Sistemele de colectare și drenaj pentru apele uzate

Finisaje si intretinere » Finisaje si intretinere | 12 septembrie 2017

 

O construcție modernă, oricare ar fi destinația acesteia, și cu atât mai mult un hotel, restaurant sau unitate din industria alimentară, are nevoie de un anumit grad de autonomie, care să îi asigure buna funcționare fără intervenția frecventă a utilizatorului, a operatorului. Lucrurile sunt cu atât mai evidente din perspectiva instalațiilor, respectiv a gestionării apelor meteorice și a apelor uzate, care trebuie îndepărtate rapid și în siguranță de zona utilă (interioară sau exterioară), fără a afecta activitatea curentă, garantând confortul și igiena spațiului respectiv.

 

Sistemele de colectare a acestor ape uzate, de la sifoane de pardoseală sau guri de scurgere la rigole și tubulaturi, eventual până la soluții de filtrare, tratare primară, evacuare către rețelele de canalizare sau depozitare provizorie, sunt elemente cheie în rezolvarea unor probleme concrete de operare a unei clădiri funcționale, eficiente economic, ecologice.

Specialiștii implicați în realizarea pardoselii unui spațiu de producție, a unei băi sau bucătării, ori a pavimentului unei terase sau curți, fie că sunt proiectanți, constructori sau montatori, sunt interesați în mod deosebit de aceste sisteme de evacuare a umidității, ele având atât o componentă aparentă, cât și una mai complexă, integrată în stratul suport, zidărie sau sol. O abordare corectă a acestora are așadar ca rezultat nu doar buna funcționare a fluxurilor, ci și integritatea pardoselii, respectiv a întregii construcții. Sunt urmărite proiectarea și dimensionarea optimă, etanșeitatea, rezistența la solicitări de tot felul (de natură mecanică, chimică, presiune etc.). Gurile de scurgere și rigolele sunt zonele de unde începe orice lucrarea de aplicare a stratului de uzură, în primul rând pentru că sunt repere ale cotelor minime, de la care se conferă o pantă ușoară acoperirii.

De asemenea, să luăm în calcul și latura estetică, pentru că toate aceste elemente de instalații trebuie integrate în ambianță, astfel încât să nu deranjeze vizual, ci chiar să constituie, prin componentele lor aparente, soluții decorative pentru aspectul general. Nu este totuna să drenezi apa de pe o terasă ori dintr-o grădină frumos amenajată printr-o rigolă elegantă, perfect compatibilă, sau printr-un simplu șanț descoperit, care este nu doar inestetic, ci și nesigur pentru utilizatori. Nu este benefic pentru un hotelier să aibă permanent umiditate (deseori neobservată!) în substratul pardoselii din bucătărie, baie sau din zona aferentă piscinei, pentru că nu are un sistem corespunzător de scurgere. Mai devreme sau mai târziu, efectele infiltrațiilor se vor face observate, în dauna investițiilor făcute, de regulă mai mari decât în acest sistem de evacuare.

În contextul schimbărilor climatice, al fenomenelor extreme, cu frecvente căderi de precipitații peste așteptările obișnuite, existența unui sistem de colectare și drenaj a apelor meteorice la exterior apare ca o soluție firească. Aceasta cu atât mai mult cu cât întâlnim uneori proprietăți construite pe terenuri cu un drenaj natural deficitar, aflate sub nivelul străzii sau al vecinătăților, ceea ce poate reprezenta o problemă pentru buna funcționare, dar și pentru ”sănătatea” construcției, din cauza umidității permanente. Pentru acestea există soluții din aceeași gamă, care includ stații de evacuare (pompare) sau retenție/stocare sigură a apei (infiltrare).

 

Mai înainte de toate însă, trebuie să fim convinși de importanța existenței acestor sisteme de colectare și a opțiunii pentru cele mai performante variante, încă din faza de proiect. Problema este că nu totdeauna ele sunt luate în calcul atunci când se demarează amenajarea, iar, dacă sunt prevăzute, sunt abordate ca ”accesorii”, fără un interes special, fără prea multe detalii privind capacitatea, tipologia, materialele din care sunt realizate, caracteristicile specifice domeniului de activitate. Există situații diferite – dacă vorbim de utilizare industrială, comercială sau casnică, dacă sunt colectate, odată cu apa, și grăsimi, nisip, substanțe chimice diverse, hidrocarburi ș.am.d.

Din fericire, normativele le impun, iar datoria fiecărui actor implicat este să îi atragă atenția beneficiarului asupra acestor aspecte. Cel mai important argument, mai ales pe zona de alimentație publică, este igiena.Sunt studii care arată că 30% dintre cazurile de contaminare cu bacterii în industria alimentară și în bucatăriile comerciale sunt cauzate de apele uzate neevacuate corespunzător. În plus, un sistem performant de evacuare a apei la nivelul pardoselii ușurează realmente munca de curățare a acestora, o operațiune foarte frecventă într-un spațiu unde se impun norme de igienă extrem de riguroase, urmărite inclusiv de organele de control. În cadrul respectării cerințelor HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points), cerute în orice unitate de alimentație publică, prezența sistemelor optime de evacuare a apelor reziduale reprezintă un bun punct de plecare pentru prevenirea și ținerea sub control a pericolelor biologice sau de altă natură, pe întregul flux de pregătire sau servire a alimentelor. Împreună cu separatoarele de grăsimi(obligatorii și ele, deoarece grăsimile pot colmata rețelele urbane și constituie adevărate focare de răspândire a bacteriilor), se realizează sisteme complete, care cresc eficiența și competitivitatea, simplifică munca de întreținere a locației, reduc cheltuielile pentru reparații sau consecințele unor incidente neplăcute – de la securitatea muncii angajaților, la siguranța oaspeților (în cazul unei unități Horeca).

Pentru hoteluri, ca și pentru spații rezidențiale, sunt tot mai cerute dușurile cu scurgere direct prin sifonul din pardoseală, fără cădiță sau cabină de duș - spațiul este economisit, iar estetica poate fi mai bine personalizată (iar un sifon de pardoseală în baie trebuie să existe oricum). Secretul unei asemenea lucrări este, desigur, o gură de scurgere bine dimensionată, etanșată, care să preia apa fără probleme.

 

Printre cele mai frecvente riscuri vare pot interveni în utilizarea sistemelor de drenaj deficitare, specialiștii din domeniu au remarcat:

·        Insuficienta capacitate de retenție / preluare a debitelor

·        Lipsa sifoanelor și a coșurilor de aluviuni

·        Lipsa garniturilor de etanșare

·        Lipsa grătarelor / clasa de sarcini necorespunzătoare

·        Nerespectarea fluxului tehnologic

·        Colmatarea sau distrugerea conductelor

 

Consecințele sunt numeroase: contaminarea microbiologică, inundarea spațiului, durata de viață redusă a pardoselilor, mirosuri neplăcute, apariția dăunătorilor, a mucegaiului, afectarea structurii de rezistență a construcției, contaminarea cu ape uzate din rețele aferente cu risc mai mare etc.

În foarte multe situații, mai ales la lucrările de amploare, consultarea unui specialist este necesară. Acesta va ști să colecteze corect datele, să facă o analiză pertinentă a soluțiilor necesare, să aibă o comunicare în cunoștință de cauză cu inginerul tehnolog, inginerul constructor, specialistul în pardoseli, arhitectul și, nu în ultimul rând, cu beneficiarul.

Sisteme profesionale pentru pardoseli