Tipuri de imbinari si finisaje ale laminatului

Parchet » Pardoseli laminate | 28 februarie 2012
Ce sunt pardoselile laminate? Din ce anume constau? Cum sunt realizate? Ce trebuie avut in vedere la prelucrarea lor? Cum se intretine si se curata laminatul?
Ajuns la episodul 2, serialul dedicat acestui material va supune atentiei modul de decorare al suprafetei si sistemele de prindere de tip click.

Decorarea suprafetei

Prin structurarea si accentuarea suprafetei aparente se potenteaza efectul ei autentic. Fie ca pardoseala laminata ne aminteste de structura reliefata a unei dale respectiv de placile prelucrate manual, in functie de procesul de productie utilizat, aspectul dorit se obtine cu ajutorul preselor profilate (HPL, DPL), foliilor (EPL), aplicatiilor structurate respectiv a accentuarii stratului de acoperire din lac (PDL). In acelasi fel se regleaza de asemenea gradul de luciu al pardoselii. Structurile cele mai adanci si mai accentuate sunt realizabile in cazul pardoselilor laminate de tip DPL. Totodata, pentru moment, in cazul laminatului de tip PDL ori cu folie de finisare nu sunt posibile decat modele decorative cu adancime redusa. In fine, sa notam ca suprafetele cu grad ridicat de stralucire reprezinta domeniul varinatelor HPL si EPL, dar cu cheltuieli semnificative se poate atinge un grad ridicat de stralucire al suprafetei si in cazul laminatului de tip DPL.

Imprimare sincron

In cazul procedurii de imprimare sincron, pe suprafata aparenta se realizeaza o structura ce corespunde exact decorului dorit. Nervurile, crapaturile datrorate uscarii ori alte caracteristici tipice lemnului natural devin astfel identificabile tactil.

Rosturi in V

Sub titulatura de rosturi in V intelegem tesitura practicata de-a lungul cantului. In cazul pardoselilor laminate cu aspect de lemn, aceasta aminteste de aspectul unei lamele de parchet masiv. Exista modele cu atare rosturi dispuse perimetral ori practicate numai pe latura mare a lamelei.

Rost optic

Un rost optic presupune sugerarea unuia in V respectiv a unui rost tipic placarilor ceramice cu ajutorul efectului tridimensional al decoratiunii.

Decor

Tipul decorului este responsabil intr-o masura covarsitoare de aspectul unei pardoseli laminate. Gama include modele cu aspect de lemn dar si variante mai interesante ce imita piatra si ceramica. In plus, tehnologiile moderne de imprimare fac posibila obtinerea unui aspect optic tot mai apropiat de cel oferit de materialele naturale, observatorul trebuind adesea sa se aplece si sa pipaie pardoseala pentru a fi convins ca are in fata doar o reproducere.

Suport

Baza oricarei pardoseli laminate este suportul. In acest scop se utilizeaza in primul rand placile HDF, mai rar cele MDF ori placile aglomerate. Exista de asemenea si constructii mai speciale, realizate din alte matzeriale precum PVC ori fibra de sticla. Desigur, calitatea suportului influenteaza semnificativ calitatea produsului finit.

Printre specificatiile relevante de calitate se numara:

  • Grosimea minima peste 6,0 mm, preferabil peste 7,0 mm necesara pentru dobandirea unei capacitati portante optime
  • Abaterea maxima de 0,1 mm intre doua elementeO densitate inalta si rezistenta optima, mai cu seama in zona marginilor

MDF

Placile aglomerate de medie densitate (Medium Density Fibreboard) au o densitate de peste 450 kg/m3. Inlocuite intre timp de HDF, MDF-ul a fost frecvent utilizat in trecut ca suport al pardoselilor laminate.

HDF

Placile aglomerate de inalta densitate (High Density Fibreboard) constau din fibre lemnoase incleiate si presate apoi in conditii de presiune si caldura. HDF-ul are o densitate de peste 800 kg/m3, fiind de aceea capabil de o incarcare statica superioara respectiv de o mai mare rezistenta la umiditate fata de MDF.

Placile HDF pentru pardoseli laminate sunt disponibile in grosimi cuprinse intre 6-12 mm. Ele prezinta o suprafata aparenta neteda, etansa si omogena. Structura speciala fibroasa le asigura rezistenta la umezeala, pe care folosirea unui clei rezistent la umiditate o poate doar potenta si mai mult. In principiu, o pardoseala laminata finisata e sensibila la umiditate doar pe margini. Impregnarea acestora (intre altele cu ceara) reduce riscurile aparitiei deteriorarilor cauzate de umezeala.

Umflarea

Calitatile higroscopice ale lemnului si materielelor lemnoase pot conduce la modificari de forma. In aer uscat, lemnul elimina umiditatea, contractandu-se. Similar, lemnul preluand umiditatea din aerul umed, celulele sale se umplu cu umezeala si se umfla. Aceste fenomene de umflare si contractie se produc intr-o masura mai mare sau mai mica la toate tipurile de lemn. Prin utilizarea unui suport cu un comportament redus de umflare se reduce desigur si riscul aparitiei unor deteriorari de durata generate de umezeala pe placa suport. Normativul european pentru parchet laminat EN 13329 permite o dilatare maxima de 20% pentru zonele locuibile, respectiv de 18% pentru cele industriale. Cat priveste variantele mai calitative si mai scumpe de laminat, aici vorbim de un procent maxim de 12%.

Stratul inferior

Stratul inferior are o importanta remarcabila pentru stabilitatea pardoselii laminate. Totodata, el protejeaza pardoseala de deasupra de umezeala reziduala. Pentru produsele DPL ori CML, standardul reclama o hartie speciala impregnata cu rasini.

Fonoizolarea sunetelor produse la pasire

Elementul de fonoizolare al sunetului produs la pasire se aplica liber, lipit ori caserat la fata locului pe partea inferioara a lamelei de laminat. Principala sa menire e sa minimizeze zgomotele produse la pasire. Totusi, poate indeplini si unele functii de termoizolare, respectiv de preluare si egalizare a neuniformitatilor stratului suport.

Sunet de pasire

Prin sunet produs la pasire intelegem toate zgomotele produse la pasirea pe o pardoseala si saudibile deopotriva in respectiva incapere si in cele invecinate.

Sisteme de prindere

Elementele independente de pardoseala se monteaza de regula cu ajutorul unui profil lateral. Exista doua sisteme: imbinarea clasica in nut si feder intarita cu clei respectiv sistemul de prindere tip click, in care legatura in nut si feder este strict mecanica. Majoritatea pardoselilor laminate disponibile azi pe piata au sistem de prindere tip click.

Imbinare prin nut si feder

Sistemul de imbinare prin nut si feder impiedica alunecarea elementelor alaturate. In plus, in cazul incarcarilor statice, elementele invecinate pot prelua sarcina exercitata asupra unui element anume, asigurand o pardoseala stabila. Panourile clasice imbinate prin nut si feder presupun incleierea si necesita la montaj o serie de scule speciale.

Feder

Federul este unul dintre elementele indispensabile ale sistemului de imbinare in nut si feder. El poate fi un element de legatura separat pentru fixarea lamelelor de pardoseala prevazute cu nut, respectiv o portuberanta practicata pe fata longitudinala si/sau frontala a lamelei.

Nut

Nutul reprezinta o adancitura longitudinala practicata in muchia lamelei si menita preluarii federului lamelei alaturate.

Imbinarea tip click

Imbinarea de tip click asigura un montaj rapid si curat. In cazul sistemului de imbinare fara incleiere, elementele se blocheaza intre ele. In plus, pardoseala se poate utiliza imediat dupa terminarea montajului.

Clasificare / calitati

Pardoselile trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte referitoare la durabilitate, rezistenta la uzura, usurinta in intretinere, igiena, calitati de respingere a murdariei si deloc in ultimul rand, ignifugare. In vederea asigurarii calitatii acestora, au fost dezvoltate o serie de norme si clasificari. Printre criteriile calitative relevante se numara rezistenta la expunerea luminoasa, stabilitatea dimensionala, adecvarea pentru utilizarea scaunelor cu role (de birou), rezistenta la presiune si lovire, capacitatea parchetului laminat de a fi montat peste un sistem de incalzire prin pardoseasla, comportamentul la umflare a materialului lemnos. Abaterile de la valorile nominale de lungime, latime si grosime trebuie sa se situeze exclusiv in cadrul tolerantelor dimensionale indicate.

Rosturi si diferente de nivel

Rosturile deschise si diferentele de nivel intre diferitele elemente componente ale pardoselii pot influenta negativ aspectul final al suprafetei. De aceea, in normativul EN 13329 sunt indicate tolerantele dimensionale maxime admisibile in ceea ce priveste rosturile si diferentele de nivel.

Modificari dimensionale datorate umiditatii aerului

Diferentele de umiditate a aerului pot conduce la modificarea dimensionala a lungimii si latimii elementelor pardoselii laminate. In normativele dedicate parchetului laminat se indica valorile maximale admise.

Rezistenta la intesitate luminoasa

Rezistenta la intesitate luminoasa indica rezistenta pardoselii la efectul luminii naturale ori artificiale. Scala valorica, cf DIN EN ISO 105-B02 are 8 trepte, treapta 8 insemnand o rezistenta foarte ridicata, iar 1 una foarte scazuta. Cf. EN 13329, pardoselile laminate trebuie sa se situeze cel putin pe treapta 6.

Rezistenta la smulgere

Aceasta valoare desemneaza puterea imbinarii dintre suport si stratul de acoperire si se masoara prin lipirea pe suprafata aparenta a unui pivot din otel, care e apoi tras prin smulgere cu ajutorul unui dispozitiv de testare. Cf. EN 13329, pardoselile laminate trebuie sa prezinte o rezistenta la smulgere de cel putin 100 N/mm2.

Aparitia si dezvoltarea sistemului de imbinare de tip click

Influenta sistemului de imbinare tip click a inceput cu un profil de aluminiu, prezentat de compania suedeza Välinge la targul Domotex din 1996. Putin mai tarziu, sistemul de blocare a putut fi inglobat direct in materialul suport. Paternitatea acestei descoperiri, ce a dat unda verde imbinarii pardoselilor laminate fara incleiere e disputata de mai multe firme, printre care si Unilin Flooring. Urmatoarea inovatie a presupus aparitia unui element suplimentar de legatura, fabricat din alt material. Desigur, o usurare evidenta a aplicarii a constat in blocarea frontala printr-o constructie de tip buton de actionare (Parador) respectiv a unui feder special (Välinge, Classen).

In istoria imbinarii de tip click, numerosi producatori si–au adus propriile contributii, dezvoltand solutii ce au generat ulterior numeroase conflicte cu privire la patente. Totusi, o data cu intelegerea dintre principalii competitori, Unilin si Välinge, disputele au contenit.

Sistemul uniclick Unilin

Sistemul uniclick ofera doua modalitati de fixare a elementelor de pardoseala. In primul caz, procedura presupune pur si simplu imbinarea panourilor. Cea de-a doua metoda implica imbinarea orizontala cu ajutorul ciocanului si facilizeaza montajul chiar si in zone greu accesibile, precum sub tocul usii respectiv sub calorifere.

Montarea panourilor printr-o miscare de impingere

Imbinarea orizontala: lamelele pot fi imbinate si cand sunt amandoua asezate - are foto deasupra 5

G1-G5: Dezvoltarea sistemului de imbinare tip click Välinge


G1
Tipul imbinarii: Sistem de imbinare din aluminu integrat in lamela

Avantaje: Economie de material, bune calitati de aplicare, rezstenta superioara la tractiune a imbinarii

Domeniu de utilizare: pardoseli cu costuri ridicate, aplicare pe suprafete mari, necesitatea unor costuri reduse de instalare, suport cu grosime mica

G2
Tipul imbinarii: Sistem de imbinare sapat direct in materialul suport

Avantaje: Fabricare usoara, cu costuri investitionale reduse

Domeniu de utilizare: Pardoseli pentru utilizatorii finali

G3
Tipul imbinarii: Sistem de imbinare din HDF, fabricat separat si fixat in corpul lamelei intr-o etapa de productie secunda

Avantaje: Economie de material, productie rapida si eficienta, sistem independent de materialul suport, costuri de productie reduse, rezistenta ridicata a imbinarii

Domeniu de utilizare: Pardoseli cu costuri ridicate

G4
Tipul imbinarii: Sistem de imbinare din aluminiu, fabricat separat si fixat in corpul lamelei intr-o etapa de productie ulterioara

Avantaje: Productie eficienta, calitati optime de aplicare, imbinare rezistenta

Domeniu de utilizare: Pardoseli cu costuri ridicate, aplicare pe suprafete mari, necesitatea unor costuri reduse de instalare

G5
Tipul imbinarii: Feder flexibil separat pe latura frontala, ce se poate combina cu alt sistemn de imbinare

Avantaje: Posibila aplicarea intr-o singura etapa de lucru

Domeniu de utilizare: Necesitatea unor costuri reduse de instalare


Sisteme profesionale pentru pardoseli