Tradițional și modern – pardoseală din rășină sintetică, model rustic

Pardoseli » Lucrari de referinta | 13 iulie 2016

Pardoseala rustica

Folosirea materialelor moderne pentru pardoseli nu exclude nici pe departe legătura cu tradiția, lucru care se poate realiza în mod excepțional din direcția designului. De asemenea, modelele unui spațiu tradițional românesc, în variantele sale consacrate, arhaice, pot fi valorificate și duse la un alt nivel, sublimate cu ajutorul unor materiale inovative, ofertante ca flexibilitate și posibilități de creație. Vă prezentăm în aceste pagini o lucrare al cărei design a fost asigurat de doamna Alexandra Henry Zabunov și realizată de domnul Constantin Cadar cu rășină sintetică decorativă UNIPOX (brand al grupului UZIN).

 

Lucrarea despre care vorbim a fost realizată într-o casă de pe Valea Prahovei, la câțiva kilometri de Câmpina (Bobolia), într-un cadru pitoresc marcat de dealuri înalte, împădurite. Localitatea a beneficiat în ultimii ani de realizarea unei șosele asfaltate și a unei rețele de gaze, ceea ce a încurajat construirea în acea zonă de noi case, chiar pensiuni pentru turiștii dornici să se bucure câteva zile de natură într-o ambianță rustică.

 

Primii pași

În urmă cu 5 ani, la Bobolia era finalizată această construcție cu destinația de pensiune, prima casă ecologică din zonă, realizată cu panouri sandwich izolante din lemn și vată minerală, dotată cu pompă de căldura aer-apă și încălzire în pardoseală. Ulterior, a fost construită o anexă din aceleași materiale, care urma să adăpostească oaspeți în două dormitoare, o baie și o bucătărie de vară. Anexa are de asemenea încălzire electrică în pardoseală, de aceea s-a simțit nevoia unui finisaj care să transmită foarte bine căldura, pentru a minimiza astfel consumul de energie electrică. Specialista în design Alexandra Henry Zabunov, o creatoare cu realizări importante în domeniu, având un portofoliu de lucrări atât în România, cât și în Martea Britanie (unde are principalul birou), ar fi dorit o soluție inedită și în același timp potrivită contextului: acoperirea pardoselii cu rășină și crearea cu acest material a unui model rustic, asemănător unui covor tradițional muntenesc. Acest lucru a fost posibil datorită brandului UNIPOX, specializat în rășini sintetice pentru pardoseli, brand aparținând grupului UZIN, furnizorul de materiale pentru pardoseli nr. 1 în Germania. Ideea a fost îmbrățișată de domnul Constatin Cadar (Cadar Parchet), care s-a consultat cu reprezentantul Uzin Utz AG, domnul Viorel Dimitrescu; împreună, au acceptat provocarea pentru realizarea acestui design unic.

Pasiunea pentru lucrare a fost cu atât mai mare cu cât investiția a fost făcută chiar de părinții doamnei designer. Colaborarea domniei sale cu domnul Constantin Cadar este una veche și plină de realizări. Împreună, cei doi au dus la bun sfârșit în ultimii 10 ani numeroase proiecte comerciale și rezidențiale, hoteluri și restaurante, care au inclus atât pardoseli din lemn, cât și din vinil sau rășini. Așa cum ne-a povestit doamna Zabunov, colaborarea a fost marcată de multe experimente și provocări; de exemplu, la una dintre lucrările realizate împreună (o clinică de înfrumusețare), a fost folosită rășina ca strat de acoperire a unei vechi pardoseli din lemn, utilizând o serie de șabloane prin care se vede lemnul - răspunzând astfel și condițiilor de autorizare, dar și dorinței de a păstra aspectul de lemn al pardoselii.

 

Pardoseala rustica 

 

Viorel Dimitrescu, Aria Manager Uzin Utz AG:

”Am promovat către aplicatorii din România această gamă Unipox, care permite numeroase oportunități estetice pentru pardoseli. Inclusiv Constantin Cadar a fost unul dintre cei instruiți în legătură cu modul de aplicare. Când mi-a vorbit despre această lucrare deosebit de interesantă propusă de doamna designer Alexandra Henry Zabunov, o considera o provocare ce avea nevoie de un material corespunzător, dar și de o tehnică speciala de aplicare. Văzând designul, am considerat că ar fi păcat să realizăm un simplu covor desenat, un simplu tattoo, și am propus ca,  suplimentar față de tehnicile curente, să realizăm o aplicare cu un ușor relief, un fel de ”3D”. Datorită complexității desenului, a multitudinii de elemente mici, putem vorbi despre o lucrare deosebită, atât în ceea ce privește materialul, cât și tehnica de execuție destul de minuțioasă. Am considerat că este o provocare, dar una la care putem face față cu succes, și am mers mai departe, iar rezultatul consider că este unul foarte bun”.

 

Alexandra Henry Zabunov, designer - I Love Colours Studio 

”Mi-a plăcut întotdeauna aspectul rășinii mate și am folosit-o cât am putut de des în proiectele mele cu design modern. M-am gândit să o aplic și în anexă, în dormitor și bucătărie, iar ca să nu aibă un aspect auster pentru o casă la țară, am ales să o decorez cu un desen ce reprezintă un covor țărănesc. Am discutat detaliile cu Constantim Cadar, care a acceptat provocarea cu bucurie și fără rezerve, iar, după ce am desenat covorul și i l-am transmis în format vectorial, s-a ocupat de tot procesul, de la fabricarea autocolantului ce a servit drept șablon, până la turnarea rășinii în două culori.”

 

Constantin Cadar – Cadar Parchet

Ideea dată de designer mi s-a părut foarte interesantă, de aceea am și pornit la realizarea ei. A fost o lucrare cu foarte multe detalii, care au necesitat timp și atenție, concentrare, pentru ca acele mici elemente de efect să rămână bine definite, conform șablonului. În alegerea materialului a contat flexibilitatea după uscare, elasticitatea acestuia, iar ca modalitate de aplicare am avut posibilitatea ca, împreună cu Viorel Dumitrescu, să devenim noi la rândul nostru creativi pe șantier, să facem mai mult decât să respectăm ”rețeta” de aplicare. A fost o experiență solicitantă dar stimulantă, iar rezultatul este spectaculos, mai ales pentru cineva atent la detalii.        

 

 

Alegerea materialului

În privința alegerii materialului, a fost hotărâtoare colaborarea dintre domnii Viorel Dimitrescu, Area Manager pentru România al Uzin Utz AG, și Constantin Cadar. S-a optat pentru un sistem de rășini sintetice rezistente la abraziune și la sarcini mecanice mari, umiditate, agenții chimici din produsele de întreținere (respectarea normelor HACCP este o exigență majoră), temperaturi peste cea a ambientului (este vorba despre încălzire în pardoseală), cu un excelent comportament la incendii și diverse agresiuni. Deși rășinile sintetice au fost dezvoltate inițial pentru a satisface cerințele industriale, grupul Uzin, cunosut pentru materialele de înalta calitate, dar și pentru inovația adusă în permanență în sprijinul aplicatoriilor, a reformulat aceste produse, creînd prin brandul Unipox rășini speciale pentru realizarea pardoseliilor decorative. Aceste rășini au caracteristici deosebite în privința fluidității și timpului de lucru, dar foarte important este faptul că pot fi folosite în spații de locuit, fără a dăuna sănătății celor care le pun în operă sau a persoanelor care vor utiliza aceste spații.

 

Lucrând cu materiale lichide, posibilitățile sunt nelimitate, singura îngrădire fiind fantezia designerului și priceperea aplicatorului. Datorită caracteristicilor speciale ale materialelor, cu gama Unipox se poate lucra pe pardoseli în mai multe sisteme de execuție. În primul rând, se poate aplica ”free hand” - practic trasând linii sau zone de culori diferite unele lângă altele (sau suprapuse), dând frâu liber creativității. Există de asemenea varianta combinării celor 2-3 culori (sau chiar mai multe) într-un mod uniform, ca un amestec echilibrat pe întreaga suprafață, astfel luând naștere designuri gen ”beton look”, de marmorare sau ”flame effect”. Pentru realizarea desenelor de orice tip, există sistemul ”tatoo”, aplicat aici, prin care se poate lucra cu anumite șabloane, standardizate sau personalizate, și prin care se obțin contururi clare și forme perfecte.

 

Execuția și rezultatul

Provocarea în cazul acesta a fost însă maximă, deoarece nu este vorba de un „tatoo” simplu, ci despre unul 3D; nu este un desen, ci un ”covor” - trecând cu mâna peste el, sau mergând desculț, putem simți structura, ca și cum ar fi un covor țesut. Realizarea nu a fost facilă și a necesitat o tehnică specială de aplicare. Astfel, după clasica pregătire a suprafeței și amorsare, mai întâi s-a turnat un strat de rășină de culoare antracit, pentru a realiza negativul (ca în tehnica fotografiei), după care s-a aplicat șablonul de forma covorului și s-a turnat rășina gri. În momentul în care s-a înlăturat șablonul din autocolant vinilic, au rămas forma și desenul covorului negru, pe un fundal gri. Poate părea ușor, dar sunt multe detalii, aparent de mai mică importanță, care au condus la reușită. Ne putem referi la tipul foliei folosite ca șablon, modul și ordinea de aplicare a rășinii gri, momentul îndepărtării șablonului etc., dar în primul rând luăm în calcul calitatea și tipul rășinii folosite.

Acestea sunt, în linii mari, etapele de execuție. În faza următoare, sunt prevăzute vopsirea lambriurilor de pe pereți într-un alb cald și mobilarea dormitorul și bucătăriei cu un mobilier deschis la culoare. Astfel ”covorul” de pe pardoseală va fi pus în valoare prin contrast cu celelalte elemente. Efectul este surprinzător și încântător, confirmându-le oaspeților că au la picioarele lor unui act autentic de creație.

 

Designer: Alexandra Henry Zabunov

www.ilovecolours.co.uk

Rășini sintetice și consultanță: Unipox - Uzin

Mobil: +40 (0) 735 330 553

E-mail: viorel.dimitrescu@unihem.si

Execuție: Constantin Cadar - Cadar Parchet

Mobil: 0722.413.598; E-mail: puiucadar@yahoo.com

Sisteme profesionale pentru pardoseli