Începutul de an însemna și pentru noi participarea la târgurile internaționale de materiale și soluții pentru construcții – Bau, Domotex, Dach&Holz. Contextul pandemic a mutat desigur în online mai ales aceste manifestări. Până la revenirea dorită de toată lumea, marile evenimente expoziționale sunt obligate să se reinventeze, să se adapteze la imposibilitatea manifestării înseși esenței unui târg – întâlnirea directă, față în față.
Anul acesta, între 13 și 15 ianuarie, BAU München s-a derulat online, reunind 247 expozanți din 29 de țări, respectiv 38.325 participanți înregistrați din 138 țări.
Subiectul principal a fost chiar pandemia de coronavirus ca accelerator al schimbării. Expozanții au făcut prezentări live pe internet, inclusiv conversații față în față, iar programul conferințelor a implicat tematici precum digitalizarea, provocările climatice, resursele și reciclarea, casele viitorului și – mai ales – impactul pandemiei de coronavirus asupra arhitecturii și industriei de construcții.
„Am oferit clienților și partenerilor o trecere cât mai lină spre ediția BAU 2023—la care toți jucătorii relevanți din piață și-au confirmat participarea”, a notat organizatorul principal al târgului, managerul general al Messe München. “Interacțiunea B2B, fie și digitală în această ediție, aduce o contribuție critică la continuarea afacerilor din domeniu în aceste timpuri dificile pentru toți. Evident, ediția BAU ONLINE nu poate înlocui târgul clasic, face-to-face“.
Programul de conferințe a reunit 31 forumuri și 150 experți, fiind derulat în live stream pe 3 fusuri orare (Berlin, New York, Shanghai). Pandemia de coronavirus este considerată un accelerator al unor schimbări implacabile dar care s-ar fi produs, în lipsă acesteia, mai lent. Vorbim despre o serie de inovații pentru sectorul construcțiilor care să răspundă la provocările ridicate de schimbărie climatice, precum casele eficiente. Este de notat în acest context adoptarea în țara noastră ca normă obligatorie a standardului european nzeb. S-a vorbit și despre nevoia globală a sectorului de construcții de a fi mai flexibil și astfel mai rezistent, digitalizarea accelerată ce are loc astăzi fiind văzută drept un instrument eficace al creșterii productivității sectorului dar și al dezvoltării de clădiri cât mai sustenabile. Sunt de altfel teme recurente, abordate și în edițiile anterioare, dar care acum intră în rândul priorităților majore ale întregului sector.
În privința reacției la cea mai mare criză globală de la al Doilea Război Mondial, semnalele au fost pozitive, marcând faptul că sectorul construcțiilor, mai cu seamă gama profesională și quality a acestuia, a reușit să traverseze cu bine acest an dificil.
S-a subliniat că devine importantă acum transpunerea în practică a lecțiilor pandemiei, precum folosirea mai judicioasă a spațiilor în clădiri.
Devine astfel clar că linia construcțiilor viitorului va merge spre o mai mare complexitate și tehnicitate, abordările interdisciplinare fiind vitale încă din fază de proiectare.
Un exemplu concret care ne-a reținut atenția vizează spitalele, atât de invocate în această perioadă pandemică.
Astfel, spitalele viitorului nu mai trebuie gândite ca și clădiri individuale, ci într-un țesut modular, ca platforme ce pot fi la nevoie aduse rapid împreună. S-a conchis – și achesăm și noi la aceasta – că ediția viitoare în format clasic a târgului BAU din 2023 va fi probabil cea mai importantă din istorie, atât prin consolidarea ideilor dezvoltate în această perioadă cât și, mai ales, prin reluarea unei tradiții de care – deja – ne este foarte dor.