Terenul în pantă: soluții tehnice pentru amenajări atractive

Parchet » Pardoseli exterioare | 03 iulie 2018

 

Amenajarea unui teren în pantă poate fi o adevărată provocare, cu rezultate spectaculoase, ce schimbă total aspectul și atmosfera din curte. Cu răbdare, atenție și un proiect bine realizat, terenul neglijat devine un loc plin de viață și culoare, care inspiră dinamism și ospitalitate. Terasarea este o soluție la îndemână, cu multiple avantaje funcționale și estetice.

 

În general, proprietarii se feresc să cumpere un teren în pantă, pentru a evita din start problemele legate de eroziunea solului și de drenajul apei, două aspecte importante ce pot pune probleme serioase în timp și necesită efort pentru a le rezolva. Rolul arhitectului sau al peisagistului este tocmai acela de a potența la maxim funcționalitatea terenului, în raport cu dorințele și nevoile clientului, de a integra totul într-o amenajare deosebită din punct de vedere estetic, rezolvând toate aspectele ce țin de specificul unui astfel de teren. 

 

Prin terasare, se obţine o grădină amenajată pe niveluri, în care proprietarul poate amenaja ce îşi doreşte: terasă pentru relaxare, bucătărie de vară cu loc de luat masa, spațiu de joacă pentru copii, spații decorative cu flori și arbuști, sau chiar o grădină cu legume la baza pantei – combinaţiile sunt nenumărate! Metoda este folosită încă din antichitate pentru prevenirea alunecărilor de teren şi valorificarea maximă a potenţialului de utilizare.

Nu este neaparat nevoie ca toate terasele să aibă aceleași dimensiuni, din contră: alternarea unora mai înguste cu câteva mai late poate crea un loc spectaculos, deosebit din punct de vedere estetic și relaxant, dacă completăm amenajarea cu flori și arbuști nu foarte înalți. 

Există o multitudine de materiale din care se poate realiza consolidarea terasărilor. Blocheții din beton vibropresat și blocurile de zid sunt  soluţia ideală, datorită rezistenţei în timp şi a uşurinţei cu care se montează. Aceste materiale se pot de asemenea integra și în grădinile cu suprafețe plane, pentru a crea efectul de terasă.

 

Blocheții fabricați de Elis Pavaje, sub licență Keystone, SUA, sunt ideali pentru orice proiect în domeniul consolidărilor de teren, dar și pentru crearea unor arhitecturi spectaculoase. De exemplu, pot fi folosiți la amenajarea de terenuri și curți, în special pentru zonele cu diferențe de nivel, sau integrați în structuri de pământ armat care preiau încărcări majore. Sunt preferați deoarece au avantajul unui aspect estetic deosebit, ușor de încadrat în orice tip de amenajare și în orice peisaj. 

Fabricați din beton vibropresat, blochetii seria Compac III au mai multe avantaje:

  greutate scăzută, pentru ușurința manipulării;

  goluri largi pentru ușurarea introducerii agregatelor;

 conexiune îmbunătățită și transmitere directă a forțelor de întindere;

  excelentă flexibilitate la colțuri sau curbe.

Blochetii se montează rapid și ușor, cu ajutorul pinilor. Datorită sistemului de montaj cu pini, se poate opta pentru un montaj aproape vertical sau cu retragere, nu este necesară tăierea blochetilor pentru colțuri și curbe, au o rezistență suplimentară la smulgere și, nu în ultimul rând, conexiunea cu geogrila este întărită.

De asemenea, blocurile de zid din beton vibropresat sunt o alegere mult mai atractivă decât soluțiile clasice, atât din punct de vedere estetic, cât și tehnic, cu o durabilitate de zeci de ani. Utilizarea lor variază de la preluarea unor diferențe de nivel sub formă de trepte și terase sau ziduri de sprijin, la delimitarea proprietăților sau spațiilor și evidențierea virtuală a unor spații într-un mod estetic și durabil, pentru structuri cu înălțimi de maxim 120 cm. Suprafața finisată printr-o tehnică specială îi dă un aspect natural de piatră spartă, iar paleta de culori este atractivă, cu nuanțe inspirate din natură. Se montează rapid și ușor, iar manopera este mai puțin costisitoare. 

Trei idei pentru o terasare spectaculoasă

 

1.      Transformați structura de la baza grădinii într-o jardinieră de mari dimensiuni. Astfel, se preîntâmpină murdărirea aleilor principale în urma ploilor, iar plantele aduc un plus de frumusețe și romantism. Folosiți, de asemenea, palisade pentru a obține straturi de flori și arbuști ornamentali.

2.      Pavați aleile obținute cu modele deosebite, ce imită piatra naturală, sau cu pavele tip grilă, ce permit solului să respire și vegetației să crească printre ele.

3.      Includeţi trepte in amenajare. Este recomandat să fie uşor de urcat, de preferat să fie joase şi late, astfel încât plimbarea în grădină să fie cât mai plăcută. Treptele din beton vibropresat sunt o alegere populară, datorită aspectului lor plăcut și rezistenţei la trafic. În plus, au avantajul că sunt disponibile în aceleași culori ca blocurile de zid, prin urmare puteți realiza un spațiu coerent din punct de vedere cromatic.

 

Blocheții, blocurile de zid, elementele de treaptă și palisadele produse de Elis Pavaje au o garanție de 5 ani. Mai multe informaţii despre aceste produse sunt pe site-ul producătorului, www.elis.ro.

 

Sisteme profesionale pentru pardoseli