighișoara, Alma Vii ascunde o liniște aparte.

În 1966 a fost întreprinsă o amplă acțiune de restaurare a acesteia, în scopul redării aspectului inițial al cetății, prin înlăturarea adăugirilor moderniste.

 

Restaurarea

Proiectul care se desfășoară în Alma Vii din martie 2015, este intitulat „Centrul de interpretare a culturii tradiționale Alma Vii – Reabilitarea și refuncționalizarea incintei fortificate”. Este implementat de către Fundația Mihai Eminescu Trust și partenerul său Institutul Norvegian pentru Cercetarea Patrimoniului Cultural și a fost conceput la cererea localnicilor, în urma mai multor întâlniri comunitare și a unor studii locale. Siceram SA a realizat o parte din cărămizile necesare restaurării incintei fortificate.

Cele 4 turnuri și clădirea de acces ale bisericii fortificate Alma Vii vor fi restaurate și transformate într-un centru ce va include spații expoziționale și va găzdui evenimente culturale specifice pentru valorile tradiționale multietnice (românească, săsească și romă) din Transilvania. Pentru a asigura succesul și sustenabilitatea proiectului, localnicii vor fi consultați și implicați în fiecare etapă a acestuia. Ei vor fi informați cu privire la oportunitățile create, iar o parte dintre ei va fi implicată direct în oferirea de produse tradiționale locale și servicii de

găzduire și ospitalitate necesare dezvoltării armonioase a proiectului.

Astfel, oportunitățile de dezvoltare economică și socială a comunității locale generate de acest obiectiv vor fi valorificate pe termen lung. Pe lângă restaurarea propriu-zisă, proiectul va include și o componentă de cercetare româno-norvegiană în arheologie medievală construită și

realizarea unui film documentar de lung metraj și a altor zece scurt metraje pentru promovarea în România și în străinătate a sitului de patrimoniu.

Sisteme profesionale pentru pardoseli