Umiditatea aerului şi a elementelor construcţiei

Parchet » Parchet | 28 februarie 2012
Ritmul alert în care se construieşte, termenele strânse de predare a clădirilor noi şi nu în ultimul rând condiţiile meteo nefavorabile impun ca esenţială uscarea şapelor, tencuielilor şi gletului înainte de finisaje: montarea parchetului, aplicarea lavabilei, tapetului sau lambriurilor. Pe parcursul fazelor tehnice de execuţie, în componenţa elementelor constructive intră o cantitate enormă de apă care, dacă nu e extrasă la timp, poate cauza degradări majore ale finisajelor ori mobilierului, dar şi probleme respiratorii deloc de neglijat.

Uscarea construcţiilor se poate realiza prin două procedee: cel natural (ce reclamă un timp îndelungat şi o vreme favorabilă) respectiv utilizând dezumidificatoarele profesionale. Procedeul dezumidificării nu este condiţionat de vremea exterioară, fiind rapid (aproximativ 7-10 zile) şi eficient (se poate contoriza apa colectată, iar consumul de energie electrică e redus). El se realizează cu ajutorul unui dezumidificator corect ales pentru fiecare încăpere, cu gemurile şi uşile închise, la o temperatură interioară între 18-22 grade. Cu cât temperatura e mai ridicată, cu atât timpul de uscare se scurtează. Dezumidificatoarele au un consum energetic redus, principiul de funcţionare fiind condensarea. Din experienţa acumulată în ani de zile pe şantiere, de pe o suprafaţă de 100 mp extragem 500 litri de apă – cantitate semnificativă, ce poate provoca mucegai, condens în exces, deformarea mobilei, desprinderea parchetului de pe şape sau chiar afecţiuni respiratorii.

Nu orice dezumidificator este capabil să extragă apa din structura unei clădiri (unul casnic nu va reuşi defel să facă faţă acestei situaţii), fiind necesar un utilaj profesional suficient de puternic pentru a usca şape şi tencuieli. Pentru a fi siguri ca utilizaţi utilajul potrivit vă stăm la dispoziţie cu sfaturi şi informaţii legate de dezumidificare şi domeniile de utilizare.

Pe de altă parte, umiditatea redusă din aer poate provoca mărirea rosturilor parchetului masiv – în astfel de cazuri, recomandăm umidificatoarele. Parchetul masiv, lemnul în general, reacţionează prompt la umidităţi relative ale aerului aflate în afara valorilor normale. Care este umiditatea normală a aerului într-o locuinţă? Între 50 şi 60%. Valorile mai crescute duc la umflarea parchetului, cele mai scăzute provoacă mărirea rosturilor.
Cum păstrăm echilibrul? Aerisind cu gemurile larg deschise, odată pe zi, timp de 10 minute, asigurându-ne că baia şi bucătăria sunt prevăzute cu aerisiri funcţionale care să evacueze umiditatea în exteriorul clădirii şi depistând sursele de umiditate suplimentară din încăperi. Pentru cazurile în care umiditatea este foarte scăzută, recomandăm umidificarea. Pe piaţă există diferite tipuri de umidificatoare: prin aburi (rezistenţe electrice care încălzesc apa), prin evaporarea apei reci (cel mai sănătos principiu) şi prin pulverizare (recomandat în industrie). Apa din cuva umidificatoarelor are şi rol de filtrare: praful, mirosurile şi bacteriile aflate în aer rămân în recipient, fiind necesare soluţii speciale de dezinfectare. Din păcate, aceste chimicale dăunează sistemului respirator, odată eliminate în aer şi inhalate. Pentru cel mai sănătos sistem de umidificare vă recomandăm modelul WDB600, cu filtre lavabile la 90 grade, umidificare prin evaporarea apei reci şi lampă UV care distruge bacteriile şi microorganismele colectate în cuva echipamentului. Pentru orice informaţie suplimentară ne puteţi solicita brosura completă.

Vă oferim servicii de închiriere şi vânzare atât pentru dezumidificatoarele profesionale, cât şi pentru umidificatoare, din gama WD Austria, măsurători de umiditate în aer şi elemente ale construcţiei, consultanţă în alegerea echipamentelor potrivite fiecărui proiect în parte.

Sisteme profesionale pentru pardoseli