Anuala de Arhitectură București 2023 (ediția a XXI-a) se desfășoară în perioada 1 septembrie 2023 – 18 decembrie 2023 și cuprinde numeroase manifestări, punctul culminant, de interes major pentru branșa arhitecților și nu numai, fiind Gala Premiilor din data de 16 noiembrie.
În afară de competiția propriu-zisă, sunt organizate dezbateri, workshopuri, concursuri, apeluri de idei, podcasturi și ateliere publice, având tema curatorială ”București Incluziv”, cu tot ceea ce implică aceasta: calitatea în arhitectură, urbanism, construcții. Tema Anualei este curatoriată de AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială), ONG care promovează designul incluziv în societatea românească prin arhitectură, tehnologie și proiecte sociale. Această organizație propune realizarea unui dialog despre incluziune printr-o serie de activități care vor reuni cele mai diverse categorii sociale și profesionale și vor genera un moment de introspecție pe temele accesibilității și incluziunii în raport cu spațiul public bucureștean. Anuala de Arhitectură este inițiată și organizată, ca de obicei, de Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România (OAR), iar echipa curatorială a Anualei din acest an este formată din dr. arh. Iris Popescu și arh. Mihaela Șerban, reprezentante ale AMAIS .
Categorii și secțiuni ale concursului de proiecte
- Arhitectură Construită: Arhitectura locuinței individuale; Arhitectura locuinței colective; Arhitectura publică; Arhitectură și patrimoniu; Arhitectură și spațiul public.
- Arhitectura Amenajărilor Interioare: Amenajări rezidențiale; Amenajări HORECA; Amenajări corporate și retail; Amenajări expoziții, standuri și scenografie; Design de obiect.
- Cercetare prin Arhitectură: Carte de Arhitectură; Arhitectură și experiment; Diplome de Arhitectură.
- Arhitectură de portofoliu: Arhitectura locuinței; Arhitectură publică; Amenajări de interior.
Alături de premiile acordate câștigătorilor fiecărei secțiuni, sunt prevăzute și premii speciale:
– Premiul pentru Arhitectură Românească în Diaspora
– Premiul ”Cel Mai Bun Client de Arhitectură”
– Premiile Internaționale AAB2023
– Premiul Uniunii Arhitecților din
România
– Premiul ASAR
– Premiul pentru Arhitectură Sustenabilă
– Distincțiile Partenerilor și Sponsorilor
– Premiul pentru Arhitectură și Patrimoniu
– Premiul Opera Omnia
– Premiile Publicului
ReGreening Piața Universității
În cadrul Anualei de Arhitectură București (AAB) 2023, s-au desfășurat numeroase evenimente conexe; menționăm ”ReGreening Piața Universității” – o retrospectivă a unor proiecte câștigătoare la ultimele trei ediții ale concursului de arhitectură, realizată ca o expoziție urbană într-o ambianță verde creată chiar în centrul Capitalei, pe platforma cu statui de la Piața Universității. Acest proiect (8 – 15 octombrie) a fost derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului București și Facultatea de Horticultură, Departamentul de Peisagistică, bucurându-se de sprijinul unor echipe de voluntari, studenți arhitecți și peisagiști, Asociația Tomorrow’s Architects, chiar cetățeni din piață.
„Expoziția de proiecte cu arhitectură contemporană vine alături de o instalație de pop-up verde și locuri de stat, într-un spațiu urban public, văzut adesea de bucureșteni ca suferind. Mai ales în timpul verilor, când zona este aproape impracticabilă. Noi ne-am gândit ca prin expoziția de arhitectură contemporană, alături de o intervenție verde, să aducem și o valoare urbană reală unui loc care într-un fel suferă, și noi să îmbunătățim acel loc prin evenimentul cultural. Acesta este un proiect pilot și ne dorim ca la anul, prin noua expoziție a proiectelor Anualei de Arhitectură București, să aducem și mai mult verde în acest loc.” (arh. Emil Ivănescu – Președinte OAR București).
Filiala Teritorială București a Ordinului
Arhitecților din România
Str. Sf. Constantin nr. 32, sector 1, București
Tel./fax: 021.303.92.26
E-mail: secretariat@oar-bucuresti.ro
www.oar-bucuresti.ro
www.anuala.ro
www.facebook.com/anuala.arhitectura