Avantaje, Confuzii, Aplicabilitate:
“Bună ziua, aș dori și eu o ofertă pentru 200 mp de pardoseală supraînălțată produsă de Quattro, dar să fie rezistentă la umiditate, pentru că vreau să o montez pe o terasă.”
De multe ori, ne confruntăm cu acest gen de solicitări, care generează confuzii, motiv pentru care am dori să tratăm subiectul în acest articol, astfel încât, la final, să înțelegem care sunt diferențele dintre cele două tipuri de pardoseală supraînălțată.
Deși denumirea este asemănătoare, faptul că un sistem se folosește la interior, iar celălalt se folosește la exterior, schimbă complet datele problemei, pentru că fiecare variantă vine la pachet cu o serie de avantaje.
În primul rând, este clar că ambele variante sunt sisteme moderne, care vin în completarea pardoselilor tradiționale și au ca scop principal obținerea spațiului tehnic dintre panouri și placa suport, pentru a masca nenumăratele țevi și cabluri de care ai nevoie în orice spațiu amenajat, acțiune care altfel ar fi destul de complicată și costisitoare, dacă ar trebui să folosim o soluție de pardoseală clasică.
De asemenea, în cazul ambelor soluții, se folosesc materiale mult mai ușoare, astfel încât încărcarea structurii clădirilor este mult mai mică față de soluțiile clasice.
Deși se poate discuta foarte mult despre cele două tipuri de pardoseală, sintetizând, principalele avantaje ale celor două sisteme sunt următoarele:
Pardoseală supraînălțată de exterior:
- Rezistență mare la încărcare;
- Se montează/demontează ușor;
- Ploturi reglabile pe înălțime, ceea ce permite obținerea unei suprafețe plane în condițiile în care ai nevoie să asiguri o pantă de preluare a apei;
- Rosturi tehnologice de 2 mm care ajută la drenarea apei;
- Ploturile au diametre mari ceea ce asigură o suprafață mare de contact, atât cu panourile, cât și cu placa suport;
- Reglarea unghiului de înclinare al piedestalului;
- Se poate folosi în multe situații: acoperișuri, terase, marginile piscinelor, etc;
Pardoseală supraînălțată de interior:
- Rezistență mare la încărcare;
- Durata de viață de până la 25 de ani;
- Ploturi reglabile pe înălțime;
- Rezistență la foc Clasa A sau B, în funcție de solicitare;
- Piedestalele sunt metalice, realizate din oțel zincat, ceea ce asigură rezistență la încărcare de până la 35kN, dar și rezistență la foc, fiind realizate din material ignifug;
Pardoselile supraînălțate se pot folosi în orice clădire de birouri, centru comercial, spații medicale sau camere data center. Această soluție aduce îmbunătățiri la confortul personal, acustică, eficiență energetică, asigurând în același timp reduceri ale costurilor de operare și ale timpilor de intervenție.
Principalul motiv pentru care nu folosim pardoseală de exterior în spațiile interioare, este că sistemele folosite trebuie să îndeplinească anumite condiții de siguranță, iar faptul că ploturile pentru exterior sunt realizate din polipropilenă, justifică folosirea piedestalelor realizate din oțel zincat, care în cazul unui posibil incendiu, nu întrețin focul și asigură o structură rezistentă pentru a asigura o posibilă evacuare. Prin modul în care este gândit acest sistem din piedestale metalice, se asigură o suprafață rezistentă la o încărcare foarte mare, necesară nu doar pentru trafic pietonal sau mobilier uzual, ci și pentru diferite echipamente sau utilaje care trebuie să fie montate în spațiile respective.
În schimb, pardoseala de interior este foarte greu să își găsească utilitate în zonele exterioare, în primul rând din cauza sensibilității acesteia la umiditate. Panourile pentru pardoseală de interior sunt realizate din conglomerat lemnos sau din sulfat de calciu, ambele materiale fiind sensibile la umiditate, motiv pentru care se recomandă în mod expres ca exploatarea acestora să se facă în spații cu umiditate controlată și chiar întreținerea și curățenia să se facă fără apă în exces.
Piedestalele metalice, chiar dacă sunt zincate, în timp, din cauza apei, vor oxida și se vor degrada mult mai repede față de ploturile din poliprepilenă, iar dacă oricum trebuie să folosim gresie de exterior pentru că este rezistentă la umiditate, în mod normal ar trebui să folosim și ploturile de exterior care, așa cum am menționat mai devreme, asigura o suprafață mare de contact atât cu panourile, cât și cu placa suport.
Desigur, există tot felul de situații și de constrângeri, în care suntem departe de situația ideală, motiv pentru care trebuie să găsim soluții, dar prin specialiștii și consultanții noștri tehnici, vom identifica de fiecare dată cele mai bune variante.
Avem stocuri permanente atât de pardoseală de exterior, cât și de pardoseală de interior, iar în calitate de producător, avem posibilitatea să ne adaptăm solicitărilor fiecărui client în parte, livrănd soluția optimă, personalizată complet, într-un timp foarte scurt.
În fabrica noastră de la Quattro Pavimente Tehnice, dispunem de cantități generoase pentru toate produsele din portofoliu, fie că vorbim despre panourile clasice din conglomerat lemnos (W30, W40), despre cele din sulfat de calciu (DB30, DB 36, DB40, FHB), sau dacă ne referim la panourile complet încapsulate STS23 (cu miez din sulfat de calciu) și STW23 (cu miez din conglomerat lemnos), care asigura performanțe foarte bune prin realizarea acestora cu tehnologii moderne și materiale de calitate.
E-mail: office@quattropavimente.ro
Tel.: 021.52.96.200; 0732.667.527