Sistemele Knauf Vidifloor ideale pentru planseele din lemn

Suport si adezivi » Pardoseli uscate | 24 iunie 2013
Sistemele Knauf Vidifloor ideale pentru planseele din lemn

Special concepute pentru traficul rezidenţial şi nu numai (birouri, spaţii comerciale etc.), sistemele de șape flotante uscate Knauf Vidifloor oferă avantaje majore în cazul planşeelor cu structură din grinzi de lemn, deoarece sunt relativ ușoare și au o bună stabilitate dimensională (coeficient de dilatare apropiat de cel al lemnului). Drept urmare, sunt folosite cu succes atât în cazul renovărilor de clădiri vechi, cât şi la realizarea pardoselilor caselor de lemn, eficiente energetic. Rezultatele sunt rapide, de cea mai bună calitate şi conferă locuinței o ambianţă caldă şi familiară.

Knauf Vidifloor este o gamă de șape flotante uscate compusă în principal din plăci pe bază de ipsos armat cu fibre celulozice, disponibile în trei variante: F131 (plăci cu grosimea de 10 mm sau 12,5 mm, suprapuse, lipite din fabrică, decalate una faţă de cealaltă cu 5 cm), F132 (plăci caşerate la partea inferioară cu un strat izolator din polistiren sau vată minerală) și F135 (plăci de 10 mm sau 12,5 mm grosime, care pot fi montate în şantier în două straturi succesive, cu rosturi decalate, folosind șuruburi speciale). Umplutura uscată Knauf Trocken schüttung (cu granulozitate 1- 6 mm şi greutate de circa 5,15 kg/m˛/cm grosime), amplasată sub plăcile Knauf Vidifloor, permite trecerea elementelor de instalaţii şi nu încarcă structura în mod deosebit. Această argilă expandată cu o umiditate reziduală de sub 1%, împreună cu plăcile din ipsos armat în masă cu fibre celulozice, creează un mediu uscat, propice montajului oricărui tip de strat final. La Expo Casa Mea, târg de profil desfășurat în luna mai anul acesta, a fost construită ad-hoc o casă din lemn, vizitatorii putând asista la toate etapele de execuție. Pentru realizarea pardoselilor, ca strat suport a fost folosit sistemul Knauf Vidifloor F135: scânduri înguste de lemn pentru susținere, material de umplutură și plăci de 12,5 cm grosime, în două straturi suprapuse, conform sistemului de montaj agreat.

De ce este preferabil un sistem Knauf Vidifloor pentru planșee din lemn
  • Structurile din lemn sunt mai puţin solicitate, datorită greutăţii reduse a plăcilor din ipsos armat cu fibre celulozice - densitate de circa 1.250 kg/mc.
  • Montajul este mult mai rapid, în concordanță cu celelalte etape ale construcției unei case din lemn - datorită dimensiunilor plăcilor, de 1.000 x 1.500 mm. În plus, nu se pierde timp cu uscarea șapelor, iar stratul final se poate monta imediat.
  • Optând pentru tehnologiile uscate, se evită erorile de execuție, precum greșelile de dozaj a mortarelor, apariția crăpăturilor, lipsa uniformității și planeității, necesitatea lucrărilor suplimentare de finisare a șapelor.
  • Execuția se face mai curat, fără prea multe echipamente, ci doar cu unelte clasice: ferăstrău pendular pentru debitarea panourilor, șurubelniță electrică pentru fixare, cutter, vas pentru prelucrarea mortarului de rosturi și șpaclu.
  • Deviațiile de planeitate ale planșeului pot fi reduse cu ajutorul materialelor ușoare de umplutură, eventual după aplicarea unei folii de separație.
  • Pe sub plăcile Vidifloor, instalațiile pot fi trasate și încorporate în materialul de umplutură, care le acoperă cu 10 - 20 mm.
  • Plăcile sunt acoperite din fabrică cu un strat hidrofug, iar suplimentar, pentru spații umede (băi, bucătării), se poate realiza o hidroizolaţie cu emulsie Knauf Flächendicht şi o bandă izolantă Knauf Flächendichtband la racordurile cu pereţii.
  • Peste Knauf Vidifloor se pot monta, prin lipire sau flotant, majoritatea tipurilor de strat final: parchet masiv sau stratificat (piese mari sau lamele, cu grosimea 8 –13 mm, lipite pe toată suprafața), laminat, pardoseli elastice (PVC, linoleum – după ce suprafața a fost șpăcluită cu un strat de minimum 2 mm grosime cu şapă de egalizare Knauf Nivellierspachtel 415), plăci ceramice cu dimensiuni de maximum 30 x 30 cm.
  • Se poate obține o casă eficientă energetic, folosind Knauf Vidifloor F131 și F 135 peste încălzirea în pardoseală - conductivitatea termică a plăcilor este 0,29 W/(mK).

Knauf Gips
City Gate Building – South Tower
Piata Presei Libere nr. 3-5 Bucuresti
Tel.: +40 21 650 0040; Fax: +40 21 650 0048
www.knauf.ro

Sisteme profesionale pentru pardoseli