Pardoseala de lemn prezentată aici a fost realizată la sfârșitul anului trecut într-un apartament din noul complex de locuințe WIN Herăstrău București, un penthouse de circa 150 mp care, prin compartimentare și finisaje, este printre cele mai frumoase din locație. Este un spațiu generos, aerisit, bine iluminat natural prin vitraje largi, către o terasă de asemenea spațioasă.
Compatibilitatea parchetului cu amenajarea interioară este un subiect sensibil în design, mai ales când vorbim despre o amenajare de tip premium. Luăm în calcul materiale, culori, texturi, modul în care cade lumina pe anumite suprafețe și, nu în ultimul rând, rigorile tehnice ale montajului. Dacă se dorește o lucrare premium, se ține cont de fiecare aspect, de la destinația spațiului respectiv și tipul de trafic, la planeitatea stratului suport, ori la modul în care sunt abordate zonele perimetrale sau de prag. Iar dacă spațiul are anumite particularități geometrice, lucrarea bine realizată va deveni o dovadă a măiestriei parchetarului.
Echilibru, eleganță, claritate
Totul începe, așa cum este firesc, cu alegerea parchetului. În cazul de față, s-a optat pentru un parchet multistratificat de la Natural Wood Floor, la care stratul de uzură este din stejar gata finisat din fabrică (uleiat). Acesta are o nuanță gri-crem cu accente albe, de tip silver & white, care aduce luminozitate spațiului și, în același timp, o eleganță deosebită. Naturalețea lemnului se păstrează prin fibră și prin textura ușor periată. Fiind un produs din clasa premium, are doar variații de culoare și fibre vizibile, nu și noduri sau zone de alburn al lemnului. Parchetul este realizat din mai multe straturi de lemn de mesteacăn lipite cu fibrele perpendicular, ceea ce dă produsului în ansamblu stabilitate dimensională și rezistență la compresiune și tensiuni interne, iar stratul superior, numit și strat de uzură, este din stejar și conferă acoperirii rezistență la trafic și, desigur, aspectul dorit de designer și proprietar. A fost montat fără reținere și în zone unde probabilitatea apariției umidității este mai mare – la bucătărie, ori în apropierea ușii spre terasă.
Plăcile de parchet relativ mari (15 x 120 x 600 mm) sunt mai bine definite datorită bizotării acestora (muchiile sunt ușor șlefuite), iar modelul de montaj Chevron aduce cu sine rafinamentul unui interior de tip franțuzesc. Pentru a fi pus în valoare și a i se observa liniile, parchetul a fost montat pe direcția luminii, care pătrunde în încăpere prin deschideri mari, care sunt, în același timp, ferestre și uși spre terasă – se mai numesc și ”uși franțuzești”, cum altfel?
Este cunoscut faptul că parchetul Chevron sugerează claritate și simplitate, cu influență asupra designului general. Este unul dintre motivele pentru care, în ultimul timp, acest model este tot mai cerut, mai ales că și istoria sa este destul de veche. Dincolo de discuțiile asupra originii sale, dacă modelul este antic sau medieval, știm că a fost și este un simbol al eleganței, echilibrului și nobleții.
Etapele de montaj
Lucrarea a fost executată de echipa Cadar Parchet, care are o experiență foarte bogată în lucrări cu materiale premium, pentru beneficiari care țin la calitate. Ca materiale de montaj, au fost folosite produse din gama Uzin: o rășină poliuretanică pentru consolidarea și sigilarea stratului suport, respectiv un adeziv monocomponent pentru montarea pe șapa de ciment a parchetului.
Lucrarea a început cu șlefuirea șapei, chiar frezarea pe alocuri, deoarece suprafața trebuia să fie cât mai plană. Apoi praful a fost aspirat și s-a aplicat rășina poliuretanică. După uscarea rășinii, s-a putut trece la montarea efectivă a parchetului, iar pentru a rezolva cât mai bine problema frizei perimetrale, s-a început cu zona de câmp. Ulterior, au fost executate tăierile pentru friza perimetrală și plăcile de parchet marginale, care au fost montate și ele ulterior. Aceasta a fost și principala provocare pentru meșterii parchetari, deoarece zona perimetrală a avut o serie de neregularități, date de elemente de mobilier executate la comandă, fixate permanent la perete, și câțiva pereți curbi. Întrucât una dintre exigențe a fost ca friza să urmeze linia dată de acestea, parchetarii au avut ceva de lucru în zonele respective. Montarea frizei este, oricum, o operațiune care cere rigoare și scule foarte bune, dacă se dorește evitarea rosturilor și a chituirii. În cazul parchetului gata finisat, lucrarea este mai simplă doar în aparență, deoarece totul trebuie să iasă perfect din prima încercare. Și… s-a dorit calitate, iar totul a ieșit așa cum trebuie, după cum puteți vedea în imaginile din aceste pagini.
Info
Obiectiv: Apartament – Complexul WIN Herăstrău București
Suprafață: circa 150 mp
Parchet: Natural Wood Floors
Materiale de montaj: Uzin (rășină poliuretanică, adeziv monocomponent)
Execuție: Cadar Parchet