Wedi - amenajări integrate pentru spații umede

Elastice » Elastice | 21 iulie 2020

 

Spațiile umede reprezintă o provocare în cadrul oricărui proiect de amenajare, din punct de vedere estetic, dar mai ales ca funcționalitate, iar procesul de execuție efectivă, cu materiale clasice, necesită efort, timp și costuri importante, uneori peste bugetul alocat. Băile, zonele de piscină sau zonele umede din cadrul centrelor Spa/Wellness au nevoie de o abordare integrată, în care amenajarea propriu-zisă este condiționată de instalații. Aplicațiile umede sunt dificile și mari consumatoare de timp, iar amenajările din gips-carton sunt sensibile la umiditate, oricât de performant ar fi materialul. Pentru ca umiditatea să nu migreze spre alte elemente ale construcției, este nevoie de etanșeitate perfectă; este necesară o bună izolare termică și fonică, de un calcul extrem de bine gândit al spațiilor pentru a îndeplini exigențele actuale de funcționalitate și ergonomie. De aceea, piața occidentală recurge tot mai frecvent la soluții modulare, bazate pe materiale și tehnologii moderne, care să îndeplinească aceste exigențe, cu o eficiență ridicată pe partea de execuție, ceea ce înseamnă economie de timp și bani. Unul dintre cele mai performante astfel de sisteme de pe piață, prezent și în România, este cel oferit de compania germană Wedi, ale cărei produse inovative pot fi întâlnite în întreaga lume. Pe piața americană, axată pe soluții prefabricate și modulare, brandul Wedi se bucură de o notorietate remarcabilă.

 

Un proiect de baie sau centru Spa/Wellness este abordat holistic, dar pornind de la necesitățile de bază: orice asemenea spațiu are nevoie de instalații și hidroizolații performante. Wedi, cu o experiență în do­meniu de peste 35 de ani, a conceput sisteme de panouri și elemente de construcție pe bază de polistiren extrudat care, în variante simple sau predefinite, pot intega mult mai simplu obiectele sanitare și de instalații, astfel încât proiectarea și execuția devin mult mai rapide, păstrând în același timp posibilități multiple de per­sonalizare. Pardoseala, zona de duș, drenajul, pereții pe care sunt fixate obiectele sanitare, diversele amenajări ori obiectele de mobilier specifice sunt montate cu ajutorul unor adezivi puternici, fixate suplimentar cu piese spe­ciale, dacă este cazul, iar apoi pot fi acoperite cu orice tip de finisaj.

 

Simplu și rapid

Plăcile, panourile și elementele pentru construcții Wedi au un miez fabricat din spumă rigidă de polistiren extrudat, de culoare albastră, fără CFC – cloro­fluor­carburi (produs ecologic). Miezul este extrem de dens (32 kg/mc), fonoizolant, care se comportă perfect la temperaturi cuprinse între – 50 și + 75 ºC. 

Pentru o pro­­tecție suplimentară, polistirenul este acoperit pe ambele părți cu un strat impermeabil la vapori, din rășină și ciment. Să nu uităm că în aceste spații aburul este omniprezent. Datorită structurii, panoul reprezintă un suport ideal pentru orice tip de acoperire – tencuială, glet, placare ceramică, tapet etc., putând fi aplicat de ase­menea pe orice tip de substrat. Imper­mea­bile 100%, izolante termic, versatile, ușoare și extrem de ro­buste (rezistă foarte bine la lovituri și rămân funcționale chiar și după o eventuală deteriorare), sunt folosite acolo unde se dorește o lucrare rapidă, de calitate, cu un design personalizat.

Astfel, pe baza unor elemente modulare și a ac­ce­so­riilor, cu sistem complet de montaj și finisare, desig­nerul sau arhitectul pot realiza proiecte cu forme uzu­­ale sau inedite, cu linii drepte sau curbe, într-o sur­prinzătoare libertate a creativității, pentru construcții noi sau modernizări.

 

Pardoseli cu scurgere pentru duș:

Panoul pentru duș are conformația optimă pentru a permite scurgerea apei și a integra sifonul de pardoseală, suplinind procesul costisitor de construcție sau montarea unei cabine de duș. Gama Fundo poate avea scurgerea punctuală sau liniară, în funcție de preferințe. Ulterior, se poate alege finisajul dorit, dar gama Wedi Top Line include mai multe tipuri prestabilite de finisaj, în culori și texturi elegante. Formele pardoselilor cu scurgere pentru duș pot avea forme diferite: rectangulare, circulare, sfert de disc sau în formă de spirală (Nautilus).

 

Amenajări interioare cu design personalizat

În spațiile umede pot fi realizați pereți, com­par­ti­mentări, mobilier personalizat (inclusiv căzi sau lavoare) prin simpla decupare și montare a plăcilor Wedi, cu sau fără structură de lemn ori metal. Paravane, șezlonguri Spa, banchete – totul se poate obține apelând la acce­soriile, adezivii și elementele de fixare incluse în sistem.

Există chiar variante subțiri, de 4 și 6 mm, cu care se pot acoperi vechile finisaje pentru a obține un nou strat suport și un nou finisaj, cu proprietăți hidroizolante superioare. Există, de asemenea, elemente prefabricate cu care se pot realiza nișe, rafturi, măști pentru cadă, acoperirea instalațiilor de la vasul de toaletă. Cu panourile Wedi Top Wall, se pot obține elemente de com­parti­mentare și pereți gata finisați, cu aspect de piatră sau antracit (gri și negru). Pe structuri metalice sau din lemn adecvate, panourile Wedi pot fi monate și ca tavane, mascând diferențele de nivel, vechile finisaje nedorite sau instalațiile din această zonă.

 

Pardoseli pur și simplu

Rezistența remarcabilă a panourilor Wedi permite utilizarea acestora ca pardoseli direct pe suporturi minerale (și chiar din lemn), respectiv pardoseli supra­înălțate, care pot crea diferențe de nivel spectaculoase în spațiile umde. Se folosesc adezivi, benzi de etanșare și hidroizolații speciale, puse la dispoziție de producătorul german. Există inclusiv soluții pentru încălzire în par­doseală (cu agent termic sau în varianta electrică), polistirenul extrudat fiind optim pentru a evita pierderile de căldură la acest nivel.

 

Zidăria tradițională presupune o mulțime de materiale cu timpi de uscare diferiți, scule și unelte, abilități care le sunt proprii doar pro­fesioniștilor. Pentru a realiza amenajări interioare similare cu panouri Wedi, sunt necesare doar o nivelă cu bulă de aer, un cutter sau un fierăstrău, un creion și un pistol de injecție. Restul înseamnă sistemul complet furnizat de pro­ducătorul ger­man, care în țări cu tradiție este considerat optim pentru do-it-yourself. Toate detaliile pot fi aflate de la producător, din numeroasele materiale de training postate pe internet și, desigur, de la reprezentanții brandului în România. Trebuie doar să ne informăm și să optăm pentru produsele care ne sunt utile, din gama extrem de variată a companiei Wedi.

 

Wedi – România

Tel.: +40752 147 013

E-mail:liviu.predut@wedi.ro

Persoană de contact: Liviu Preduț

www.wedi.de

office.tesign@gmail.com

 

Sisteme profesionale pentru pardoseli