Sistemul F 13 de la Knauf - proprietăți fonoizolante

Suport si adezivi » Pardoseli uscate | 22 aprilie 2014
Sistemul F 13 de la Knauf - proprietăți fonoizolante

Șapele flotante uscate din gama F 13 de la Knauf, având la bază panourile Vidifloor din ipsos armat cu fibre celulozice, și-au demonstrat calitățile pe șantiere și au fost apreciate de montatori, arhitecți și beneficiari: execuție rapidă, cu unelte simple, montaj în condiții de temperaturi scăzute, posibilitatea montării pe  planșee din lemn, greutate redusă, planeitate perfectă, încorporarea instalațiilor în pardoseală etc. Avantajele acestui sistem sunt recunoscute însă și în faza de exploatare propriu-zisă, iar une dintre cele mai căutate calități este izolarea fonică.


Izolarea fonică a fost neglijată pentru o mare parte a clădirilor vechi din România, și nici despre cele noi nu se poate da o garanție din această perspectivă. Proprietățile acustice ale structurilor din beton și metal nu au fost ameliorate în etapa de proiectare, în cele mai multe situații această sarcină fiind lăsată pentru faza amenajărilor interioare (din motivele cunoscute: costuri, folosirea eficientă a spațiului, lipsa timpului, uneori chiar neglijarea, nefiind considerate parametri ai confortului). Probleme apar nu doar între spațiile situate la același nivel al clădirii, ci tot mai frecvent între cele învecinate pe verticală, cu transmiterea sunetelor neplăcute de pași, obiecte căzute, zgomote inerente desfășurării diverselor activități. În aceste cazuri, pardoselile sunt cele care pot salva situația, cu completarea că nu este suficient un simplu strat de parchet, mochetă, PVC sau alt material, oricât de bun ar fi ca absorbant sau izolator fonic. Este nevoie de ceva mai mult, care se obține doar cu materiale capabile să absoarbă acele lungimi de undă sonoră care deranjează.
Din fericire, cu ajutorul sistemului F 13 de la Knauf, absorbția sau izolarea acustică la nivelul pardoselilor se poate obține oricând: în timpul montării pentru prima dată a unei pardoseli, dar și la o renovare sau când este prevăzută schimbarea destinației unui spațiu, cu modificările de amenajare interioară aferente. Astfel, sistemul Knauf F 13 este potrivit pentru montarea pe orice tip de structură a planșeului: beton, metal, lemn (inclusiv clădiri vechi, istorice).

Peste Knauf Vidifloor se pot monta, prin lipire sau flotant, majoritatea tipurilor de strat final: parchet masiv sau stratificat (piese mari sau lamele, cu grosimea 8 –13 mm, lipite pe toată suprafața), laminat, pardoseli elastice (PVC, linoleum – după ce suprafața a fost șpăcluită cu un strat de minimum 2 mm grosime cu şapă de egalizare Knauf Nivellierspachtel 415), plăci ceramice cu dimensiuni de maximum 30 x 30 cm.

Izolarea fonică se realizează prin însumarea proprietăților acustice ale tuturor componentelor sistemului și prin modul în care sunt amplasate:
  • plăcile Vidifloor montate în unul sau două straturi (lipite în fabrică sau in situ, cu ajutorul adezivului) - în anumite variante, pentru izolarea termică și fonică, acestea sunt cașerate cu polistiren sau vată minerală;
  • umplutura de perlită sau argilă expandată, destinată eliminării denivelărilor stratului suport, ridicării nivelului pardoselii și repartizării uniforme a fosțelor de compresiune, dar care are și efecte acustice importante datorită expandării;
  • banda de vată minerală care se aplică perimetral, oprind contactul direct cu structura construcției;
  • țevile instalațiilor sanitare pot fi încorporate în umplutură, obținându-se astfel și atenuarea zgomotelor produse de acestea;
  • în cazul instalării unui sistem de încălzire prin pardoseală, plăcile Knauf Vidifloor au o densitate optimă pentru a permite trecerea căldurii (conductivitate termică 0,29 W/mK), dar și de a opri zgomotele care însoțesc circuitul agentului termic; 
  • însuși faptul că avem de fapt o pardoseală flotantă, care vibrează independent de celelalte elemente structurale ale clădirii.


Strat portant + straturi suplimentare

Grosime totală

Valoarea calculată ΔLWR (dB)

Valoarea măsurată ΔLWP (dB)

·Vidifloor F 135 / 2 x 10 mm

·20 mm EPS

40 mm

15

17

· Vidifloor F 135 / 2 x 12,5 mm

· 20 mm EPS

45 mm

15

17

· Vidifloor F 135 / 2 x 10 mm

·10 mm vată minerală

30 mm

18

20

·Vidifloor F 135 / 2 x 12,5 mm

·10 mm vată minerală

35 mm

20

22

· Vidifloor F 135 / 2 x 12,5 mm

·20 mm vată minerală

45 mm

26

28

Vidifloor F 135 / 2 x 10 mm

· Cu 30 mm umplutură uscată

· Cu 40 mm umplutură uscată

· Cu 50 mm umplutură uscată

 

50 mm

60 mm

70 mm

 

19

21

23

 

21

23

25

Vidifloor F 135 / 2 x 12,5 mm

· Cu 30 mm umplutură uscată

· Cu 40 mm umplutură uscată

· Cu 50 mm umplutură uscată

 

55 mm

65 mm

75 mm

 

20

22

24

 

22

24

26


Sisteme profesionale pentru pardoseli